Left Right
scrollTop top

Michaela Coel schrijft geschiedenis op Emmy Awards met hitserie ‘I May Destroy You’


Michaela Coel
© Emmy-winnares Michaela Coel geeft een korte speech – bron: Isopix

Hoewel de Emmy Awards dit jaar voornamelijk blanke winnaars kende, kon naast RuPaul ook Michaela Coel een prijs in de wacht slepen. Die kreeg ze namelijk voor beste schrijver voor een gelimiteerde serie of film, met haar populaire HBO Max serie I May Destroy You. Daarmee schrijft Coel ook meteen geschiedenis, want zij is de eerste zwarte vrouw ooit die wint in die categorie.

Michaela Coel schreef en speelde niet alleen mee in de serie, maar was ook uitvoerend producent en coregisseur. De serie was een gelaagd portret van de ervaring van de maker met seksueel geweld en de traumatische nasleep ervan. Toen de show uitkwam, was de ontvangst warm en wijdverspreid, en het werd ook meteen duidelijk: Zoiets is er nog nooit geweest. De HBO Max show werd genomineerd in negen categorieën, maar wist uiteindelijk maar één prijs te bemachtigen.

Geduchte concurrentie

I May Destroy You, dat onder meer genomineerd was voor beste gelimiteerde serie, beste scenario voor een gelimiteerde serie en beste regie voor een gelimiteerde serie, moest het vooral afleggen tegen razend populaire concurrenten: Mare of Easttown en The Queen’s Gambit. In plaats daarvan kreeg Coel een beeldje voor het beste schrijfwerk, wat desondanks toch een historische prestatie is, aangezien ze de eerste zwarte vrouw is die deze categorie wint. Het was ook een soort onderbreking van een overwegend blanke avond van winnaars. Hoewel er dit jaar veel kandidaten waren, ging elke acteerprijs uiteindelijk naar een blanke acteur en de meeste andere prijzen werden ook toegekend blanke schrijvers, regisseurs en producenten.

Eerbetoon

Coel nam de prijs met veel zelfvertrouwen in ontvangst en hield een beknopte toespraak waarin ze vooral schrijvers aanspoorde om “het verhaal te schrijven dat je bang maakt, dat je onzeker laat voelen, dat ongemakkelijk is. Ik daag je uit”, zei ze. “We leven in een wereld die ons ertoe verleidt om naar het leven van anderen te kijken om ons te helpen bepalen hoe we over onszelf denken en voelen. Maar we hebben ook de nood en de behoefte om voortdurend op te vallen, want gezien worden lijkt tegenwoordig gelijk te staan aan succes. Wees niet bang om een tijdje uit de schrijnwerpers of van ons te verdwijnen en zie wat er in die stilte dan op je afkomt.” Michaela Coel droeg haar speech op aan alle overlevenden van seksueel geweld.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…