Marvel-strip verboden om homoseksuele kus, maar dat maakt hem alleen maar populairder

Marcelo Crivella, burgemeester van Rio de Janeiro en voormalig bisschop, wilde alle exemplaren van een Marvel-strip van een boekenbeurs weghalen, omdat een beeld van twee kussende mannen niet geschikt is voor minderjarigen. Maar dat is – zachtjes uitgedrukt – een beetje anders gelopen.

Avengers: The Children’s Crusade is een verhaal uit 2010 van Marvel over de jonge superhelden Hulkling en Wiccan. Die laatste probeert zijn krachten onder controle te krijgen waarmee hij de realiteit kan veranderen. De twee jongens vormen een koppel en in de strip is dan ook een beeld te zien waarop de twee aan het kussen zijn.

Niet geschikt voor minderjarigen

Marcelo Crivella, de burgemeester van Rio de Janeiro en daarvoor een evangelische predikant, vindt de tekening niet geschikt voor minderjarigen. Hij schakelde de politie in om op de Bienal Do Livro Do Rio, de grootste boekenbeurs in de stad, alle exemplaren van de strip in beslag te nemen.

https://twitter.com/dancruz_83/status/1169771834885201921

De raid was geen succes, want alle strips waren al verkocht nog voor de politie op de beurs binnenviel. Maar dat was niet alles: de actie van de burgemeester kreeg kritiek vanuit heel Brazilië en maakte op die manier de strip alleen maar populairder. En Crivello zelf? Die kwam er niet zo goed uit.

Naar de rechtbank

De organisatie van de boekenbeurs ging niet akkoord met de politie-inval en stapte naar de rechter. Die gaf de organisatie gelijk en oordeelde dat de burgemeester niet zomaar de strip kon verbieden, omdat de organisatie, de tekenaars en de lezers allemaal recht hebben op vrije meningsuiting.

Een dag later werd dat vonnis door een andere rechter deels tegengesproken. De conservatievere rechter ging eerder akkoord met burgemeester Crivella en vond dat homoseksuele inhoud voor kinderen niet zomaar publiekelijk tentoongesteld kan worden.

Het beeld waar het allemaal om gaat:

https://twitter.com/marcio_takara/status/1170147462490800133

Het grote effect

Het hele debacle raakte wereldwijd bekend toen Felipe Neto, een komiek en YouTuber zijn mening over de actie van de burgemeester duidelijk maakte. Hij liet vallen dat hij duizenden boeken met een “ongepaste inhoud” zou uitdelen en er een rode sticker op zou kleven. Die moest duidelijk maken dat de boeken ongeschikt zijn voor “minderbegaafden, achteruitgaande en vooringenomen mensen”.

Neto zelf deed dat niet echt, maar de organisatie van de boekenbeurs zette wel een nieuwe stand op. Die kreeg de banner “Boeken verboden door Crivella” en verkocht verschillende strips en boeken met homoseksuele inhoud.

https://twitter.com/Mister_Pea_XD/status/1170111755047067649

Media vs. Crivella

Het voorval werd ook opgepikt door Braziliaanse kranten en televisiezenders. Die brachten stukken over de actie van de burgemeester “en dat terwijl hij andere dingen zou kunnen doen, zoals de armoede in de stad bestrijden”. Dat is nodig, want het armoedecijfer van Rio de Janeiro lag op 15,3 procent in de eerste drie maanden van 2019. Dat schrijft The New York Times.

Een andere krant kopte “Crivella, dit is wat ongepast is” en publiceerde daaronder een foto van een dakloze vrouw en haar kinderen op een karton op de stoep langs de straat. Maar dat raakte de burgemeester niet. Integendeel: hij verdedigde zich op Twitter in een video.

Hij bedoelt het allemaal zo slecht niet, als we hem moeten geloven. Hij probeert gewoon “de families te beschermen”. Maar wat Crivella vergeet, is dat families niet enkel gezinnen zijn die bestaan uit een man, een vrouw en kinderen. Alle families zijn gelijk voor de Braziliaanse wet. Ook die waarin de ouders hetzelfde geslacht hebben.

Meer
Lees meer...