Met één oog naar je smartphone kijken in het donker? “Stop daarmee, want je kan er tijdelijk blind van worden”

Kijk je ook soms met één oog naar je smartphone in het donker? Niet meer doen, zo waarschuwen artsen in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Waarom? Omdat je er tijdelijk blind van kan worden. Dat ondervonden ook twee vrouwen die maandenlang last hadden over tijdelijk verlies van hun zicht.

Tijdelijk blind worden door met één oog naar je smartphone te kijken is gevaarlijk, dat blijkt uit een onderzoek van het medische tijdschrift New England Journal Medicine. Ze volgden twee vrouwen van 22 en 40 jaar die maandenlang over tijdelijk gezichtsverlies klaagden. Die blindheid duurde telkens maximum 15 minuten.

Verschillende onderzoeken, een MRI-scan en een controle van het hart brachten geen duidelijkheid. Tot ze langsgingen bij Dokter Gordon Plant in een oogziekenhuis in Londen. Hij wist meteen wat het probleem was. De vrouwen keken in hun slaapkamer namelijk met één oog naar hun smartphone, terwijl het andere oog afgedekt was door een hoofdkussen. En daar ging het mis, zegt de dokter. “Het ene oog is gewend aan het donker, terwijl het andere zich aanpast aan het felle licht van de telefoon.”

Zoals een flits van een camera

Toen de vrouwen hun smartphone op het nachtkastje legden, zagen ze plots niets met het oog waarmee ze naar hun telefoon keken. Je zou het kunnen vergelijken met een camera die los in je ogen flitst. Dat gevoel dus, maar dan langer.

“Het kost minuten om het ene oog te laten aanpassen aan het andere. Het is geen tijdelijke blindheid, maar een aanpassing van het oog aan het licht”, verklaart Plant. Wat is de oplossing? Simpel. Met beide ogen naar je scherm kijken, in een kamer met voldoende licht.

Gesponsorde artikelen