Al meer dan 100 coronagevallen bij startschot Olympische Spelen

Met de openingsceremonie, om 13 uur Belgische tijd, gaan de Olympische Spelen in Tokio officieel van start. Zelden hing er zo’n negatieve sfeer rond het grootste sportevenement ter wereld.

De belangrijkste vraag is of de Spelen, waar 11.000 atleten aan deelnemen, ontaarden in een super spreader event voor het coronavirus. De teller van het aantal besmettingen steeg vrijdag met 19 nieuwe gevallen, waaronder 3 atleten, tot 106. Het gaat om het aantal besmettingen sinds 1 juli die direct aan de Spelen en de organisatie errond te linken zijn.

Volgens de medische experts van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bewijzen de positieve gevallen dat de testprocedures goed werken en is het statistisch niet meer dan normaal dat er coronagevallen zijn. Lokale virologen zijn er – ondanks de draconische regels in het Olympisch dorp en rond de wedstrijden – toch niet gerust op.

Onderkoelde sfeer

De tweede grote vraag is in welke mate de Spelen (23 juli tot 8 augustus) bij het erg sceptische lokale publiek in Japan en de tv-kijkers wereldwijd enthousiasme gaan opwekken. De tribunes zullen grotendeels leeg zijn, het openbaar leven in Tokio wordt omwille van corona al vanaf 20 uur ’s avonds aan banden gelegd en zelfs de medailleceremonies zullen onderkoeld zijn. De atleten zullen hun eremetaal zelf om hun nek moeten hangen.

De openingsceremonie, die sober zal zijn, zal een eerste indicatie geven van de sfeer die we kunnen verwachten. Voor België zullen hockeyspeler Felix Denayer, aanvoerder van de Red Lions, en uittredend olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam de vlag het olympisch stadion binnen dragen.

Vervloekte Spelen?

Corona was niet de enige zorg in de aanloop naar de Spelen. De organisatie had ook te kampen met een resem interne schandalen. Kentaro Kobayashi, de regisseur van de openingsceremonie, werd gisteren nog onverwacht ontslagen wegens oude grappen over de Holocaust en topman van de organisatie moest eerder dit jaar ontslag nemen na seksistische opmerkingen.

En zelfs los van het jaar uitstel wegens corona, overschrijden de kosten van Tokio 2020 fors het voorziene budget. Volgens Gzero Media gaat om een overschrijding met 117 procent. Dat is voorlopig nog niet zo erg als Rio 2016, maar straks moeten daar dus nog alle kosten rond het uitstel en de coronamaatregelen bij opgeteld worden.

(tb)

Meer
Lees meer...