Mysterie van huiduitslag opgelost: de iPad had het gedaan

In de Amerikaanse staat Californië heeft een elfjarige jongen uit San Diego uitslag over heel zijn lichaam gekregen die veroorzaakt werd door een iPad. De jongen blijkt allergisch voor nikkel, een stof die in de tabletcomputer zit.

Recente verslagen in medische tijdschriften beschrijven allergische reacties voor nikkel in verscheidene persoonlijke elektronische apparaten, waaronder laptops en mobiele telefoons. De allergie is niet levensbedreigend maar kan heel oncomfortabel zijn, zegt dermatoloog Sharon Jacob van het Rady Kinderziekenhuis waar de jongen behandeld werd voor een jeukende uitslag.

De jongen had een veelvoorkomende huidaandoening die schubachtige plekken veroorzaakt, maar kreeg daarnaast nog een andere uitslag over heel zijn lichaam. Die reageerde niet op de gebruikelijke behandeling, waarna uiteindelijk de diagnose van nikkelallergie volgde. 

De schuldige was een iPad die het gezin had sinds 2010, staat in Paediatrics. Het ging meer bepaald over de nikkel die aan de buitenkant van de tablet zit. De jongen gebruikte het toestel dagelijks, en zijn toestand verbeterde nadat hij het snufje in een beschermhoes stopte.

Andere apparaten

Het is niet duidelijk of alle iPadmodellen of andere toestellen van Apple nikkel bevatten. Woordvoerder Chris Gaither reageerde dat “alle producten worden gemaakt met materialen van de hoogste kwaliteit en voldoen aan dezelfde strikte normen die gelden voor juwelen van zowel de US Consumer Safety Product Commission als hun tegenhangers in Europa.” Hij gaf nog mee dat allergieën zoals deze “extreem zeldzaam zijn”.

Microsofts woordvoerder Ryan Bartholomew weigerde te zeggen of toestellen van zijn bedrijf nikkel bevatten, maar volgens woordvoerster Amy Storey van brancheorganisatie CTIA-The Wireless Association wordt de stof niet zo vaak gebruikt in de omhulsels omdat ze draadloze signalen kan beletten de toestellen te bereiken. Ze zegt niet te weten waarom fabrikanten de stof gebruiken.

Gevallen nemen toe

Dermatoloog Jacob zegt alleszins dat de diagnose van nikkelallergie toeneemt, en ze raadt artsen aan te denken aan elektronische apparaten wanneer ze patiënten met huiduitslag behandelen. Ze vermeldt ook gegevens uit Amerika waaruit blijkt dat 25 procent van de kinderen die huidonderzoeken ondergaan voor allergieën allergisch blijken voor nikkel, tegenover 17 procent een decennium geleden.

“De tijdspanne die nodig is om een allergische reactie uit te lokken zal variëren van vijf of tien minuten tot nooit, afhankelijk van de gevoeligheid van het individu”, staat op de site van het Nickel Institute, een internationale organisatie die de nikkelfabrikanten vertegenwoordigt. Onderzoek wijst uit dat 17 procent van de vrouwen en drie procent van de mannen allergisch zou zijn voor nikkel, zegt woordvoerster Clare Richardson. Ze wijst erop dat Europese wetgeving de hoeveelheid nikkel die van producten kan komen beperkt wanneer die in direct en langdurig contact staan met huid.

Meer
Lees meer...