Nieuw contract Kylian Mbappé bij PSG zorgt voor ophef: LaLiga dient klacht in

Kylian Mbappé blijft dan toch langer bij Paris Saint-Germain. De Franse topspits leek lang op weg naar Real Madrid, maar beslist uiteindelijk toch bij PSG te blijven. Tegenover dat verlengd verblijf staat een serieus prijskaartje en dat stuit de Spaanse competitie tegen de borst. LaLiga besliste daarom om klacht in te dienen tegen PSG en noemt de nieuwe deal “een belediging van het Europese voetbal”.

Al maandenlang werd er gespeculeerd over de toekomst van Kylian Mbappé. Het contract van de 23-jarige aanvaller bij Paris Saint-Germain loopt straks af en hij leek dan ook de Franse hoofdstad na vijf seizoenen te verlaten. Topkandidaat op Mbappé binnen te rijven leek Real Madrid te worden.

De Spaanse topclub deed de Fransman een zeer lucratief voorstel, waarop hij bijna toehapte. Een ultieme poging van PSG zorgde er nu toch voor dat Mbappé ook de komende jaren in de Franse competitie blijft. “Ik ben erg blij om het avontuur hier in Paris Saint-Germain voort te zetten. Om in Parijs te blijven, in mijn stad. Ik hoop dat ik met jullie allemaal zal blijven doen wat ik het liefste doe en dat is samen titels winnen. Hartelijk bedankt”, bevestigde hij zelf zijn contractverlenging.

50 miljoen euro per jaar en tot 150 miljoen euro tekengeld

Officiële details over dat nieuwe contract zijn er niet, maar verschillende media hebben het over monsterbedragen. Zo zou Mbappé zo’n 50 miljoen euro per jaar verdienen en daar bovenop nog eens 100 à 150 miljoen euro tekengeld hebben gekregen voor een nieuw driejarig contract.

Die enorme bedragen stoten de Spaanse competitie LaLiga tegen de borst. Die hadden gehoopt na het vertrek van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi een nieuwe ster binnen te halen, maar dat mislukte dus. Javier Tebas, voorzitter van LaLiga, deed dan ook zijn beklag op Twitter en iets later volgde er zelfs een officiële mededeling.

Klacht van LaLiga tegen PSG

“Naar aanleiding van de mogelijke aankondiging van Kylian Mbappé om bij Paris Saint-Germain te blijven, wil LaLiga stellen dat dit soort overeenkomsten de economische duurzaamheid van het Europese voetbal bedreigt. Daardoor dreigen honderdduizenden banen en sportieve integriteit – niet alleen van Europese competities, maar ook uit onze binnenlandse competities – op de middellange termijn in gevaar komen”, valt daarin te lezen.

“Het is schandalig dat een club als PSG, die vorig seizoen meer dan 220 miljoen euro verloor, na de voorbije seizoenen 700 miljoen euro aan verliezen te hebben opgebouwd (zelfs met dubieuze inkomsten uit sponsoring) met een loonkost rond de 650 miljoen voor dit seizoen van 21/22, een akkoord als dit kan bereiken”, gaat het bericht verder.

“Vanwege al het bovenstaande gaat LaLiga een klacht indienen tegen PSG bij de UEFA, de Franse administratieve en belastingautoriteiten en bij de bevoegde instanties van de Europese Unie, om het economische ecosysteem van het Europese voetbal en de duurzaamheid ervan te blijven verdedigen. Bij eerdere gelegenheden heeft LaLiga al klachten ingediend tegen PSG wegens niet-naleving van UEFA’s financial fair play, waardoor de UEFA PSG streng heeft gesanctioneerd, hoewel het CAS ze in een vreemde resolutie heeft ingetrokken.”

Nasser Al-Khelaifi

De mededeling eindigt met een forse uithaal naar de voorzitter van PSG, de Qatarees Nasser Al-Khelaifi. “Dit soort gedrag onder leiding van Nasser Al-Khelaifi, voorzitter van PSG, is vanwege zijn status als voormalig lid van de UEFA, voorzitter van de ECA, een gevaar voor het Europese voetbal op hetzelfde niveau als de Super League”, besluit LaLiga.

Meer
Lees meer...