Left Right
scrollTop top

Minneapolis maakt zich klaar voor uitspraak over dood George Floyd


George Floyd BLM
© Bron: Isopix

De jury zit samen om politieman Derek Chauvin schuldig of niet schuldig te verklaren voor de moord op George Floyd. Ondertussen zet de stad Minneapolis zich schrap voor wat er na de uitspraak kan gebeuren.

Na het proces, dat veertien dagen duurde en de Verenigde Staten in bedwang hield, zal de jury met een uitspraak komen. De vraag die ze zich moeten stellen, is of politieman Derek Chauvin schuldig is aan moord op George Floyd. Experten, dokters, leden van het politiekorps en getuigen kwamen allemaal aan het woord. Het voorbereidende werk is gebeurd.

Nationale wacht

De laatste argumenten werden gehouden in een gebouw van de overheid dat omringd is met hekken en militairen. En dat is voor de stad nog maar het topje van de ijsberg. Tim Walz, de gouverneur van de staat Minnesota, riep maandag al op tot kalmte. Hij kondigde de noodtoestand af, peacetime emergency, waarbij hij kan rekenen op de politie van buurstaten. Die hulp komt er, samen met de al meer dan 3.000 soldaten van de nationale wacht en piloten die opgeroepen werden om de lokale politie te helpen. “Alle middelen en die van de staat zijn aangewend, maar zullen niet volstaan om te helpen tegen deze dreiging”, liet Tim Walz weten.

Protest en confrontaties

Studenten moeten op afstand les volgen. De ramen van bedrijven worden afgeschermd voor de potentiële onvrede die kan volgen na het verdict. De dood van de 20-jarige zwarte man Daunte Wright, die vorige week werd neergeschoten door een politieagent in Minneapolis, gooit nog wat olie op het vuur. Senator Maxine Waters uit Californië bezocht de plaats van de moord en riep op tot protest en confrontaties, een uitspraak die op heel wat kritiek kon rekenen.

Wat de uitkomst van de rechtszaak ook zal zijn, er zullen groepen zijn die niet akkoord zullen zijn. De lokale overheden doen er alles aan om het potentiële gevaar op te vangen, maar niemand weet of het voldoende zal zijn. Het wordt alvast een spannende week in Minneapolis.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…