Maurits Vande Reyde (Open Vld) is te vinden voor blokvorming, maar niet op de manier van Bart De Wever: “Hij onderschat hoezeer de N-VA afbrokkelt”

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor een blokvorming aan rechterzijde van het politieke spectrum. Hij hoopt om de rechtervleugels van cd&v en Open Vld mee te krijgen in zijn verhaal. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) is wel te vinden voor die blokvorming, maar niet op de manier zoals De Wever voorstelt.


Beluister hier het volledige gesprek met Maurits Vande Reyde:


De essentie: Vande Reyde is het in theorie eens met De Wever. Ook hij gelooft dat blokvorming een oplossing is, zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant. Echter vindt de Open Vld-politicus dat N-VA niet de leiding zou moeten nemen. De Wever zou uitgaan van een tweedeling die er niet is.

  • “Ik ben het eens met de analyse van Bart De Wever dat we onvermijdelijk naar politieke blokvorming gaan in Vlaanderen en België”, aldus Vande Reyde. “Alleen gaat hij uit van een model waarbij de N-VA en hijzelf de leidende kracht zijn. Waarbij andere partijen en politici zich ofwel moeten aansluiten, ofwel verslagen moeten worden.”
  • “De Wever onderschat hoezeer de N-VA aan het afbrokkelen is. Volgens mij zullen individuele parlementsleden van verschillende partijen zich verenigen, maar er zal niet één partij zijn die daar de leiding in neemt. Het zal vooral van individuele politici komen.”
  • “Het partijlandschap is zo versnipperd dat je uiteindelijk toch bent aangewezen op compromissen met de andere partijen. (…) De kiezer verwacht dat politici over verschillende partijgrenzen heen een blok gaan vormen rond een select aantal thema’s. Dat is het model dat je bijvoorbeeld in Amerika hebt. Wij kijken daarnaar alsof dat een beetje raar is, maar eigenlijk is dat een meer natuurlijkere evolutie”, meent het Vlaams parlementslid.

Ook blokvorming aan Franstalige kant?

  • “De situatie in Wallonië heeft een grote invloed op het beleid dat we in Vlaanderen kunnen voeren. Maar ook aan Waalse kant zal er uiteindelijk dezelfde evolutie plaatsvinden. Waarbij er dan een rechts en een links blok komt.”
  • “Vlaamse partijen willen een aantal zaken die Franstalige partijen dan weer tegenhouden. Wat je uiteindelijk bereikt, is een status quo. Als je twee duidelijke blokken hebt, waarbij er telkens een de winnaar is, dan kan je deals maken die de wereld iets veranderen.”

Tweedeling van De Wever

  • “Het is niet zo dat er dat er vijftien verschillende stromingen binnen de Open Vld zijn. Bart De Wever probeert te doen alsof er een splitsing is. Of alsof je een heel uitgesproken rechtervleugel hebt en dat de rest links is. Maar in realiteit is dat niet zo”, meent Vande Reyde.
  • “Het is alsof De Wever mensen wil overhalen om naar zijn kamp te komen. Ik zou niet weten wie dat zou moeten zijn. Maar dan zal hij dat toch moeten doen op basis van concrete punten en programma’s, in plaats van een tweedeling te creëren die er eigenlijk niet is.”
Meer
Lees meer...