Nieuw soort kat ontdekt in Nepal, en ’t is een schatje

Hoog in de Himalaya, in Nepal, is een nieuw soort wilde kat ontdekt, een neefje van de manoel (ook wel pallaskat). Camera’s die op zoek waren naar de illustere sneeuwluipaarden in de buurt registreerden het beestje. 

De ontdekking gebeurde dus per toeval, de kat werd vastgelegd door camera’s die het Snow Leopard Conservation Program plaatste in Aangumie Lapchay (4.600 m) en Praken (4.200 meter) in het natuurreservaat waar ook de Annapurna (8.091 meter) ligt. In Nepal hadden ze het beestje in elk geval nog nooit gezien, de plaatselijke bevolking kwam uit de lucht gevallen. Drie biologen (de Duitse Angie Appel, de Nepalees Karna Shah en de Amerikaan Jim Sanderson) hebben het diertje nu geïdentificeerd als iets dat heel erg lijkt op de pallaskat (manoel).

Pallaskatten zijn sowieso al heel zeldzaam. Traditioneel komen ze voor in Mongolië, Tajikistan, Kyrgyzstan, Pakistan, Kazachstan en Kashmir. In 2008 werd er eentje op een camera vastgelegd in Iran (Khojir National Park) en in 2012 in Bhutans Wangchuck Centennial Park. Maar in het Oostelijk deel van de Himalaya werden ze nooit gezien.

Hoeveel de nu ontdekte kat verschilt van de traditionele pallaskatten is niet duidelijk. Op de foto lijkt deze kat bijvoorbeeld de spikkels op het voorhoofd te missen die zijn neefjes wel hebben. Ze lijkt ook iets compacter. 

Pallaskatten zijn uniek, omdat de soort tussen 6 en 12 miljoen jaar oud is. Ze zien er dan misschien wel uit als onze huiskatten, maar kijk even naar de pupillen: die zijn rond. De pootjes zijn ook korter, en de oortjes minder uitgesproken. Ze liggen ook verder uit elkaar.

In heel de wereld zijn er minder dan 50 pallaskatten in 19 zoos. En er valt heel moeilijk mee te kweken. Het sterftecijfer van kittens ligt op 44 % binnen de eerste 30 dagen. Bovendien is het al een immens moeilijke klus om de katten aan het paren te krijgen. Of gezond te houden. Want omdat de pallaskatten zo in afzondering leven en op zo’n grote hoogte doorgaans is hun immuunsysteem niet ontwikkeld om om te gaan met zelfs de meest voorkomende virussen.

Meer
Lees meer...