Left Right
scrollTop top

NBA is terug: LeBron steelt opnieuw de show, spelers, coaches en scheidsrechters knielen voor Black Lives Matter


NBA BLM
© (EPA)

Vannacht ging het NBA-seizoen eindelijk weer van start. Uiteraard was niemand minder dan LeBron James de beslissende man in de topper tussen de LA Lakers en de LA Clippers. ‘The King’ haalde het nipt van de stadsrivalen met 103-101. Al ging de aandacht vooral ook naar de vooraf aangekondigde protesten in teken van Black Lives Matter.

Na bijna vijf maanden ontwaakte het Amerikaanse basketbal uit zijn coronaslaap. De eerste wedstrijd op de kalender in Disney World was de partij tussen de Utah Jazz en de New Orleans Pelicans. Uitgerekend Rudy Gobert, de speler wiens positieve coronatest in maart zorgde voor het stilleggen van de NBA, opende de score. De Jazz haalde het van de Pelicans met 103-101.

Nipte overwinning voor de Lakers

Daarna vond de topper tussen de LA Lakers en LA Clippers plaats. LeBron James en Anthony Davis namen het op tegen Kawhi Leonard en Paul George. Met dank aan James trokken de Lakers aan het langste eind. ‘The King’ maakte de beslissende tweepunter. Eindscore 103-101.

James sloot af met 16 punten, 11 rebounds en 7 assists. Ook ploegmaat Anthony Davis was een van de uitblinkers met 34 punten, 8 rebounds en 4 assists. Bij de Clippers tekenden Leonard en George voor respectievelijk 28 en 30 punten. Voor de Lakers was het de 50ste overwinning van het seizoen, waardoor ze momenteel aan de leiding staan in de Western Conference. Zes overwinningen meer dan de Clippers, die op de tweede plek staan.

Black Lives Matter-protest

De herstart ging gepaard met een krachting signaal omtrent de Black Lives Matter-betogingen van de afgelopen maanden. Zoals aangekondigd droegen de spelers truitjes met persoonlijke boodschappen op. Velen kozen voor ‘Equality’ of ‘Peace’.

Voorafgaand aan de wedstrijden knielden zowel alle spelers, coaches als de scheidsrechters tijdens het Amerikaanse volkslied. “Ik respecteer de gemeenschappelijke, vreedzame protesten van onze teams voor sociale rechtvaardigheid”, zei NBA-baas Adam Silver. Sinds de jaren ’80 is er een regel in de NBA die spelers verplicht recht te staan tijdens het volkslied. Silver liet eerder al weten het reglement aan te passen.

Komende wedstrijden

Op de tweede speeldag worden we meteen opnieuw getrakteerd op een topwedstrijd: komende nacht nemen de Milwaukee Bucks het op tegen de Boston Celtics. Milwaukee, onder leiding van sterspeler Giannis Antetokounmpo, is met 53 overwinningen in 65 wedstrijden nog steeds het beste team in de NBA.

Verder staan er nog vijf andere wedstrijden op de planning deze nacht.

Lees ook: Zo ziet het leven eruit in de NBA-bubbel in Disney World, Florida


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810