Nieuw op Netflix deze week: ‘Emily In Paris’, nieuwe seizoenen van ‘Modern Family’ en ‘Jane The Virgin’, de film ‘The Boys In The Band’ en de documentairereeks ‘Song Exploder’

Na de onverwachte opstoot van de zomer enkele weken geleden lijken we nu definitief de herfst te zijn ingedoken. Het weer is somber, nat en toch ook al een beetje koud. Bij ons betekent dat uiteraard Netflix-tijd. En er is weer heel wat nieuw aanbod om die aan te besteden.

Series

Bij de series kijken we ernaar uit om aan Emily In Paris te beginnen, al was het maar omdat de reeks zich afspeelt in onze favoriete stad ter wereld. In deze nieuwe reeks van de maker van Sex And The City verhuist Emily (gespeeld door Lily Collins) van Chicago naar Parijs, waar ze gaat werken voor een Frans marketingbureau. We zien hoe ze haar weg probeert te vinden in de nieuwe stad, hoe ze probeert vrienden te maken en haar relatie op afstand in leven probeert te houden.

In Vampires vs The Bronx speelt verhuizing ook een rol. Drie jongeren uit The Bronx merken dat hun buurt geleidelijk aan verandert. Lokale bewoners verdwijnen, winkels worden overgenomen. Uiteindelijk komen de drie erachter dat een stel vampiers de New Yorkse buurt The Bronx proberen over te nemen.

De Duitse reeks Oktoberfest: Beer & Blood schetst dan weer een beeld van het ontstaan van het bekende volksfeest in München, dat dit jaar niet door kan gaan door de coronapandemie. Deze historische, losjes op een waargebeurd verhaal gebaseerde reeks, vertelt het verhaal van de ambitieuze brouwer Curt Frank. Hij heeft het plan om een grote biertent te bouwen, maar er zijn nog andere rivaliserende brouwerijen die eveneens willen vechten voor hun voortbestaan.

Van de andere kant van de wereld komt Bom Dia, Veronica. In deze achtdelige reeks uit Brazilië volgen we de ondergewaardeerde agente Veronica Torres die achter een datingsite-oplichter aan zit.

Wie de eerste aflevering van Disney+-reeks The World According To Jeff Goldblum al gezien heeft, weet dat er met sneakers tegenwoordig mooi geld te verdienen valt. Daaraan wordt ook de nieuwe Netflix-reeks Sneakerheads opgehangen. Die reeks vertelt het verhaal van de doodnormale huisvader Devin die een passie heeft voor sneakers, maar na een foute investering al zijn geld heeft verloren.

Eindelijk ook op Netflix: het vijfde en laatste seizoen van Jane The Virgin. Die reeks gaat over Jane Villanueva die aan het begin van de reeks zwoor om maagd te blijven tot aan haar huwelijk. Door een medische fout raakte Jane toch zwanger en sindsdien staat het leven van Jane compleet op zijn kop.

Gina Rodriguez, die de hoofdrol in Jane The Virgin speelt, spreekt ook de stem in van Carmen Sandiego in de gelijknamige reeks. De animatiereeks over de meesterdievige is toe aan zijn derde seizoen.

Tot slot: seizoen 11 van Modern Family. De eerste tien seizoenen van de nog altijd leuke reeks kregen we van Netflix in mei cadeau. Nu al is ook het allerlaatste seizoen van de sitcom rond de familie Dunphy toegevoegd. Dat bestaat uit amper 18 afleveringen, en dan zullen we toch enkele traantjes moeten wegpinken.

Films

Ook bij de films valt heel wat te beleven. De meest in de kijker lopende nieuwe release heet The Boys In The Band en is gebaseerd op een toneelstuk uit 1968. Het is de als een gek voor Netflix werkende Ryan Murphy (die een paar weken geleden Ratched lanceerde) mee tot een film bewerkte. Regisseur van dienst is Joe Mantello, die in Murphy’s reeks Hollywood nog de mooie rol van Dick Samuels speelde en The Boys In The Band in 2018 nog naar Broadway bracht.

Het verhaal speelt zich af tijdens een verjaardagsfeestje in het New Yorkse appartement van Michael (een rol van Jim Parsons) anno 1968. Homoseksualiteit is nog lang niet aanvaard en feestjes als deze boden een ideale gelegenheid voor bevriende holebi’s om ongedwongen en ongeremd bij elkaar te komen. De gevierde is Harold (Zachary Quinto). Alles loopt goed, tot Alan (Brian Hutchison) op de stoep staat, een oude studievriend van Michael. De bewerking blijft erg trouw aan het origineel en is leuk om te kijken. Relevant is het ook nog altijd, maar de urgentie van deze bewerking ontgaat ons een beetje. The Boys In The Band blijft dicht bij wat we al kenden.

Nog nieuw, uit Mexico, is Ahí Te Encargo (You’ve Got This), een komische film uit Mexico over een reclamedirecteur die gelukkig getrouwd is met een advocaat. Tot hij dolgraag vader wil worden, net op het moment dat zij carrière begint te maken.

Naast helemaal nieuwe releases zijn ook nog een aantal klassiekers en knappe recente releases toegevoegd. Uit het mooie filmjaar 2017 komt Manchester By The Sea aanwaaien, een film die hoog eindigde in ons eindejaarslijstje toen. Casey Affleck speelt hierin Lee, een klusjesman die na de dood van zijn broer de zorg voor zijn neefje dient op te nemen.

