Staat Meta aan de rand van de afgrond? Zuckerberg kondigt grote reorganisatie aan

Tijdens Meta’s wekelijkse meeting heeft CEO Mark Zuckerberg aangekondigd ingrijpende maatregelen te nemen tegen de stagnerende groei van het bedrijf. Een grote reorganisatie van kosten en personeel moeten het bedrijf uit de problemen halen.

Het gouden tijdperk van socialemediagigant Meta lijkt tot een einde te komen. Voor de allereerste keer sinds de oprichting van Facebook in 2004, zal oprichter Mark Zuckerberg een personeelsstop invoeren en een aantal teams herstructureren om de kosten te verlagen en de prioriteiten te verleggen. “Meta zal in 2023 iets kleiner zijn”, klinkt het bij Zuckerberg.

Stagnerende groei

Een nieuw privacybeleid bij Apple verkleinde de voorsprong van Meta op dat van hun grootste concurrenten. Advertentie-inkomsten kennen een stagnerende groei door toenemende concurrentie en TikTok plukt alsmaar meer Instagram-gebruikers weg.

Daarnaast zet Zuckerberg alles op alles voor de productie van zijn zogenaamde metaverse: een virtual reality-wereld waarin we – volgens Zuckerberg – later in zullen afspreken en communiceren met elkaar. Een project waarover hij eerder liet weten “jarenlang geld te zullen verliezen”.

Besparingen

Een ideaal moment om te snijden in budgetten is het niet? De ingrijpende plannen van Zuckerberg komen te midden van een economische crisis, wat de moeilijkheden binnen Meta verder blootlegt.

Eerder dit jaar nam Meta de beslissing om de productie van een nieuw horloge, dat de concurrentie met de Apple Watch moest aangaan, te staken. Ook had het bedrijf aangekondigd tijdelijk geen fulltime banen meer aan zomerstagiairs te schenken, en managementfuncties te vertragen. Nu blijkt dat Meta verdere stappen moet zetten.

“Ik had gehoopt dat de economie zich nu duidelijker zou hebben gestabiliseerd”, zei Zuckerberg in de wekelijkse vraag-en-antwoordsessie van Meta. “Maar van wat we zien, lijkt het er nog niet op, dus we willen enigszins conservatief plannen”, klinkt het.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat er een personeelsstop wordt ingevoerd. In het tweede kwartaal kwamen er nog 5.700 nieuwe werknemers bij – wat het totaal op 30 juni op meer dan 83.500 werknemers bracht – maar nu plant Meta dat aantal in te perken om “energie naar andere gebieden te verschuiven”, volgens Zuckerberg.

Beleggers reageerden negatief op de aankondiging van Zuckerberg. Het aandeel van Meta verloor dit jaar al ruim 60 procent in waarde, en kende na het nieuws een verdere daling van 3,7 procent.

(ns)

Meer
Lees meer...