Na aangrijpende Oscar-speech: Joaquin Phoenix redt koe en haar kalf uit slachthuis

Joaquin Phoenix
YouTube/@farmsanctuary

Dagen nadat Joker-acteur Joaquin Phoenix zijn ontroerende speech tijdens de Oscars gaf, zet hij zijn woorden om in daden. Toen hij zijn Oscar voor Beste Acteur in ontvangst nam, kwam de acteur op voor dierenwelzijn. En dat het niet enkel loze woorden waren, bewijst Phoenix zelf door een kalfje en haar moeder te redden.

Bij elke awardshow bracht Joaquin Phoenix telkens een inspirerende speech. Hij wil zijn stem gebruiken voor de stemlozen, zoals dieren. In zijn laatste speech zei de acteur: “We trekken de natuur in en we plunderen haar voor grondstoffen. We voelen ons gerechtigd om een koe kunstmatig te insemineren en haar baby te stelen, ook al zijn haar angstkreten onmiskenbaar. Dan nemen we haar melk af die bestemd is voor haar kalf en doen we het in onze koffie of onze cornflakes.”

Reddingsactie

De Amerikaanse non-profitorganisatie Farm Sanctuary, die opkomt voor landbouwhuisdieren, deelde een video van de reddingsactie. Daarin zie je hoe activist en veganist Joaquin Phoenix een moederkoe en haar pasgeboren kalfje bevrijdt van een slachthuis in Pico Rivera. Het duo werd persoonlijk naar Farm Sanctuary gebracht, waar ze de rest van hun leven in alle rust zullen doorbrengen. Phoenix noemde de moeder Liberty en haar dochter Indigo.

In een verklaring van Farm Sanctuary zei de acteur: “Ik had nooit gedacht dat ik vriendschap zou vinden in een slachthuis, maar toen ik Anthony (directeur en CEO van het slachthuis) ontmoette en mijn hart voor de zijne openstelde, besefte ik dat we misschien meer gemeen hebben dan dat we verschillen. Zonder zijn daad van barmhartigheid zouden Liberty en haar babykalf, Indigo, een vreselijke einde hebben doorgemaakt.”

Hoop voor de toekomst

Phoenix voegde hier nog aan toe: “Mijn hoop is, als we kijken naar baby Indigo die gaat opgroeien met haar moeder op Farm Sanctuary, dat we altijd zullen onthouden dat er vriendschappen kunnen ontstaan in de meest onverwachte plaatsen. Ondanks onze verschillen, moet goedheid en medeleven altijd overheersen.”

Babykalf Indigo
YouTube/@farmsanctuary

De acteur was natuurlijk niet de enige die meehielp met de bevrijding. Hij werd in het slachthuis vergezeld door zijn verloofde en mede-activist Rooney Mara, zowel zijn als Mara’s moeders, regisseur Shaun Monson en de verantwoordelijken van Los Angeles Animal Save en Farm Sanctuary.

Overwinning

De directeur van het slachthuis, Anthony Di Maria, vertelde in de video dat wanneer een koe op zijn eigendom bevalt van een kalfje, hij weigert om ze van elkaar te scheiden. Hoewel ze op het einde een overeenkomst bereiken, was er toch een kleine onenigheid. Zo strijden ze verbaal over het gebruik van de woorden ‘harvested’ (geoogst) versus ‘killed’ (vermoord) om te labelen wat er met de dieren in het slachthuis gebeurt.

In zijn verklaring zei Phoenix ook nog: “Hoewel we zullen blijven vechten voor de bevrijding van alle dieren die lijden in deze onderdrukkende systemen, moeten we even pauzeren om de overwinningen te erkennen en te vieren, en de mensen die hebben geholpen om ze te behalen. Daardoor zullen Liberty en Indigo nooit wreedheid of de aanraking van een ruwe hand ervaren.”

Bekijk zeker ook eens het aangrijpend verslag van Joaquin Phoenix’ reddingactie:

Gesponsorde artikelen