Nafi Thiam breidt prijzenkast uit met nieuwe Europese titel indoor én wereldrecord

Nafi Thiam blijft voor indrukwekkende atletiekprestaties zorgen op de meerkamp. De 28-jarige atlete pakte op het EK indoor in Istanbul, Turkije de Europese titel op de vijfkamp en deed dat met een nieuw wereldrecord. Noor Vidts staat als tweede Belgische op het podium met brons.

Voor het EK indoor in Istanbul had Nafi Thiam exact twee keer de Olympische Spelen, twee keer het wereldkampioenschap, twee keer het Europees kampioenschap en twee keer het Europees kampioenschap indoor gewonnen. Aan dat indrukwekkende lijstje heeft ze nu een negende (!) internationale titel toegevoegd.

Drie persoonlijke records

Nafi Thiam domineerde het EK indoor van begin tot einde. Ze begon vanmorgen met 8″23 op de 60 meter horden, goed voor een derde plaats en een evenaring van haar persoonlijk record. Na 1,92 meter op het hoogspringen, het beste resultaat van alle vijfkampsters, pakte ze de leiding in de competitie.

In het kogelstoten deed ze er met 15,54 meter nog een persoonlijk record bovenop. Het was ook opnieuw het beste resultaat van alle deelneemsters. Ze vervolgde haar topprestatie met 6,59 meter in het verspringen. In die discipline moest ze enkel de Poolse Adrianna Sułek, tweede in de stand, nipt voorlaten. Thiam begon de afsluitende 800 meter met een mooie voorsprong en had nog zicht op het wereldrecord van de Oekraïense Nataliya Dobrynska uit 2012 (5.013 punten). Thiam zou haar persoonlijk record op de 800 meter verpulveren én het wereldrecord op de vijfkamp veroveren.

Thiam goud, Vidts brons

Uiteindelijk eindigt Thiam met een totaalscore van 5.055. Daarmee gaat ze de ijzersterke Sułek vooraf, die strandt op 5.014 punten. Die andere Belgische, Noor Vidts, pakt met 4.823 punten de bronzen medaille.

Thiam is meteen ook de eerste atlete ooit die drie Europese indoortitels op de vijfkamp pakt. Vidts pakt, na haar wereldtitel vorig jaar en zilver op het EK indoor in 2021, opnieuw een mooie medaille.

Bekijk hier de eindstand van de vijfkamp op het EK indoor 2023:

Meer
Lees meer...