Na een premierschap van slechts 45 dagen krijgt Liz Truss 130.000 euro per jaar voor de rest van haar leven

Liz Truss stapte na een regeerperiode van 45 dagen al op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze mag dan gefaald hebben als regeringsleider, maar dat neemt niet weg dat ze een fikse “ontslagvergoeding” krijgt.

De lonen die de politici krijgen, zijn al meermaals voer voor discussie geweest. Dat is niet alleen in ons land zo, maar ook in de rest van de wereld. In het Verenigd Koninkrijk ontvangen de premiers bijvoorbeeld een levenslange verloning wanneer ze Downing Street 10 verlaten.

Waarom krijgen de premiers zo’n vergoeding?

Er worden doorgaans twee argumenten aangehaald die zo’n fikse vergoeding moeten verantwoorden. Om te beginnen, krijgen de toppolitici een levenslange verloning omdat het als premier niet altijd even eenvoudig is om elders een job te vinden. Dat inkomen zou ook helpen om corruptie te voorkomen.

Maar toch: Liz Truss, die officieel 45 dagen premier was, krijgt levenslang 115.000 pond per jaar, oftewel 131.000 euro. En dat is nog niet alles: de Tory krijgt ook een pensioenuitkering ten belope van 10 procent van haar bezoldiging als voormalige premier.

Nu rijst de vraag: zal ze die verloning (volledig) aanvaarden? Theresa May, ook een conservatief, nam bijvoorbeeld genoegen met 57.932 pond per jaar voor een termijn van drie jaar en elf dagen. David Cameron, de premier die de Brexit in gang zette, krijgt met 113.423 pond bijna het volledige bedrag betaald, aldus The Guardian.

Meer
Lees meer...