‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ bereikt de kaap van 1 miljard

2019 is al voorbij, maar toch breekt Disney nog records met films die vorig jaar verschenen. Star Wars: The Rise of Skywalker verscheen in december en haalde deze week, iets meer dan drie weken na z’n release, een opbrengst van meer dan één miljard dollar (iets minder dan 900 miljoen euro) binnen.

Disney heeft er een topjaar opzitten. Het bedrijf stampte z’n eigen streamingplatform uit de grond, haalde een algemene recordopbrengst binnen en maakte maar liefst zeven films die meer dan een miljard dollar opbrachten. De zevende in het rijtje is Star Wars: The Rise of Skywalker.

Minste van de drie

De film breidt een einde aan de saga die begon in A New Hope en is duidelijk goed bezig. Maar The Rise of Skywalker is eigenlijk de slechtst scorende film uit z’n trilogie.

Het openingsweekend van de film leverde opvallend weinig winst op. Bovendien ligt de winst nog altijd een heel stuk onder die van The Last Jedi (1,333 miljard dollar, oftewel een slordige 1,2 miljard euro), ook al werd de kaap van een miljard dollar gehaald. Da’s iets minder dan 900 miljoen euro.

Het succes van een film wordt natuurlijk niet alleen bepaald op basis van het financiële luik. Maar ook op andere vlakken – waaronder dat rond de kwaliteit van de film – scoort Star Wars: The Rise of Skywalker minder goed dan z’n voorgangers. Critici waren niet overtuigd, en ook fans waren niet unaniem tevreden.

De club van 1 miljard

Disney en Lucasfilm lieten Star Wars: The Rise of Skywalker op de wereld los in december vorig jaar. En nu, amper 24 dagen later, bracht ie meer dan een miljard dollar op. Het is al de zevende Disney-film uit 2019 die daarin slaagt.

Eerder haalden ook al de animatiefilms Toy Story 4 en Frozen 2 die kaap. Ook de live action-versies van de oerklassiekers The Lion King en Aladdin kwamen boven de drempel van een miljard piepen. Bij de Marvel-films (die ondertussen ook tot Disney behoren) gaat het om Avengers: Endgame en Captain Marvel.

Meer
Lees meer...