De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn donderdag digitaal samengekomen. Op de agenda stond de slabbakkende vaccinatiestrategie in Europa en de invoering van een uniform vaccinatiepaspoort. Vooral over dat laatste is nog veel discussie, al klonk Duits bondskanselier Angela Merkel na afloop wel optimistisch.
De eventuele invoering van een Europees vaccinatiepaspoort zorgt al langer voor veel discussie. Met zo’n uniforme coronapas zou het mogelijk zijn voor mensen die gevaccineerd zijn, al besmet geweest zijn of recent negatief getest hebben om zonder beperkingen te reizen in Europa.
Veel landen zoals Griekenland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Spanje, Cyprus, Italië en Kroatië zijn voorstander van zo’n vaccinatiepaspoort. Zij zien daarin de ideale manier om het toerisme snel weer op gang te brengen.
Voor- en tegenstanders
Andere landen zoals België, Roemenië, Frankrijk en ook Duitsland zijn minder enthousiast. Zij vinden de invoering van zo’n vaccinatiepaspoort discriminerend zolang niet iedereen de kans heeft gehad om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vooral jongeren zouden daardoor benadeeld worden omdat zij als laatste aan de beurt komen voor een coronavaccin.
Toch was Duits bondskanselier Angela Merkel na afloop van het Europees overleg optimistisch. Volgens haar is er een akkoord om nog voor de zomer een digitale vaccinatiepas in te voeren.
Veel vragen
Voor het zover komt, zijn er echter nog heel wat technische vragen die moeten opgelost worden. Zo is het nog niet duidelijk hoe lang iemand die ziek geweest is of ingeënt is, beschermd blijft. Er is ook nog onvoldoende bewijs of wie gevaccineerd is, het virus zelf nog kan doorgeven of niet.