Natuurlijk is er drugsgebruik in de politiek, als je op de roddels verder gaat (maar moet dat nu deel zijn van de moddercatch?)

Bart De Wever (N-VA) die uithaalt en zegt dat de drugsmaffia “op het punt staat politieke invloed te kopen”. John Crombez (sp.a), die reageert met “bij N-VA zitten mensen met een drugsverleden.” Bart De Wever die hem “een ordinaire roddeltante” noemt. Het gaat keihard in Antwerpen. Maar op de vraag of er drugsgebruik is in de Wetstraat, ook onder toppolitici, is het antwoord heel simpel: natuurlijk wel. Tenminste, als je de geruchten en roddels mag geloven. En dan is het heus niet alleen over N-VA dat er verhalen circuleren. 

Het is een hele vuile campagne aan het worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zeker in Antwerpen, waar het een enorme clash aan de gang tussen zittend burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de rest, vliegt de modder over en weer. Nieuw dieptepunt is sp.a-voorzitter John Crombez, die uithaalt naar de N-VA in Antwerpen: “Ook in de Antwerpse N-VA-top zitten mensen met een drugsverleden”.

Het is een wat menselijke reactie van sp.a-voorzitter John Crombez. Opvallend, want Crombez is geen lijsttrekker in Antwerpen. Zijn kopvrouw Jinnih Beels had eerder al stevig en kordaat gereageerd: “Als De Wever aanwijzingen heeft van infiltratie van de drugswereld in de politiek, moet hij klacht indienen en namen noemen”.

Boven Beels

Maar Crombez ging daar fors over. Eerst op Twitter en daarna voor de camera’s van VTM ging de sp.a-voorzitter veel verder dan Beels: “Het maakt me kwaad dat er insinuaties komen. Corruptie bestrijd je met transparantie. Als er in de N-VA-top mensen met een drugsverleden of mensen met banden met wapenfabrieken zijn, maak het bekend. Practice what you preach“, zei Crombez. De Wever moet dus eerst naar z’n eigen partij kijken. Namen weigerde Crombez te noemen, net als De Wever eerder.

Zo waren ze deels in hetzelfde bedje ziek. Maandag had De Wever gewaarschuwd voor de drugsmaffia die dreigt z’n tentakels uit te slaan in de stad. “Ik durf mijn hand niet in het vuur te steken voor bepaalde raadsleden”, stelde hij. En ook: “In Antwerpen staan we op de rand dat ze ook politieke invloed aan het kopen zijn.” De Wever stelde daarbij dat zijn partij niet met dat gevaar kampt.

Waarop Crombez het dus had over “mensen in de N-VA-top met een drugsverleden”. Van huidig Antwerps N-VA-schepen Ludo Van Campenhout is bekend dat hij zich verschillende keren heeft laten behandelen voor verslaving, dat maakte hij zelf publiek. Maar Crombez noemde geen man en paard, net als De Wever maandag.

epa

De roddeltantes van de Wetstraat

De Wever zelf reageerde kort: “Ik ga niet afdalen tot het niveau van een roddeltante. Het is beneden alle peil om dat te doen. Er is een groot verschil tussen mensen die vroeger een substantieprobleem, zoals een alcoholverslaving, hebben gehad en de georganiseerde misdaad die achter het drugsmilieu zit. Ik zie helemaal het verband niet.”

Met de beschuldigingen heen en weer is wel een interessant taboe aangesneden in de Wetstraat. Het is een omgeving waar op het scherp van de snee geleefd wordt, waar de topmensen lange dagen werken en vaak nachtelijke marathons houden. En uiteraard zijn er een pak roddels die circuleren in die Wetstraat, waarbij geldt dat bronnen uit eerste hand bijzonder schaars zijn, terwijl uit tweede en derde hand ze zo te vinden zijn.

Wat wel vaststaat: in die roddels speelt cokegebruik een prominente rol. Dat gaat vaak samen met overmatige alcoholconsumptie: niets makkelijker om dat te maskeren dan met een lijntje coke. In de Wetstraat doen dus wel wat verhaaltjes de ronde over kopstukken van de meerderheid, niet alleen in Antwerpen.

Alleen, die roddels beperken zich zeker niet tot machthebbers, ook de oppositie heeft op dat vlak een zekere reputatie. Zo staan de tijden van Paars geboekstaafd in de Wetstraat als het hoogtepunt van de uitspattingen, op allerlei vlakken. Maar nogmaals: telkens geldt dat er veel roddels zijn, maar weinig tot geen getuigenissen uit eerste hand.

Van Campenhout als pionier

In die zin was Ludo Van Campenhout wel een pionier. De Antwerpse politicus was een van de weinige die openlijk getuigde over z’n drankprobleem en de lange en moeilijke weg terug, na verschillende pogingen om af te kicken. “Ik voelde dat het de verkeerde kant opging. In september wilde ik de knoop doorhakken, maar ik stelde het maar uit. Mijn vrienden verwittigden me dat ik er iets moest aan doen. In december besefte ik dat het nog niet te laat was, ik had de bodem nog niet bereikt”, zo vertelde hij in 2012 daarover. In 2017 was er sprake van hervallen, waarop z’n poging opnieuw af te kicken voorpagina-nieuws was in de Gazet van Antwerpen.

Van Campenhout is heus niet de eerste politicus die kampt met een drank- of andere verslaving. Alleen blijft zoiets openlijk delen taboe: In de Wetstraat is weinig tot geen plaats voor dergelijke kwetsbaarheid. Dat persoonlijk drugsgebruik nu voorwerp wordt van een politiek moddercatch, maakt dat alcohol- of drankmisbruik niet snel uit die taboesfeer zal verdwijnen. Maar zoals Antwerpen bewijst: politiek is vandaag duidelijk niet voor mietjes.

vrt
Meer
Lees meer...