Oscars halen slechtste kijkcijfers ooit, ondanks kaskrakers en wereldsterren

Dat de Oscars afgelopen weekend uitgereikt werden, dat weet je ongetwijfeld al. Dat Parasite daar de grote (en terechte) winnaar was, dat hoeven we je ook niet meer te vertellen. Maar ondanks gigantisch populaire films en mensen die genomineerd waren, bereikten de kijkcijfers van de Academy Awards een historisch dieptepunt.

Afgelopen weekend werden voor de 92ste keer de Oscars uitgereikt. Dat wist je waarschijnlijk al, of je het nu wilde of niet. Maar de belangrijkste filmprijzen ter wereld zijn heel wat van hun prestige verloren. En dat was ook aan de kijkcijfers te merken.

In de nacht van zondag op maandag keken amper 23,6 miljoen mensen naar de uitreiking van de Oscars. Da’s het laagste cijfer sinds het begin van dat soort “metingen” in 1974. De meest recente editie scoorde zelfs nog slechter dan die uit 2018. En dat was al een historisch dieptepunt.

Geen host = betere cijfers?

Het jaar daarna werden de Oscars voor het eerst uitgereikt zonder dat een host de avond aan elkaar praatte. Dat was in 2019 helemaal geen bewuste keuze. The Academy had toen namelijk komiek Kevin Hart kunnen strikken. Maar enkele weken voor de uitreiking doken beledigende uitspraken van hem op.

Een show zonder host was blijkbaar een succes, want de kijkcijfers gingen weer lichtjes omhoog. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat The Academy z’n awards in 2020 opnieuw zonder host zou uitreiken.

De stem van het grote publiek?

De Oscar-organisatie kreeg de voorbije jaren heel wat kritiek op de films die ze nomineerde voor haar belangrijkste prijzen. In 2017 bijvoorbeeld had de helft van de Amerikanen geen enkele film gezien, die genomineerd was in de categorie Beste Film.

Daar kwam vorig jaar al (een beetje) verandering in. Niet-Engelstalige films waren voor het eerst massaal genomineerd, en ook Netflix was er een opvallende aanwezige op de Oscars van 2019. Door superhelden- en muziekfilms te nomineren koos The Academy ook duidelijk voor “de stem van het grote publiek”.

Die trend werd ook dit jaar aangehouden. Want door kaskrakers en wereldsterren te nomineren, zouden meer mensen naar de Oscar-uitreiking willen kijken, niet? Op papier klonkt het allemaal heel logisch en mooi, maar in de realiteit draaide het dus helemaal anders uit.

Show van meer dan drie uur

https://www.youtube.com/watch?v=FKmqtaxIS3Y

De lengte van de show speelt ook niet in het voordeel van de kijkcijfers. De uitreiking van de Oscars wordt namelijk nogal gerekt tot een show van meer dan drie uur. Afgelopen weekend kwam er dan ook veel kritiek op de talrijke muzikale optredens (terwijl het over filmprijzen gaat).

Bovendien werd de show ook niet helemáál een uitreiking zonder host. Want in plaats van één persoon die de verschillende presentatoren aankondigde, waren daar nu telkens andere mensen voor verantwoordelijk. En dat heen-en-weergeloop neemt ook heel wat tijd in beslag.

Meer
Lees meer...