Left Right
scrollTop top

Netflix zet massaal in op Spaanstalige producties: gigantisch productiehuis in Madrid en slotseizoen ‘Las Chicas del Cable’


© Netflix

Netflix pompt de jongste tijd miljoenen in Spaanstalige producties. De streamingdienst zette een gigantisch complex neer nabij Madrid. Daar bevinden zich de sets van de hitserie La Casa de Papel, en van de nieuwe politiereeks Criminal: die zich afspeelt in Spaanse, Franse, Duitse en Britse verhoorkamers. Bovendien bestelde Netflix pas nog het laatste seizoen van de Spaanse serie Las Chicas del Cable.

Spanje is het eerste land, waar Netflix een officieel productiehuis opende met de naam La Ciudad de la Tele. De Mexicaanse filmproducent Diego Ávalos zegt in de Nederlandse krant NRC dat er voor Spanje gekozen werd om een brug te slaan tussen Europa en Latijns-Amerika: “Spaans is wereldwijd de tweede meest gesproken taal. Dat is dus een zeer grote markt.”

Ook komt binnenkort in het centrum van Madrid een kantoor van Netflix voor marketing en communicatie. Het Europese hoofdkantoor blijft voorlopig in Amsterdam. Diego Ávalos is een spilfiguur voor de Spaanstalige tak van Netflix. De jongste jaren pendelde de Mexicaanse producer tussen het Netflix-hoofdkantoor in Californië en Madrid. Nu hij vice-president Netflix International Originals Spain geworden is, komt er een einde aan die periode.

Lokaal én wereldwijd

Ávalos legt uit dat Netflix zowel op lokaal als op wereldwijd vlak abonnees probeert te strikken: “Tot voor kort waren Spaanse series vooral voor een Spaans publiek. Zo werd La Casa de Papel in het begin alleen op televisiezender Antena 3 uitgezonden. Een nationaal succes. Met Netflix kreeg de serie een mondiaal podium. Van Argentinië tot Saoedi-Arabië. Nu kunnen mensen uit de hele wereld genieten van een Spaanse serie. En kijkers hoeven niet steeds een dag of een week te wachten om het volgende deel te zien.”

Miljoenen euro’s naar Spaanstalige wereld

Netflix

Netflix komt zeer zelden met officiële cijfers naar buiten, maar verschillende media melden dat de streamingreus “miljoenen euro’s” pompt in Spaanstalige producties waarbij vorig jaar zo’n 13.000 werknemers betrokken waren. Met hun nieuw productiehuis in Madrid hoopt Netflix dat aantal nog te verdubbelen. Het is de bedoeling dat in het complex van 22.000 vierkante meter op den duur naast Spaanse films, series en documentaires ook Netflix-producties gemaakt worden in andere talen.

Slotseizoen Las Chicas del Cable

Maar La Casa de Papel is lang niet de enige succesvolle Spaanstalige Netflixreeks. De streaminggigant investeert al zo’n vijf jaar in Spaanstalige content. Een bekend voorbeeld i de tienerserie Elite. 

Ook de reeks Las chicas del cable is razendpopulair. Pas raakte bekend dat Netflix van die serie het slotseizoen heeft besteld. Seizoen vijf van Las Chicas del Cable wordt in twee delen opgesplitst. We mogen het eerste deel al op 14 februari 2020 al verwachten op Netflix. Van een valentijnsdate gesproken! Het tweede deel zou net als het eerste deel uit vijf afleveringen bestaan en verschijnt later in 2020.

Las Chicas del Cable speelt zich af in het Madrid van de jaren ’20. Vier dames van uiteenlopende afkomst werken als telefonisten en willen verder timmeren aan de toekomst. Dat blijkt echter enorm lastig te zijn voor vrouwen in die tijd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572