Heath Ledger weigerde Oscar uit te reiken door “mopjes” over ‘Brokeback Mountain’

Heath Ledger mag dan al wel meer dan tien jaar overleden zijn, de acteur blijft de wereld verbazen. Hij schitterde in 2006 aan de zijde van Jake Gyllenhaal in Brokeback Mountain, een film die de wereld op z’n kop zette en voor zes Oscars genomineerd was. The Academy had zelfs gevraagd of Heath Ledger een award wou uitreiken, maar dat weigerde ie, omdat hij geen mopjes wilde maken over Brokeback Mountain of het centrale thema van de film: homoseksualiteit.

De hele wereld kent Heath Ledger, en daar heeft z’n vroege dood waarschijnlijk een best belangrijke rol in gespeeld. De Australische acteur overleed in 2008, na een druk leven met rollen in onder andere 10 Things I Hate About You, A Knight’s Tale, Brokeback Mountain en The Dark Knight.

Postuum Oscar voor The Dark Knight

Voor z’n rol als The Joker in die laatste film was Heath Ledger genomineerd voor de Oscar voor Best Supporting Actor. Hij won ‘m ook postuum en de reactie daarop was hartverscheurend. Het moet één van de enige keren ooit geweest zijn dat genomineerden die de Oscar niet wonnen oprecht trots waren op de winnaar van de award.

De ouders en zus van Heath Ledger gingen het beeldje ophalen en zorgen voor vochtige ogen bij iedereen in de zaal. Zelfs 11 jaar later hebben wij het moeilijk om het droog te houden als we de beelden bekijken.

Brokeback Mountain

Het was niet de eerste keer dat Heath Ledger genomineerd was voor een Oscar. In 2006 was Brokeback Mountain genomineerd voor maar liefst zes prijzen: Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur (Heath Ledger), Beste Bijrol (Jake Gyllenhaal en Michelle Williams) en Beste Scenario.

The Academy had Heath Ledger zelfs gevraagd om een award uit te reiken. Daarvoor heeft ie vriendelijk bedankt, omdat hij het niet kunnen vond dat er grapjes zouden gemaakt worden over Brokeback Mountain en homoseksualiteit.

“Het is maar om te lachen”

Dat heeft z’n tegenspeler Jake Gyllenhaal verteld tijdens een interview met het modeblad Another Man. “Ik herinner me dat ze de Academy Awards wilden beginnen met een soort mopje erover”, vertelde ie. “En Heath weigerde.”

Gyllenhaal zelf had er minder moeite mee, zei ie. “Ik had iets van: oh, oké, whatever. Het is maar om te lachen.” Maar daar dacht Heath anders over. “Da’s geen grap voor mij. Ik wil daar helemaal niet mee lachen”, moet ie toen gezegd hebben.

Academy Awards

De uitreiking van de Oscars dat jaar begon inderdaad met een soort sketch. De camera ging langs bij verschillende voormalige hosts van de show, die het allemaal “te druk” hadden. De eerste stop die gemaakt wordt, is bij een tent, die wel héél hard op die uit Brokeback Mountain lijkt.

Heath Ledger weigerde dus om een award te presenteren, omdat hij het niet kunnen vond dat hij met homoseksualiteit zou moeten lachen. Hij woonde de uitreiking wel bij, want hij was zelf ook genomineerd. Brokeback Mountain won uiteindelijk twee Oscars. Die voor Beste Regie en Beste Scenario.

Meer
Lees meer...