Hoe PSG blufpoker speelt met 200 miljoen euro in transfersaga rond Mbappé

In de meeste Europese landen sloot afgelopen nacht de transferperiode in het voetbal. Dat wil meteen ook zeggen dat Kylian Mbappé (22) dan toch bij PSG blijft. De Franse club wees namelijk een monsterbod van Real Madrid af van naar verluidt 200 miljoen euro, een serieuze gok met een speler die binnen 10 maanden gratis kan vertrekken. Er kondigt de komende maanden alvast een keiharde strijd aan tussen PSG en Real Madrid voor de handtekening van het Franse wonderkind.

31 augustus is voor voetbalfans jaarlijks een van de boeiendste dagen van het jaar. Op die dag, ook wel Transfer Deadline Day genoemd, sluit de zomermercato in de meeste Europese landen. Voetbalclubs kunnen daardoor de komende vier maanden – tot aan de start van de wintermercato – geen inkomende transfers meer doen. 

Real Madrid vangt bot bij PSG

Voor ploegen die zich nog willen versterken, is Transfer Deadline Day de laatste kans om iets te doen. Ook bij Real Madrid was dat het geval. De Spaanse topclub hoopte zijn aanvalslinie te versterken met Kylian Mbappé. De 22-jarige Fransman maakt er al langer geen geheim dat het zijn droom is om ooit uit te komen in het shirt van De Koninklijke. Bovendien voelt hij zich bij PSG sinds de komst van Lionel Messi opzij geschoven.

Real Madrid zou vorige week al twee boden van 160 en 170 miljoen euro hebben gedaan op Mbappé, maar een antwoord van PSG kwam er niet. In een ultieme poging om de Qatarese eigenaars van Paris Saint-Germain te overtuigen zou Real volgens Sky Sports gisteren bereid geweest zijn hun bod te verhogen tot 220 miljoen euro. Maar ook dat bedrag vond de Franse club niet de moeite om zelfs maar op te reageren.

Gratis naar Real Madrid?

Dat Real Madrid zo’n hoog bod deed op Kylian Mbappé en vooral dat PSG er niet op inging, is best opvallend. Het contract van de drievoudige topschutter van de Franse competitie loopt namelijk af in juni 2022. Als Mbappé tegen dan nog geen nieuw contract heeft getekend bij PSG kan Real Madrid zijn gedroomde versterking eind dit seizoen helemaal gratis binnenhalen. 

Als Mbappé zijn huidige werkgever wil verlaten, kan hij vanaf januari 2022 met andere clubs onderhandelen en eender waar een pre-contract tekenen dat ingaat op 1 juli 2022. In dat geval krijgt PSG geen transfersom voor zijn goudhaantje.

PSG blijft onderhandelen en hopen

Paris Saint-Germain is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het zover niet zal komen. Zij lieten in de pers al meermaals uitschijnen dat ze er vertrouwen in hebben dat Mbappé de komende maanden een nieuw contract zal tekenen.

Sjeik Khalifah Bin Hamad Al Thani, de broer van de emir van Qatar en dus een van de mensen die het voor het zeggen heeft bij PSG, liet begin deze week op Twitter nog weten dat de club in oktober de onderhandelingen met Kylian Mbappé over een contractverlenging tot 2025 opnieuw zal opstarten. Dat Al Thani geen schrik heeft van wat grootspraak blijkt onder andere uit een tweet die hij begin vorige week de wereld instuurde met naast Lionel Messi ook Cristiano Ronaldo in het shirt van PSG. “Maybe? Peut-être?”, schreef de Qatarees erbij. Enkele dagen later tekende de Ronaldo bij Manchester United.

Jaarsalaris van 45 miljoen euro afgewezen

De kans dat Kylian Mbappé de komende tijd een nieuw contract tekent in Parijs lijkt op dit moment eerder klein, al kan het in het voetbal uiteraard snel keren. Volgens de Franse krant Le Parisien zou de aanvaller recent nog een extreem lucratief voorstel van PSG naast zich neergelegd hebben. Die contractverlenging zou Mbappé twee seizoenen langer – tot 2024 – aan de club hebben gebonden voor een jaarsalaris van maar liefst 45 miljoen euro. Daarmee zou de nog altijd maar 22-jarige Fransman de best betaalde voetballer ter wereld geworden zijn, voor ploegmaat Neymar.

Het is maar zeer de vraag op Real Madrid een gelijkaardig loon op tafel kan leggen. Eden Hazard is op dit moment de topverdiener in de Spaanse hoofdstad met een jaarsalaris van zo’n 20 à 25 miljoen euro. Zij hopen dan ook eerder Mbappé te overtuigen door in te spelen op zijn liefde voor Real Madrid. Bovendien zal de Fransman in Madrid de spotlights veel minder moeten delen met andere spelers in zijn ploeg dan nu het geval is.

Champions League winnen met PSG?

Neymar Jr. wordt in de competitiewedstrijd in de Ligue 1 tegen Reims gewisseld voor de debuterende Lionel Messi – Bron: Zaki John/Shutterstock/Isopix

PSG doet er de komende maanden dus goed aan bij Kylian Mbappé, die geboren is in de Parijse buitenwijk Bondy, de liefde voor zijn thuisclub opnieuw aan te wakkeren. Als ze hem kunnen overtuigen dat hij ondanks de aanwezigheid van Messi en Neymar nog steeds de uitblinker kan zijn in het sterrenensemble, bestaat er misschien nog een waterkans dat hij blijft. 

Als PSG daarbovenop ook nog eens toont dat het eindelijk de felbegeerde Champions League kan winnen, hebben ze nog een extra troefkaart in handen. Maar zelfs als Mbappé na het winnen van de Champions League met PSG de club gratis verlaat, zullen de Qatarese eigenaars niet rouwen om de 200 miljoen euro die ze deze zomer misliepen. Sinds het staatsbedrijf Qatar Sports Investments (QSI) tien jaar geleden eigenaar werd van de Franse traditieclub deden ze al voor 1,4 miljard euro aan inkomende transfers terwijl er via uitgaande transfers maar 450 miljoen euro binnenkwam. Bovendien is de loonlast van PSG al enkele jaren duizelingwekkend hoog.

Toch raakte de club in die periode amper twee keer voorbij de kwartfinale in de Champions League. In het seizoen 2020 – 2021 was de halve finale het eindstation na verlies tegen Manchester City en een jaar eerder sneuvelden de Parijzenaren pas in de finale tegen Bayern München.

Doelpuntenmachine Mbappé blijft draaien

Schrik voor een ongemotiveerde Kylian Mbappé na zijn misgelopen transfer moet PSG alvast niet hebben. Met drie doelpunten in de laatste twee competitiewedstrijden bewees de Fransman nog steeds gemotiveerd te zijn. Club Brugge is bij deze gewaarschuwd voor als PSG op 15 september op bezoek komt voor de eerste poulewedstrijd in de Champions League.

Meer
Lees meer...