Left Right
scrollTop top

Worden de Oscars van 2021 – net als heel wat filmreleases – uitgesteld?


Oscars 2021 Uitgesteld
© Instagram/@theacademy

Het lijkt erop dat de Oscars niet zullen doorgaan op 28 februari 2021, zoals gepland is. Heel wat filmreleases werden namelijk uitgesteld door de coronacrisis, en zelfs de nieuwe (tijdelijke) regels die The Academy invoerde, lijken niet voldoende te zijn.

Door de coronacrisis moet de hele wereld zich in bochten wringen. Ook de filmindustrie ondervindt grote gevolgen van de (bijna) wereldwijde lockdown. Heel wat opnames liggen stil, en doordat bioscopen de deuren gesloten moeten houden, zijn ook verschillende releases uitgesteld.

Al die zaken hebben natuurlijk grote gevolgen voor de volgende uitreiking van de Oscars. De belangrijkste filmprijzen ter wereld worden normaal op 28 februari uitgereikt. Maar ook al is het tegen dan weer veilig om zo’n evenement te organiseren, het zou er wel eens helemaal anders kunnen uitzien.

Nieuwe (tijdelijke) regel

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft eerder dit jaar al z’n regels tijdelijk aangepast. Normaal moeten films in première gaan in de bioscoop om genomineerd te kunnen worden voor een Oscar. Da’s de reden waarom Martin Scorsese z’n recentste prent The Irishman heel kort in de bioscoop liet spelen voor die op Netflix beschikbaar werd.

Omdat de bioscopen al sinds midden maart gesloten zijn, is het onmogelijk om daar films in première te laten gaan. Heel wat filmmakers beslissen dan om hun prent onmiddellijk via streamingplatformen op de wereld los te laten. En ook ‘streamingfilms’ komen – enkel bij de volgende editie van de Oscars! – in aanmerking voor een Oscarnominatie.

Uitstellen?

Maar het lijkt erop dat die nieuwe regel de volgende Oscaruitreiking niet helemaal zal kunnen redden. Verschillende bronnen trokken namelijk naar het Amerikaanse entertainmentmagazine Variety met de boodschap dat de Oscars van 28 februari 2021 waarschijnlijk uitgesteld zullen worden. Wanneer de uitreiking dan wél zou plaatsvinden, wisten ze niet.

Oké, 28 februari is nog negen maanden veraf. En het lijkt erop dat tegen dan wel weer evenementen mogen georganiseerd worden. Maar de uitreiking van de Oscars is natuurlijk niet zomaar “een evenement”. De ceremonie lokt gigantisch veel toeschouwers, en ook achter de schermen zijn honderden mensen actief.

Bovendien is nog helemaal niet zeker hoe de filmwereld er tegen dan zal uitzien? Daar komt dan ook nog eens bij dat nog lang niet zeker is dat er genoeg films gereleased zijn om voor een gezonde concurrentie te kunnen zorgen. Want zonder concurrentie is het natuurlijk voor niemand leuk om een Oscar te winnen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755