Manchester By The Sea staat geboekstaafd als rouwdrama, maar desondanks valt er met deze film veel te lachen, vooral omdat Lee nu opeens een puber moet opvoeden en hij absoluut niet weet hoe hij dat moet doen. Daarnaast doet Manchester By The Sea je ook wenen: niet veel films die ‘m dat nadoen.

Uit 2015 komt Mad Max:Fury Road aangestormd. Deze film – met Tom Hardy en Charlize Therone – verbeeldt één grote achtervolging in de woestijn in een dystopische wereld. Het technische en opwindende huzarenstukje van George Miller werd dat jaar verrassend genomineerd voor 10 Oscars, waarvan er ook nog eens 6 gewonnen werden.

Ook eentje die op gejuich onthaald zal worden, is het tweede deel van Fantastic Beasts, dat zich in het Harry Potter-universum afspeelt. Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald (2018) begint wanneer Grindelwald (een rol van Johnny Depp) ontsnapt. Ondertussen zit ook een derde deel van Fantastic Beasts in de pijplijn, maar die opnames werden in maart uitgesteld door de coronapandemie. In het beste geval kunnen we film nu verwachten in november 2021.

Na de recente films de klassiekers: klassebak The Shining (1980) van Stanley Kubrick is toegevoegd, net nadat Barry Lyndon van Netflix getuimeld is. In deze klassieker gebaseerd op de bestseller van Stephen King speelt een angstaanjagende Jack Nicholson de schrijver Jack Terrance die zich als huisbewaarder van het Overlook Hotel aanmeldt om daar samen met zijn gezin en afgesneden van de rest van de wereld de winter door te brengen. In combinatie te bekijken met Doctor Sleep (op Streamz+ of Sooner), het vervolg van de hand van Mike Flanagan (die we kennen van de The Haunting Of…-reeksen op Netflix).

Er kan nog meer gehuiverd worden met The Exorcist, de nog steeds sublieme horrorklassieker uit 1973 van William Friedkin over een kind dat bezeten raakt door een demon.

Uit de jaren negentig komt Se7en, een ook al een tot een klassieker uitgegroeide film van David Fincher waarin Morgan Freeman en Brad Pitt de jacht op een seriemoordenaar inzetten. Van dezelfde Fincher zou deze maand nog Mank op Netflix moeten komen, een voor de Oscars getipte film over de totstandkoming van de filmklassieker Citizen Kane.

Met Tenet was hij eventjes de reddende engel van de cinema, maar nu ook de nieuwe James Bond weer is uitgesteld lijkt het erop dat we in de cinema nog een tijdje zonder blockbusters zullen zitten. Gelukkig staan die wel op de streamingdiensten, wie Nolans goochelaarsintrige The Prestige, met Christian Bale en Hugh Jackman in de hoofdrollen, nog eens wil bekijken, kan dat nu op Netflix.

Van Guy Ritchie is het op de gelijknamige televisiereeks The Man From U.N.C.L.E. komen aanwaaien. In deze film spelen Henry Cavill en Arnie Hammer een CIA- en een KGB-agent die in de jaren zestig – in volle Koude Oorlog – de handen in elkaar slaan om een mysterieuze organisatie waarvan kerndreiging uitgaat, uit te schakelen.

Tot slot nog een rariteit: The Great Wall is de duurste Chinese film aller tijden, en toch zie je er ook Matt Damon en Willem Dafoe in opdraven. Regisseur Yimou Zhang (die van het prachtige House Of Flying Daggers) vertelt het verhaal van twee Europese huursoldaten die in het oude China verzeild raken in een oorlog tegen monsters die het bestaan van China bedreigen.

Docu

Vooral op het vlak van documentaires blijft Netflix de lat hoog leggen. Hun nieuwe prijsbeest heet Dick Johnson Is Dead. Deze persoonlijke film van documentairemaakster Kirsten Johnson verbeeldt hoe een dochter afscheid neemt van haar vader.

Dick Johnson is een in 1932 vrolijke psychiater die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Om zijn naderende dood te verbeelden laat zijn dochter hem al eens plaatsnemen in zijn kist, of laat ze hem vertellen hoe voor hem de hemel eruitziet. Wereldwijd kreeg deze prent jubelende recensies en op het Sundance Film Festival werd de film bekroond met de Special Jury Award. Zwier dus maar snel in die lijst!

In American Murder: The Family Next Door wordt het verhaal verteld van de in 2018 28-jarige Shannan Watts die samen met haar twee kinderen verdween in Colorado. In de Verenigde Staten werd het verhaal van Shannan en Chris een groot mediagebeuren, maar wij kunnen het ongelooflijke verhaal nog helemaal ontdekken in deze film.

Interessant met het oog op de nu wel echt heel erg dichtbij komende verkiezingen in de Verenigde Staten: Whose Vote Counts: Explained. In drie afleveringen wordt daarin uitgelegd hoe het democratisch systeem in dat land werkt en waarom niet iedere stem er gelijk is.

Afsluiten doen we met een streepje muziek: in Song Exploder, een docureeks waarin muzikanten diep in het creatieve songwritingproces duiken en hun gevoelens delen. In de eerste vier afleveringen van deze op een podcast gebaseerde reeks komen Alicia Keys, Ty Dolla $ign en Lin-Manuel Miranda aan bod en zelfs Michael Stipe die het verhaal achter Losing My Religion van R.E.M. uit de doeken komt doen.

Je zin nog niet gevonden in dit overzicht? Kijk dan eens naar de lijst met de volgens ons 50 beste series die op dit moment op Netflix staan.

Meer
Lees meer...