Nederland overweegt in toekomst niet langer deel te nemen aan Eurovisiesongfestival

De laatste weken is er heel wat gezegd en geschreven over het Eurovisiesongfestival en Joost Klein. De artiest werd namelijk gediskwalificeerd en moet deze maand in Zweden zelfs voor de rechtbank verschijnen. De Nederlandse omroep AVROTROS vindt de uitsluiting nog steeds disproportioneel en overweegt volgend jaar niet langer deel te nemen.

Hoewel Nemo uit Zwitserland het Eurovisiesongfestival won, is die toch niet de meest besproken artiest van deze editie. Die eer is weggelegd voor Joost Klein. Hij werd als eerste artiest ooit gediskwalificeerd en stond zo zelfs niet in de finale. Iets waar heel wat fans van over de hele wereld niet mee akkoord gingen.

De fanbase van Joost Klein groeide in no time en ondertussen staat de teller van zijn Instagramaccount al op 1,8 miljoen volgers. Hoewel de artiest ondertussen al nieuwe muziek uitbracht, blijft de gebeurtenis in Malmö toch hangen. Ook bij de Nederlandse omroep AVROTROS. Zij deelden vandaag een nieuw statement.

Diskwalificatie

Het verhaal begon tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarbij heeft zich een incident voorgedaan waarbij Joost tegen duidelijk gemaakte afspraken in, gefilmd werd. Hoewel de artiest daarbij aangaf liever niet gefilmd te worden, ging de camera door. Dat leidde uiteindelijk tot een dreigende beweging van Joost naar de camera.

Een dag na dat voorval liet EBU, de organisatie van het festival, weten dat het een onderzoek had geopend. Dat onderzoek leidde uiteindelijk naar een diskwalificatie van Joost Klein voor de grote finale. Iets wat op veel onbegrip kon rekenen. Ook de Nederlandse omroep ging niet akkoord met die beslissing. Die laat nu zelfs weten dat het land in de toekomst misschien niet langer zal deelnemen.

“Deelname onder voorbehoud”

“Gedurende het onderzoek kunnen we niet verder ingaan op details”, valt er in een nieuw statement te lezen. “We kunnen wel stellen dat op basis van de info die we nu hebben, we nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig was.”

Verder laat AVROTROS ook weten dat het de komende weken zal meewerken aan een onderzoek waarbij de EBU en de organisatie van het festival verder worden onderzocht. Daarnaast spreken ze zich ook al even uit over de toekomst. “Het festival is opgericht om via muziek landen met elkaar te verbinden. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat er aanpassingen zullen gebeuren en de artiest opnieuw centraal komt te staan, houden we de deelname aan het Songfestival in beraad.”

Bekijk het volledige statement hier:

Meer
Lees meer...