Natalie Portman zet vrouwelijke regisseurs in de kijker die niét genomineerd waren voor een Oscar

De Oscars staan niet bepaald bekend om hun inclusieve nominaties. Dat was ook dit jaar niet anders, want opnieuw was er in de categorie Beste Regisseur geen enkele vrouw genomineerd. Actrice Natalie Portman maakte duidelijk dat dat niet meer zomaar door de beugel kan. Op de rode loper droeg ze een simpele zwarte cape, waarop namen van vrouwelijke topregisseurs geborduurd waren.

Actrice Natalie Portman straalde op de rode loper van de Oscars afgelopen weekend. Ze droeg een zwarte jurk met gouden details van Dior, met daarover een schijnbaar eenvoudige zwarte cape met gouden borduursels van hetzelfde haute-couturemerk.

Geen nominaties

Schijnbaar, want de borduursels waren een duidelijke en heftige boodschap van Portman. Het waren namelijk de namen van vrouwelijke regisseurs, die in het afgelopen jaar topfilms gemaakt hebben, maar niet genomineerd zijn voor de Oscar voor Beste Regisseur.

Het gaat onder andere om Mati Diop (Atlantics), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Her’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portait of a Lady on Fire), Greta Gerwig (Little Women) en Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood).

Die laatste twee films waren wel in andere categorieën van de Academy Awards genomineerd. Little Women kreeg nominaties in de categorieën Beste Actrice (Saoirse Ronan), Beste Vrouwelijke Bijrol (Florence Pugh), Beste Originele Muziek, Beste Film en Beste Bewerkte Scenario. Jacqueline Durran mocht zelfs het beeldje voor Beste Kostuumontwerp in ontvangst nemen.

Niet erkend

Tijdens een kort interview sprak Natalie Portman over “vrouwen wiens ongelooflijke werk niet erkend werd”. Die wilde ze op haar eigen subtiele manier wél in de bloemetjes zetten.

Het was niet de eerste keer dat Portman duidelijk maakte dat er te weinig vrouwelijke genomineerden zijn bij de Oscars. In 2018 mocht de actrice het podium op om de award voor de Beste Regisseur van dat jaar aan te kondigen. Ze kondigde de mogelijke winnaars aan met het veelzeggende “here are the all-male nominees“.

1 vrouw in 95 jaar

Natalie Portman is niet de enige die niet akkoord gaat met de mannelijkheid van de Oscar-nominaties. Die werden bekendgemaakt in een live video door het acteursduo John Cho en Issa Rae. Die laatste maakte namelijk duidelijk dat ze niet opgezet was met de genomineerden voor Beste Regisseur. Na de opsomming sloot ze het onderdeeltje af met de woorden “congratulations to those men“.

Afgelopen weekend werden de Oscars voor de 92ste keer in 95 jaar uitgereikt. En in al die tijd zijn nog maar vijf vrouwen genomineerd in de categorie Beste Regisseur. Vijf. Amper eentje mocht ook effectief het beeldje gaan ophalen. In 2009 won Kathryn Bigelow namelijk de award voor haar werk met The Hurt Locker.

Meer
Lees meer...