Mensen met lage inkomens moeten nergens in de EU zoveel belastingen betalen als in België

Belgen met een laag inkomen moeten veel extra belastingen betalen als hun inkomen stijgt. Zo moet iemand die in de categorie van 25 procent laagste inkomens zit, zo’n 50 procent belastingen betalen op elke euro die hij meer verdient. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Fiscal Monitor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee scoort België veel slechter dan alle andere EU-landen.

In ons land worden mensen in de laagste inkomenscategorie veruit het zwaarst belast van alle EU-landen. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van het IMF. Denemarken staat op de tweede plaats met een belastingdruk van amper 40 procent voor de 25 procent laagste inkomens. Het EU-gemiddelde daarvoor is slechts 28 procent. België zit dus bijna dubbel zo hoog als dat Europees gemiddelde.

De belastingdruk is bij ons zeer hoog omdat de personenbelasting snel stijgt naarmate je meer verdient. Vanaf een belastbaar jaarinkomen van ongeveer 21.000 euro gaat zo’n 45 procent naar de staat. Daar komen nog sociale bijdragen bovenop. Het absurde gevolg: heel wat werklozen verdienen netto niet veel meer als ze uiteindelijk een job vinden.

iStock

De taxshift als reddende engel?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat aan De Tijd weten dat we “een enorme belastingdruk op de lage lonen en de hoge marginale belastingdruk geërfd hebben”. Hij ziet naar eigen zeggen de taxshift als “een middel om daar iets aan te doen”. Die taxshift zou vooral vorig jaar de belastingdruk op inkomens verminderd hebben. In 2018 en 2019 zullen opnieuw belangrijke lastenverlagingen volgen.

De federale overheidsdienst Financiën beweert dat de taxshift vooral de belastingen op lage lonen zal doen dalen. In de periode 2014-2021 zakt de belastingdruk op het minimumloon met bijna 10 procent, die op het gemiddelde loon met bijna 3 procent en die op hoge lonen met meer dan 1 procent. Volgens Financiën zullen werklozen daardoor meer gemotiveerd zijn om een baan te zoeken.

Meer
Lees meer...