Spotify: stiltemoment van bijna 9 minuten ter ere van overleden George Floyd

spotify voegt bijna 9 minuten stilte toe
Shutterstock

Muziekstreamingdienst Spotify heeft een stiltemoment van 8 minuten en 46 seconden toegevoegd aan enkele afspeellijsten en podcasts. Zolang bleef agent Derek Chauvin met zijn knie in de nek van de weerloze George Floyd zitten om hem op de grond te houden. De stiltemomenten zijn een onderdeel van Blackout Tuesday.

Ook andere streamingdiensten doen mee aan Blackout Tuesday. Net zoals op Spotify vind je op Apple Music, Amazon Music en YouTube Music stiltemomenten in bepaalde afspeellijsten.

#BlackoutTuesday

Met het stiltemoment van bijna 9 minuten is het de bedoeling dat mensen op dat moment stilstaan bij wat er nu in de wereld gebeurt. Vandaag, 2 juni, wordt er onder de naam Blackout Tuesday wereldwijd stilgestaan bij racisme en politiegeweld. Ook is het belangrijk dat de zwarte gemeenschap nu meer dan ooit ondersteund wordt. Dat is de boodschap van Spotify. Met deze actie doet de streamingdienst mee aan een vreedzaam protest.

Blackout Tuesday is een beweging die is ontstaan binnen de muziekwereld om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. De actie is opgericht na de dood van Ahmaud Arbery (in februari), Breonna Taylor (in maart) en George Floyd (vorige week). Muziekbedrijven die deelnemen aan de actie worden aangemoedigd om vandaag geen muziek vrij te geven of andere activiteiten te plannen.

Blackout op sociale media

In de Verenigde Staten wordt massaal geprotesteerd na de dood van George Floyd Ahmaud Arbery, Breonna Taylor. Ze stierven alle drie door politiegeweld.
(bron: ISOPIX)

Wie vandaag door de verschillende sociale media scrollde, kon er haast niet naast kijken. Gebruikers van Instagram, Twitter en Facebook organiseerden een eigen blackout door een zwarte afbeelding te plaatsen met de hashtag #blackouttuesday. De netwerken worden voor één dag plat gelegd uit protest en solidariteit met de zwarte gemeenschap. Het is daarbij belangrijk om alleen de hashtag #blackouttuesday te plaatsen en niet #BlackLivesMatter. Zo blijft de hashtag van Black Lives Matter bruikbaar voor de algemene beweging.

Het hardhandige optreden van de politie met de dood van George Floyd als gevolg veroorzaakte een storm van protest in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Zo werd er afgelopen weekend ook in Gent geprotesteerd.

Gesponsorde artikelen