Musk: “Power to the people! Blue for 8 dollar a month”. Kersverse Twitter-baas introduceert nieuw maandelijks abonnement

De kersverse Twitter-baas Elon Musk heeft aangekondigd dat Twitter een nieuw maandelijks abonnement van 8 dollar zal lanceren. Hiermee krijgen gebruikers het bekende blauwe vinkje achter hun naam en wordt hen minder reclame voorgeschoteld.

Elon Musk bood dinsdag nieuwe, maar beperkte details over het potentiële nieuwe verificatiesysteem van Twitter. “Het huidige systeem van heren en boeren, met degene die het blauwe vinkje hebben en degenen die dat niet hebben, is onzin”, aldus Musk. “Power to the people! Blue for 8 dollar a month”. Volgens de kersverse eigenaar zal het nieuwe abonnement het bedrijf een stabiele inkomstenstroom geven, die contentmakers beloont. 

Op dit moment bestaat er al een Twitter-abonnement genaamd Twitter Blue. Voor 5 dollar per maand krijgen gebruikers daarmee de toegang tot exclusieve functies, zoals een optie om tweets achteraf te bewerken.

Het blauwe vinkje

Het plan van Musk is nu om Twitter Blue te gaan koppelen aan het systeem van de bekende blauwe vinkjes, waarmee accounts kunnen aantonen dat ze geverifieerd zijn. Dankzij zo’n blauw vinkje kunnen gebruikers op het netwerk zien of het om een echt en geverifieerd account van een bekend persoon of bedrijf gaat. 

Momenteel komen alleen bepaalde profielen in aanmerking voor een blauw vinkje. Het gaat om regeringen, bedrijven, media en bekende personen. Het plan Musk is nu echter dat iedereen zo’n blauw vinkje kan kopen door een Twitter Blue abonnement af te nemen.

20 dollar per maand

De tweets van Musk volgen op een artikel van The Verge, waarin stond dat hij de prijzen van Twitter Blue zou verhogen naar 20 dollar per maand. Het nieuws veroorzaakte een storm van kritiek op Twitter, waaronder van auteur Stephen King. Die dreigde dat hij het platform zou verlaten en dat Twitter hem zou moeten betalen en niet andersom. 

Musk reageerde daarop door te zeggen: “We moeten op de een of andere manier de rekeningen betalen! Twitter kan niet volledig vertrouwen op adverteerders. Wat dacht je van 8 dollar?”.

Musk heeft sinds de overname al snel zijn stempel gedrukt op Twitter: hij ontsloeg onmiddellijk verschillende topmanagers, waaronder CEO Parag Agrawal, en zette de negenkoppige raad van bestuur opzij. De Washington Post meldde dat Musk van plan is om 25 procent van Twitters personeel te ontslaan.

Sinds de overname van Musk is er een sterk groeiend aantal gebruikers dat haastig op zoek is naar een alternatief voor de dienst. In hun zoektocht stuiten veel mensen op de dienst Mastodon, dat mogelijk “het nieuwe Twitter” wordt.

(as)

Meer
Lees meer...