De populairste Netflixfilm van dit moment is misschien wel Purple Hearts. Daarin zijn een opkomende muzikante en een soldaat ‘verplicht’ om met elkaar te trouwen zodat een van de twee de medische hulp krijgt die ze verdient. Het verhaal ziet er op het eerste zicht onschuldig uit, maar toch is er heel wat commentaar. De film zou namelijk vol zitten met racistische opmerkingen en haatdragende uitspraken over vrouwen. Daar hebben de makers nu een antwoord op.
Eind vorige maand ging op Netflix de romcom Purple Hearts in première. Ondertussen bereikte de film al meer dan 100 miljoen kijkuren, maar toch zijn er enkele mensen die niet akkoord gaan met sommige keuzes die de schrijvers maakten. In de film komen namelijk heel wat racistische en vrouwonvriendelijke uitspraken aan bod, die volgens velen maar “als normaal” worden afgebeeld. Op die kritiek geeft regisseur Elizabeth Allen Rosenbaum nu antwoord.
Purple Hearts
Purple Hearts gaat over muzikante Cassie (Sofia Carson) en soldaat Luke (Nicholas Galitzine). Cassie leeft voor de muziek en is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe songs. Om de huur van haar appartement te kunnen blijven betalen werkt ze ’s avonds ook nog in het lokale café. In dat café komen dagelijks vervelende soldaten drinken tot ze huiswaarts moeten kruipen. Cassie heeft door haar suikerziekte ook dagelijks nood aan medicatie, maar als die op een dag opgeraakt en er geen geld is voor nieuwe, moet ze hulp vragen.
Die hulp vindt ze uiteindelijk bij Luke. Omdat hij bij de marine werkt en familie van soldaten toegang hebben tot gratis medische hulp, lijkt dat de beste manier voor Cassie om te overleven. Maar hun relatie loopt niet van een leien dakje. De twee zijn elkaars tegenpolen en zijn het over geen enkel onderwerp met elkaar eens.
Excuses
Enkele van die onderwerpen zijn ook zaken die in het dagelijkse leven vaak centraal staan. Zo wordt in het begin van de film duidelijk dat de volledige groep van de marine nogal racistische gedachten heeft. Die gedachten durven ze, naast wat vrouwonvriendelijke uitspraken, ook tonen. Dat was voor vele kijkers geen enkel probleem, tot ze erachter kwamen dat de uitspraken nadien ook niet meer werden goedgepraat.
Hoewel de film zou willen doen uitschijnen dat Lukes persoonlijkheid verandert, is dat volgens gigantisch veel kijkers niet het geval. Op die kwestie reageert regisseur Elizabeth Allen Rosenbaum in een interview met Variety.
“Ik hoop dat kijkers begrijpen dat personages slechte kanten nodig hebben zodat we ze vervolgens terug kunnen opbouwen”, vertelt ze. “Het was onze bedoeling om beide personages in het begin zo’n dingen te laten zeggen, zodat de groei aan het einde alleen maar groter werd.” Ze hoopt dan ook dat mensen die zich aangevallen voelen begrijpen dat hun intenties als makers goed waren.