‘Mulan’ komt niet in bioscoop en gaat rechtstreeks naar Disney+

Was de zomer van 2019 de finale blockbusterzomer? Disney komt alvast met een gamechanger: door het coronavirus komt de langverwachte remake Mulan niet in de cinemazalen. De langverwachte filmtopper gaat op 4 september rechtstreeks in première op het streamingplatform Disney+.

Uitgesteld, uitgesteld en nu komt er uiteindelijk geen grootse bioscooprelease voor Mulan, de laatste remake van een Disneyklassieker. Dat heeft Disney beslist nu de coronacrisis aan een tweede adem begonnen blijkt te zijn.

Mulan naar Disney+

In principe was het de bedoeling dat, na de Hollywoodpremiere op 9 maart, de film onmiddellijk aan zijn rondje cinema begon. Die werd, door coronamaatregelen, uitgesteld naar 21 augustus. Op 23 juli kwam dan het finale uitstel, zonder nieuwe releasedatum. Disney heeft nu beslist dat de film enkel zal uitkomen op zijn eigen streamingkanaal Disney+.

Dat is meer dan een gewone coronamaatregel, het zou wel eens het begin van het einde kunnen inluiden voor de cinemazaal. Of op zijn minst voor de exclusiviteit van de bioscoop. Normaal gesproken worden films drie maanden exclusief in de cinemas vertoond voor ze aan een andere distributeur verkocht mogen worden.

Maar de cinemazaal volledig omzeilen: dat is een behandeling die normaal enkel de b-films krijgen. Maar streamingdiensten hebben dat verandert. De opgang van kwaliteitstv op diensten zoals Netflix hebben de vuile nasmaak van een straight-to-dvd-release weggewist. De exclusiviteit van Mulan op Disney+ zou de streamingdienst best wat dollars kunnen opleveren. Disney kondigde die strategie al aan samen met de kwartaalresultaten: exclusieve content brengt abonnees.

Gamechanger?

Het zou dus best kunnen dat het lot van Mulan het normale pad voor heel wat nieuwe films wordt. Al is de kans dat de bioscooprelease volledig verdwijnt, eerder klein. Een avondje film brengt namelijk wel wat op, in vergelijking met een abonnement.

Voor een streamingabonnement bij Disney betaal je 6,99 euro voor een maand, of 69,99 euro voor een jaar. Een bioscoopticket kost inmiddels meer dan 11 euro. Maak daar een avondje voor twee, met popcorn en een drankje bij en het tikt aardig aan. Een deel daarvan gaat naar de organisator, zoals Kinepolis, maar ook de producent pikt een graantje mee.

Volgens Disney gaat het daarom momenteel nog om een “eenmalige move”, die de abonnees van Disney+ ook een duit extra kost. Om Mulan te kunnen streamen, moet je namelijk eerst 30 dollar (25,30 euro) extra betalen, een Europese prijs is nog niet bekend. Zo strijkt Disney de waarde van het verloren filmticket zelf helemaal op. Blijkt er toch een goede reden te zijn waarom de grote studio’s hun releases uitstellen in plaats van ze af te gelasten.

Meer
Lees meer...