‘Star Wars’ was bijna van Fox nog voor ‘The Empire Strikes Back’

The Empire Strikes Back is ondertussen waarschijnlijk de beste film uit de Star Wars-reeks. Maar bijna was die er helemaal niet gekomen zoals fans zich nu herinneren. Want George Lucas had zo hard afgezien tijdens de productie van A New Hope, dat hij op het punt stond om alles aan Fox te verkopen.

Wie Star Wars zegt, zegt George Lucas. Maar bijna was dat helemaal niet zo geweest. Want de bedenker van de ondertussen legendarische filmreeks(en) had de boel bijna aan Fox verkocht nadat hij de eerste Star Wars-film A New Hope had gemaakt.

Lucas bedacht het verhaal van die film, werkte het uit, en bracht het ook uit. En dat was misschien nét iets te veel. Want de druk die de productie van A New Hope met zich meebracht, leverde George Lucas zelfs serieuze gezondheidsproblemen op.

“Ik kan die wereld zien”

A New Hope werd een gigantisch succes, en het werd tijd voor een sequel. Maar George Lucas wilde zich niet opnieuw door zo’n loodzware periode heen sleuren. “In het begin overwoog ik om alles aan Fox te verkopen”, klonk het tijdens een interview met entertainmentmagazine Empire.

“Ik zou gewoon mijn deeltje nemen, naar huis gaan en nooit meer aan Star Wars terugdenken. Maar om eerlijk te zijn, ik was te gefascineerd door de wereld. En ik kan er niet aan doen, maar ik word verdrietig of boos wanneer iets niet loopt zoals het hoort. Ik kan die wereld zien. Ik weet hoe de personages leven, hoe ze ademen”, vertelde George Lucas.

Creatieve controle

Zoals fans wel weten, heeft Lucas het project uiteindelijk niet (op dat moment) verkocht. Maar hij heeft toch beslist om iéts minder bij de reeks betrokken te zijn. Hij haalde Irvin Keshner erbij om The Empire Strikes Back te regisseren. Lucas zelf bleef wel producer van de film.

Eigenlijk is het best ironisch, want hoewel Lucas Star Wars uiteindelijk niet verkocht, was Fox wel de verdeler van de films. George Lucas hield de creatieve controle over Star Wars in handen, door de productie van de films uit z’n eigen zak te betalen.

Het heeft nog tot 2012 geduurd voor Lucas z’n wereld aan Disney verkocht. Hij heeft dus zélf alle films uit de originele trilogie gemaakt, en ook de hele prequeltrilogie. Disney is dan aan de slag gegaan met de sequeltrilogie.

Meer
Lees meer...