Nieuw offensief in handelsoorlog: Trump verhoogt importtaksen op miljarden Chinese producten 

De Verenigde Staten gaat een importtarief van 25 procent invoeren voor goederen uit China. Die maatregel treedt vanaf nu in werking, maar er wordt wel nog met Peking overlegd naar aanleiding van de dreigende handelsoorlog met Washington. Volgens de Amerikanen heeft China zich niet aan de beloften, die het bij eerdere onderhandelingen gemaakt heeft, gehouden. De VS legde Peking een deadline op om zich te herpakken, maar daar hebben de Chinezen klaarblijkelijk weinig gehoor aan gegeven. Ook de spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn helemaal terug van weggeweest.

Dit fel verhoogde Amerikaanse importtarief heeft vooral een impact op smartphones, pc’s, kleding en speelgoed vanuit China. In totaal zou de Chinese economie daarmee 200 miljard dollar of zo’n 178 miljard euro mislopen.

Het Witte Huis zegt ook dat alle andere Chinese importgoederen, die apart nog eens goed zijn voor 325 miljard dollar of zo’n 289 miljard euro, uiteindelijk belast zullen worden met een nieuwe heffing.

(Eind vorig jaar kwamen de VS en China nog overeen om gedurende 90 dagen geen hogere invoertaksen in te voeren.)

Dreigingen van Trump

Deze onenigheid tussen China en de VS flakkert vrij onverwacht weer op. De Amerikanen gaven vorige week nog de indruk dat de onderhandelingen met China goed verliepen en dat er binnenkort een handelsakkoord uit de bus zou komen, waar beide grootmachten zich in zouden kunnen vinden.

Dit weekend keerde het tij echter toen Amerikaans president Donald Trump via Twitter dreigde om de Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen te verhogen van 10 naar 25 procent, wat nu ook gebeurt. Op heel wat beurzen is het op dit moment onrustig.

(Lees hier meer over het handelsconflict tussen China en de VS.)

Ruimte voor akkoord

Het Witte Huis zegt dat de heffingen vanaf nu in werking treden, maar de onderhandelaars hebben kunnen bekomen om ze nog niet te laten gelden voor Chinese goederen die al per schip onderweg zijn naar de VS. Die reis van het Verre Oosten naar de westkust van Amerika neemt drie tot vier weken in beslag.

Op Chinese goederen, die vanaf vandaag verstuurd worden vanuit Chinese havens, moet er wel 25 procent importheffing betaald worden. Dit laat nog enige ruimte om China en de VS toch nog tot een handelsakkoord te laten komen aan de onderhandelingstafel.

Ook Trump acht het nog mogelijk dat zo’n akkoord uit de bus komt. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Zo is de Chinese vicepremier Liu He in Washington ontvangen door de Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin. Dat China bereid is om de onderhandelingen voort te zetten, ondanks de verhoogde heffingen van de Amerikanen, is op zich een vrij goed teken.

(Trump heeft het mis: China op koers om over 12 jaar grootste economie ter wereld te worden.)

EPA

Militaire oefeningen van Noord-Korea

Ook tussen de VS en Noord-Korea, waarvan China de enige bondgenoot is, boert het deze week niet goed. Het regime van Kim Jong-un lanceerde voor de tweede keer in vijf dagen twee korteafstandraketten. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten vlogen die 420 en 270 kilometer ver. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant The New York Times.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde dat Kim, die bij de lanceringen aanwezig was, een oefening liet uitvoeren voor “een aanval op lange afstand”: “Hij gaf bevel om door te gaan met de oefening.” Ook zaterdag testte Pyongyang al meerdere korteafstandprojectielen.

(De Noord-Koreanen doen gewoon verder en blijven langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen.)

Reactie van Trump

Trump had onlangs nog een ontmoeting met Kim, die op een sisser uitdraaide. De Amerikaanse president reageert dat zijn relatie met Kim intact blijft, maar dat hij denkt dat Noord-Korea “niet klaar is om te onderhandelen”. “Niemand is er blij mee”, zei hij over de militaire oefeningen. “We houden de situatie nu heel serieus in de gaten.”

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet weten dat de Amerikanen het Noord-Koreaans vrachtschip ‘De Eerlijke Wijze’ in beslag hebben genomen omdat het de internationale sancties tegen Noord-Korea geschonden zou hebben door Russische kolen te smokkelen.

Meer
Lees meer...