Left Right
scrollTop top

Coronavirus: deze nieuwe regels zijn vanaf vandaag van kracht


vriendinnen mondmasker coronavrius
© Shutterstock

Om het stijgend aantal besmettingen in ons land af te remmen, zijn vanaf vandaag een aantal nieuwe coronamaatregelen van kracht. De belangrijkste daarbij is dat de sociale bubbel opnieuw teruggebracht wordt tot 5 extra mensen naast je gezin. Ook voor winkelen worden de regels opnieuw strenger. De nieuwe maatregelen gelden voor minstens vier weken.

Sociale bubbel

Ieder gezin ons huishouden mag vanaf vandaag nog maar maximaal 5 vaste contacten hebben. Dat wil zeggen dat je, naast de mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont, 5 andere mensen mag kiezen om contact mee te hebben. Dat moeten voor alle leden van je gezin dezelfde 5 zijn. Met hen moet je de afstand van 1,5 meter niet respecteren. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen hierbij niet mee. Die nieuwe sociale bubbel mag ook niet meer iedere week wijzigen, maar moet tot minstens eind augustus de zelfde blijven.

Buitenkomen mag maximaal in een groep van tien. Als dat anderen zijn dan in je bubbel moet je wel de afstand respecteren en eventueel een mondmasker dragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitstappen of om te gaan wandelen. Ook hier tellen kinderen jonger dan 12 jaar niet mee. Zomerkampen, stages en speelpleinwerking krijgen hierop een uitzondering en mogen met grotere groepen samenkomen.

Restaurant en café

Ook hier wordt het maximaal aantal personen dat samen in groep mag zitten teruggebracht tot tien personen. Voorheen was dat vijftien. Het moet hierbij wel gaan om mensen die in elkaars sociale bubbel zijn. Het moet dus gaan om een huishouden en maximaal vijf anderen.

Winkels

In winkels is funshoppen niet meer toegelaten. Je mag enkel alleen of met iemand jonger dan 12 jaar of iemand hulpbehoevend naar binnen gaan. Ook mag je maximaal 30 minuten in een winkel binnenblijven, behalve als je op afspraak komt. De koopjesperiode gaat voor alle duidelijkheid wel door.

Trouwfeesten

Op de receptie en het trouwfeest zelf mogen nog maximaal 10 gasten aanwezig zijn. De Nationale Veiligheidsraad nam die beslissing nadat bleek dat trouwfeesten vaak een bron van veel besmettingen zijn. Recepties mogen wel nog steeds voor maximaal 100 gasten georganiseerd worden.

Evenementen en bijeenkomsten

Ook voor de evenementen komen er nieuwe regels. Zo wordt aan de gemeenten gevraagd om alle evenementen op hun grondgebied opnieuw te bekijken en ze te annuleren als er toch een risico is. Ook worden er maximaal 100 mensen binnen toegestaan en 200 mensen buiten. Op evenementen is het dragen van een mondmasker ook steeds verplicht.

Registratieplicht

Vorige week was al verplicht dat bij een bezoek aan een café of een restaurant telkens één iemand per groep zijn contactgegevens moet achterlaten. Dat wordt nu uitgebreid naar andere plaatsen waar groepen mensen een langere tijd actief samen doorbrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld over wellnesscentra, zwembaden en casino’s en speelautomatenhallen. Die gegevens zullen twee weken bijgehouden worden en mogen enkel voor contact tracing gebruik worden.

Thuiswerken

De Nationale Veiligheidsraad kwam tot de vaststelling dat thuiswerken in heel wat bedrijven niet langer de norm is. Daarom beklemtonen ze nog maar eens dat thuiswerken nog steeds sterk aangeraden is.

Antwerpen

Lokale besturen kunnen ook zelf kiezen om strengere maatregelen op te leggen. Vooral in Antwerpen is dat het geval. Daar geldt vanaf morgen bijvoorbeeld een avondklok tussen 23.30 en 6 uur.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988