Mondmasker maakt opgang in Nederland: vanaf woensdag verplicht op drukke plaatsen in Amsterdam en Rotterdam

De lokale autoriteiten van Amsterdam en Rotterdam verplichten vanaf woensdag het dragen van een mondmaskers op drukke plaatsen, die duidelijk afgebakend zullen zijn.

De maatregelen zijn opvallend, omdat Nederland tot nu toe koos voor een corona-aanpak zonder mondkapjesplicht, behalve op het openbaar vervoer. Gisteren nog besliste het nationale crisisteam om geen landelijke plicht in te voeren.

Volgens de Nederlandse experts is er te weinig wetenschappelijk bewijs voor het nut van mondmaskers tegen Covid-19. Daarmee gaan ze in tegen wat onder meer hun Belgische, Franse en Amerikaanse collega’s zeggen. Het nationale niveau liet wel een opening voor maatregelen op lokaal niveau, en daar maken Amsterdam en Rotterdam meteen gebruik van.

Psychologisch effect

Beide steden voeren vanaf woensdag een mondmaskerplicht in te voeren in bepaalde winkelstraten en andere drukke plaatsen, vanaf de leeftijd van 13 jaar. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wijst vooral op het psychologisch effect ervan. ‘Mondkapjes vergroten de urgentie op sommige plaatsen.’ Hij gaat de Rotterdammers in eerste fase vooral op een ludieke manier aansporen om mondmaskers te dragen.

Zowel de experts als de betrokken burgemeesters beklemtonen wel dat de gouden regel van 1,5 meter afstand houden nog steeds het belangrijkste wapen is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meer
Lees meer...