Merol over preutse reacties en haar nieuwe single ‘Geen Reet’: “Je hoeft je niet te conformeren naar een schoonheidsideaal”

De Nederlandse zangeres Merol deed begin dit jaar heel wat stof opwaaien met haar hit Hou Je Bek en Bef Me. Nu is ze terug met een nieuwe song, Geen Reet, en ze geeft een bijzondere boodschap mee.

Waar gaat je nieuwe single, Geen Reet, over?

Merol: “Het gaat over het feit dat ik geen reet heb. Het is samen gemaakt met de rapper Bokoesam. Het liedje gaat over dat geen reet hebben, niets uitmaakt. Het gaat niet perse over dat grote, dikke reten tegenwoordig in zijn. Ik wil eigenlijk een algemeen tegengeluid laten horen.”

“Je hoeft je niet te conformeren naar een schoonheidsideaal. Iedereen heeft wel iets en in deze tijd is alles zo maakbaar en je kan alles aan jezelf laten veranderen. Mensen mogen dat natuurlijk, maar het is ook belangrijk dat je af en toe beseft dat dat niet hoeft. Het is ook prima als je flaporen, een klein kontje of iets anders dat afwijkt, hebt. Dat is net wat je bijzonder maakt.”

Doorbraak in België

Je bent enorm bekend geworden met het nummer Hou Je Bek En Bef Me, ook hier in Vlaanderen. Had je dat zelf verwacht toen je het nummer gemaakt had?

“Ik dacht wel dat het iets van stof zou doen opwaaien, maar ik vond het wel geinig dat dit het liedje was waarmee ik in België een beetje bekend werd. Daarvoor had ik al wat bravere nummers, daarom is het grappig dat uitgerekend dit liedje bij de Vlamingen aansloeg.”

Preutse reacties

Je had hier ook een aantal kritische stemmen, die het ongepast vonden dat dit nummer op de radio kwam. Die reacties kwamen onder andere van Miguel Wiels, Silvy De Bie en Thuis-acteur Geert Hunaerts. Wat vond je van die controverse?

“Een beetje preuts wel. Ik zat ook bij het televisieprogramma Van Gils & gasten. Daar was een vrouw die zei dat het mooi is, wanneer een boodschap subtiel verpakt wordt. Ik vind dat ook af en toe heel mooi. Dat is misschien ook het verschil tussen België en Nederland: Nederlanders zijn vaak directer en Vlamingen wat poëtischer. Maar ik denk dat een combinatie heel goed is. Met Hou Je Bek En Bef Me was het net de bedoeling om geen vage compromis te sluiten, maar gewoon heel direct te zeggen waar het op slaat. Soms vind ik dat mooi qua taal.”

“In eerste instantie was het gewoon de bedoeling om een leuk liedje te maken. Natuurlijk speelt in mijn hoofd wel mee dat er weinig liedjes zijn waarin de vrouw aangeeft wat ze wil op seksueel vlak. Er zijn zoveel liedjes waarin de man zingt wat hij wil en vrouwen worden in heel veel nummers als slachtoffer neergezet. Zo van ‘dit is me overkomen’ of ‘hij is vreemdgegaan’. Ik vind het dan net leuk om een liedje te maken dat daar haaks op staat.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ben veel nieuwe liedjes aan het maken. Voordat de clubtour van start gaat, wil ik wel een EP uitbrengen. Ik ga ook een aantal keer optreden in België: op de Lokerse Feesten, in de Roma en in de Charlatan.”

Meer
Lees meer...