Maurits Vande Reyde wil voorzitter van Open Vld worden

Maurits Vande Reyde, lid van het Vlaams Parlement, heeft aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van Open Vld. Dit nieuws komt niet als een verrassing, aangezien zijn naam al op het lijstje van mogelijke kandidaten stond.

Vande Reyde maakte zijn plannen bekend in een video op Instagram. Zijn slogan is “Vertrouwen in vernieuwing”. In de video reageert hij op berichten dat Open Vld voorbij zou zijn: “Wat een onzin. Wij komen wel terug.”

Achtergrond en eerdere acties

Vande Reyde (38) was van 2015 tot 2017 voorzitter van Jong Vld en zit sinds 2019 in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen eerder deze maand werd hij herverkozen met zo’n 6.000 voorkeurstemmen. Hij is ook schepen in Diest.

Vande Reyde staat bekend om zijn uitgesproken meningen, vaak gedeeld via TikTok. Zo noemde hij klimaatbetogers “idioten van het ergste soort” en bekritiseerde hij “nutteloze Vlaamse subsidies voor bizarre shit“. In het Vlaams Parlement brak hij met het zogenaamde zwijgakkoord door een resolutie in te dienen waar cd&v het niet mee eens was.

Kandidaat-voorzitter

Als kandidaat-voorzitter pleit Vande Reyde voor een afslanking van de overheid door het afschaffen van ministerskabinetten en een aparte sociale zekerheid voor nieuwkomers. Hij stelt ook voor om alle belastingen af te schaffen, behalve een inkomensbelasting van 25 procent. Dit idee van een vlaktaks is niet nieuw binnen Open Vld, maar stuitte in het verleden op verzet van andere partijen.

Naast Vande Reyde heeft ook onderneemster Tineke Van hooland zich kandidaat gesteld, hoewel haar onbekendheid haar kansen lijkt te verkleinen. Voormalig voorzitter Egbert Lachaert en ex-staatssecretaris Eva De Bleeker overwegen nog een kandidatuur. Zij willen één sterke kandidaat met brede steun binnen de partij. Lachaert benadrukte dat hij geen dramatische strijd met veel kandidaten wil, omdat de partij daar te kwetsbaar voor is. Hij pleit voor een voorzitter met een sterke, rechtse koers. Vande Reyde lijkt zo’n figuur, maar het is nog onzeker of de rest van de partij zijn voorstellen zal steunen.

Alle kandidaten moeten zich voor 8 juli melden. De eerste stemronde eindigt op 17 augustus, en als een tweede ronde nodig is, zal deze op 24 augustus eindigen.

Meer
Lees meer...