Mobile Vikings schakelt over op het netwerk van Orange en dit zijn de gevolgen voor jou

Mobile Vikings schakelt over op het netwerk van Orange en dit zijn de gevolgen voor jou

Mobile Vikings zal vanaf 2019 overschakelen op het netwerk van Orange. Tot nu maakte de provider gebruik van het netwerk van BASE, waarop ook de klanten van Telenet zitten. Volgens Mobile Vikings zullen gebruikers hier geen hinder van ondervinden, maar een nieuw netwerk houdt sowieso wel enkele veranderingen in. 

Vanaf 2019 zullen Mobile Vikings-gebruikers op het Orange-netwerk surfen, dat vroeger luisterde naar de naam Mobistar. maar wel op dat van Orange, vroeger gekend als Mobistar. Dat lijkt een heel ingrijpende verandering, maar in principe ga je daar niet al te veel van merken. En als je wel iets zou merken, dan is dat vooral positief.

Betere 4G-dekking

Allereerst is de 4G-dekking van Orange een stuk hoger dan die van BASE, dat in 2015 werd overgenomen door Telenet. Op de dekkingskaarten van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) is duidelijk te zien hoe er op het BASE-netwerk veel plaatsen zijn die geen toegang hebben tot 4G.

Op de kaartjes zijn de locaties die blauwgekleurd zijn de plaatsen waar je gebruik kan maken van 4G, in de witte gebieden kan je, op een paar blinde plekken in Wallonië na, wel op 2G en 3G surfen, maar niet op het snelste netwerk, 4G. Door over te stappen op het netwerk van Orange zullen Mobile Vikings-gebruikers dus nagenoeg overal in ons land 4G kunnen gebruiken.

BIPT

Sneller

Uit de meest recente cijfers van Test-Aankoop blijkt bovendien dat het netwerk van Orange zowel op het vlak van downloaden als op het vlak van uploaden het snelste is.

Downloaden gaat bij Orange even snel als bij BASE/Telenet (26,8 Mbps). En ook wanneer we kijken naar uploaden moet Orange z’n eerste plaats delen, nu met Proximus (9,5 Mbps). Voor gebruikers van Mobile Vikings houdt dit dus concreet in dat ze aan dezelfde snelheid kunnen blijven downloaden en dat uploaden sneller zal gaan.

Test Aankoop

Test-Aankoop kijkt ook naar de combinatie van verschillende factoren en daaruit komt Orange zelfs als beste uit de bus. Ze geven elk netwerk een score, gebaseerd op de snelheid van downloaden en uploaden, maar ook op de wachttijd tijdens het surfen en het bekijken van filmpjes op YouTube.

Hierbij haalt Orange 19.024 punten, waarmee het Proximus (18.572) en BASE/Telenet (18.398) zelfs op een afstandje houdt.

Niet volledig naadloos

Hoewel Mobile Vikings op hun eigen website aangeeft dat de overschakeling naadloos zal gebeuren, zal je er als gebruiker toch iets voor moeten doen. Om op het Orange netwerk te kunnen surfen, heb je namelijk een nieuwe simkaart nodig. Dit is nodig omdat Mobile Vikings met de omschakeling naar het netwerk van Orange ook een Full MVNO (Mobile Virtual Network Operator) wordt. Dit klinkt waarschijnlijk als Chinees, dus leggen we het graag even uit.

Test Aankoop

Een MVNO is een operator die niet over een eigen netwerk beschikt. Een MNO, Mobile Network Operator, heeft dit wel. Proximus, BASE en Orange zijn de drie MNO’s in ons land. Andere operators zoals Mobile Vikings, maar ook Scarlet en JIM Mobile, hebben geen eigen netwerk, waardoor ze gebruik moeten maken van het netwerk van een van de drie grote MNO’s.

Binnen de MVNO’s is er nog een onderscheid te maken tussen Light en Full MVNO’s. Waarbij een Light MVNO voor meer dan enkel het netwerk afhankelijk is van de MNO. In het geval van Mobile Vikings besliste BASE zo over de nieuwe producten die uitgerold werden. Wanneer Mobile Vikings een Full MVNO wordt, kan de operator alles volledig zelfstandig doen en eigenlijk fungeren als een MNO, met als enige verschil een gebrek aan eigen zendmasten.

Mobile Vikings zal daarom dus nieuwe simkaarten verzenden naar hun gebruikers. Alles wat je moet doen, is even controleren of je adres op de website van Mobile Vikings nog steeds correct is. En dan zal je in de komende maanden een nieuwe simkaart toegestuurd krijgen.

Mobile Vikings

Gesponsorde artikelen