Mensen zonder symptomen opnieuw getest na hoogrisicocontact, maar onder enkele voorwaarden

De teststrategie van ons land in de strijd tegen het coronavirus is opnieuw aangepast. Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad, maar geen symptomen vertonen, mogen zich weer laten testen. Dat moet dan wel gebeuren zeven dagen na het laatste hoogrisicocontact.

De teststrategie rond het coronavirus is in België de laatste tijd al meermaals aangepast. Aanvankelijk mocht iedereen met symptomen of een risicocontact zich laten testen. Toen het aantal besmettingen in ons land bleef stijgen, zorgde dat echter voor problemen. Het hoge aantal afgenomen testen kon niet op tijd verwerkt worden door de labo’s, iets wat cruciaal is voor goede contact tracing.

Daarom paste de overheid de teststrategie aan op 21 oktober. Vanaf dan mocht enkel nog mensen met symptomen zich laten testen. Wie geen symptomen vertoonde, maar wel een hoogrisicocontact had gehad, moest wel in quarantaine, maar mocht zich niet laten testen.

Code

Ondertussen is de testcapaciteit in ons land toegenomen en is het aantal dagelijkse besmettingen afgenomen. Daardoor is het vanaf vandaag – maandag 23 november – opnieuw mogelijk om asymptomatische mensen met hoogrisicocontacten te testen.

Om de druk op huisartsen niet te doen toenemen, moet je voor zo’n test niet meer naar je huisarts. Via contacttracing krijg je een sms met een code. Daarmee kan je een afspraak maken op de website mijngezondheid.belgie.be bij een testcentrum in de buurt. Ook reizigers die terugkeren uit een rode zone krijgen een code via sms als ze hun Passenger Locator Form correct ingevuld hebben.

Zeven dagen

Naast deze nieuwe manier van aanmelden, is ook het moment waarop je je moet laten testen veranderd. Je moet nu een test laten afnemen zeven dagen na het laatste hoogrisicocontact of zeven dagen na terugkeer in België uit een rode zone.

In tussentijd moet je wel in quarantaine. Als je test negatief is, zit je quarantaine er ook meteen op. Dat kan dus sneller zijn dan de voorbije maand, toen je verplicht tien dagen in quarantaine moest na een hoogrisicocontact.

Meer
Lees meer...