Nieuw op Netflix deze week: ‘Criminal’, het tweede seizoen van ‘Disenchantment’ en een blik op de hersenen van Bill Gates

Het nieuwe academiejaar is begonnen, het nieuwe schooljaar is in volle gang en het wordt ook onmiskenbaar herfstweer buiten. Redenen te meer om je ’s avonds en in het weekend voor Netflix te nestelen. Met ook deze week weer wat interessante nieuwe titels in de aanbieding.

Series

De meest bijzondere nieuwe titel is Criminal. Voor deze nieuwe reeks hebben de filmmakers uit vier landen – het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk – de handen in elkaar geslagen. Elk land levert drie afleveringen aan voor dit gloednieuwe format waarbij elke aflevering van 45 minuten zich binnen de muren van een verhoorkamer afspeelt. Elke aflevering behandelt een nieuwe zaak.

Criminal speelt zich af in het land waar het werd opgenomen en maakt ook nog eens gebruik van de lokale talenten aldaar, want ook de scenaristen en regisseurs zijn van het land waarin de aflevering zich afspeelt. Eentje die hoog op ons verlanglijstje staat.

De andere grote nieuwe titel van deze week is de terugkeer van Disenchantment, de animatiereeks van The Simpsons– en Futurama-bedenker Matt Groening waarvan Netflix meteen twee seizoenen bestelde. Ondertussen is het trouwens ook al bekend dat er nog een derde én een vierde seizoen van de reeks volgt.

Hoofdpersonage in de reeks is nog steeds prinses Bean, het buitenbeentje van de familie. Ze maakte in het eerste seizoen twee vrienden, Elfo (een Elf die liever lui is dan moe) en Luci (een cynische duivel). In het nieuwe seizoen is de moeder van Bean kwaad, een kwaadheid die ze botviert door iedereen te verstenen en Elfo naar de vaantjes te helpen. Luci, de duivel, weet een manier om Elfo terug te krijgen, maar daarvoor moet Bean wel afzakken naar de hel. En dat is dan ook precies wat ze zal doen.

Films

Bij de nieuwe films kunnen we ons laven aan (en allicht ook een breuk lachen met) een filmversie van Between Two Ferns. Dat is normaalgesproken een online talkshow (mockumentary) met Zach Galifianakis met afleveringen van slechts enkele minuten. De 22 afleveringen werden vrijgegeven tussen 2008 en 2018 en hadden gasten als Cardi B, Hilary Clinton, Natalie Portman, Bradley Cooper, Brad Pitt, Justin Bieber en Barack Obama. Zijn vragen zijn bot en direct, zijn gasten verward en geïrriteerd.

In de filmversie gaat Galifianakis met zijn crew op een road trip om een reeks met interviews af te nemen met celebrities om tien nieuwe afleveringen te maken. Galifianakis wil eigenlijk maar één ding: zijn reputatie herstellen. Ook in de film zijn weer een pak grote namen te zien als Brie Larson, Chance The Rapper, Peter Dinklage, Benedict Cumberbatch, David Letterman, John Legend, Keanu Reeves en nog vele vele anderen.

Als we van dat lachen bekomen zijn, kunnen we ook nog aan Molly’s Game beginnen, een film uit 2018. Molly’s Game was het regiedebuut van Aaron Sorkin. Het verhaaltje van Molly’s Game is niet makkelijk na te vertellen, maar in vogelvlucht gaat het ongeveer zo. Molly Bloom is een ambitieuze skiester die vooral door haar vader (Kevin Costner) tot het uiterste wordt gedreven. Na een ongeval moet ze haar ski’s definitief opbergen en neemt ze een sabbatjaar in haar rechtenstudie. Dat sabbatjaar drijft haar naar Los Angeles waar ze, met wat tussenstappen, wekelijks het meest exclusieve pokerspel van de stad organiseert.

De film heeft twee grote troeven. Ten eerste: Aaron Sorkin. De scenarist van The West Wing, The Newsroom, Moneyball, The Social Network en Steve Jobs regisseert zoals hij schrijft: met een enorme vaart. De tweede grote troef is Jessica Chastain. Niet alleen ziet ze er oogstrelend uit ze laat die dialogen van Sorkin ook knetteren in het juiste tempo én op het juiste ritme, iets waar een Sorkin-scenario mee staat of valt.

Docu

Vorige week tipten we hier ook de docureeks The Mind, Explained. Deze week wordt het allemaal nog iets concreter en biedt Netflix ons een minireeks waarin wordt nagegaan hoe het brein van Bill Gates werkt.

In Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates wordt onderzocht hoe Gates – filantroop en oprichter van Microsoft – nadenkt over grote wereldproblemen. Om daar een zicht op te krijgen worden mensen die dicht bij Bill Gates staan – zoals zijn vrouw, vrienden, familie en zakenpartners – voor de camera gehaald.

Voor wie iets totaal anders wil, is er ook hochey. Het zat onlangs nog in het nieuws: in tien jaar tijd is het aantal leden van de Belgische hockeyfederatie verdubbeld. Dat is natuurlijk te danken aan het succes van zowel de mannen (Red Lions) als de vrouwen (Red Panthers). Voor wie een kijkje achter de schermen wil, is er Les De L’hoquel. Daarin worden de leden van een gepassioneerd meisjeshockeyteam gevolgd.

En tot slot is er nog het tweede seizoen van Fastest Car voor wie liever op een andere manier snelheid maakt. Bestuurders van exotische snelle wagens zetten hierin hun reputatie op het spel tijdens een race tegen supersnelle sleepers (auto’s die er niet uitzien alsof ze snel kunnen gaan) die zijn gebouwd door ware autofanaten.

Gesponsorde artikelen