Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: Marvel-serie ‘Loki’, het tweede deel van ‘Lupin’, een nieuw seizoen van ‘Home Before Dark’, filmtopper ‘Joker’ en Vlaamse film ‘The Racer’


De vaccinatiecampagne vordert, het normale leven komt bomt beetje bij beetje terug en de zomer is in het land. Tussen de terrasjes, de zwembaden en de cinema door proberen ook de streamingdiensten beslag te leggen op onze tijd. Deze week proberen ze ons onder andere te verleiden met nieuwe series als Loki en Lupin.

Series

Loki is al de derde Marvel-serie die dit jaar van start gaat op Disney+. WandaVision en The Falcon And The Winter Soldier waren grote successen, zowel in kijkcijfers als bij de critici. De zesdelige serie is op 9 juni van start gegaan – de eerste serie die voor de woensdag kiest in plaats van de traditiegetrouwe vrijdag – en de voorlopige score op IMDb (9,3 na bijna 11.000 stemmen op moment van schrijven) geeft opnieuw een schot in de roos aan.

De zesdelige minireeks Loki zet het gelijknamige personage dat wordt neergezet door Tom Hiddleston centraal. Loki wordt na een ontsnapping met de Tessaract gearresteerd door de Tijd Variantie Autoriteit (TVA) vanwege zijn misdaden in het universum. Marvel zet voor deze serie hard in op de buddychemie tussen Hiddleston en Owen Wilson.

Een andere topper uit het seriejaar 2021 is Lupin. De Franse serie met Omar Sy in de hoofdrol van een charmante dief werd één van de eerste successen van dit jaar en een groot succes voor Netflix. In de eerste vijf afleveringen zagen we hoe Assane Diop op zoek ging naar de verantwoordelijken voor de dood van zijn vader met de romans van Maurice Leblanc als leidraad. In het tweede deel van dit eerste seizoen dient Assanne Diop op zoek te gaan naar zijn zoon én naar wie verantwoordelijk is voor diens verdwijning.

Apple TV+ worstelt nog altijd om een aanhang te verwerven, maar aan hun inzet zal het niet liggen. Vorige week tipten we nog Lisey’s Story, nu is er het tweede seizoen van Home Before Dark. Hierin speelt Brooklynn Prince onderzoeksjournaliste Hilde Lysiak. In seizoen twee treft een mysterieuze explosie een lokale boerderij en begint verslaggever Hilde een onderzoek dat haar zal verplichten om te vechten tegen een machtig en invloedrijk bedrijf. Elke week verschijnt een nieuwe aflevering.

Tot slot sluipt op Star (Disney+) ook nog een nieuwe reeks binnen. The Gloaming is een Australische serie uit 2020 over de onorthodoxe – zijn er andere te zien op televisie? – politievrouw Molly McGee die een onderzoek leidt naar de moord op een onbekende vrouw. Om de zaak op te lossen moet ze samenwerken met Alex O’Connell, een man met wie niet bepaald een goeie relatie heeft. Ze ontdekken al snel een verband met een oude zaak en stoten ook op bovennatuurlijke elementen. De eerste aflevering is nu te zien, elke volgende week volgt een nieuwe aflevering.

Nieuwe films

Niet helemaal nieuw, maar nog nieuw genoeg om onder dit kopje te vallen is Joker, de topfilm van Todd Phillips is nu op Netflix te zien. Joaquin Phoenix vertolkt de iconische schurk uit de Batman-films, maar deze keer zonder het gemunt te hebben op de gevederde superheld. Joker is veeleer een psychologisch portret van een man die we leren kennen als Arthur Fleck. De film verdeelde zijn publiek en lag onder vuur om het felle geweld dat in de film te zien is. Wij vonden de polemiek fel overdreven en zagen een absolute topfilm.

We bevinden ons dan in het Gotham van 1981 (Blow Out speelt in de zalen), de stad is grijs en grauw, de mensen die er rondlopen zien er geenszins blij uit en de afvalstaking doet het afval met tonnen tegelijkertijd opstapelen. Arthur (Joaquin Phoenix) komt aan de kost als clown, woont nog bij zijn moeder (Frances Conroy) en sleept zich door de dagen door het slikken van een mix van zeven verschillende soorten medicijnen. Hij heeft er een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis opzitten en moet nu wekelijks op gesprek bij een sociaal assistente die hem elke week dezelfde standaardvragen stelt.

Helemaal nieuw op Netflix is Awake. In deze film worden door een wereldwijde gebeurtenis alle elektronica uitgeschakeld en verliest de mens zijn vermogen om te slapen. De dochter van Jill, een voormalige soldate die een getroebleerd verleden met zich meedraagt, kan weleens de sleutel zijn tot het vinden van een geneesmiddel. Terwijl de wereld in chaos vervalt poogt Jill haar dochter veilig onder te brengen alvorens ze zelf gek wordt.

Komt ook onverwacht op Netflix binnengereden: The Racer, de Vlaamse film met Louis Talpe en Matteo Simoni die in september 2020 nog kort in onze zalen speelde. De film neemt ons mee naar de zomer van 1998. De openingsetappes van de Tour de France worden verplaatst naar Ierland. De Belgische renner Dom Chabol is achteraan in de dertig en is al twintig jaar een van de beste ondersteunende wielrenners van de Tour. Het is een opofferende rol, maar Dom koestert in het geheim de wens om eens de gele trui te dragen.

Nieuw op Streamz+ is Kajillionaire. Hierin gaan Robert en Theresa die samen met hun dochter Old Dolio in een kaal bedrijfspand wonen op zoek naar 1500 dollar om hun achterstallige huur te kunnen betalen. Dochter Old Dolio heeft hiervoor een zwendel bedacht met een reisverzekering waarmee ze in één klap uit de schulden zouden zijn. Maar daarvoor moet het gezin per vliegtuig naar New York en die reis verloopt – uiteraard – niet zoals Old Dolio had verwacht.

Ook nog op Streamz+ te vinden is Un Divan A Tunis, een Frans-Tunesisch kleinood. Hierin keert Selma na tien jaar Parijs terug naar Tunesië. Daar wil ze een praktijk in psychotherapie openen. Ze wordt echter met allerlei problemen geconfronteerd. Niet alleen moet ze op zoek naar klanten, ook moet ze de gehele papiermolen in orde brengen om überhaupt met haar zaak te kunnen starten.

Op Star (Disney+) is tot slot ook nog The Aftermath te zien, een film uit 2019 die zich afspeelt in het Duitsland van net na de Tweede Wereldoorlog. De film vertelt het verhaal van Lewis Morgan, een Britse kolonel die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van de stad Hamburg en het opsporen van nazi’s. Lewis, die gestationeerd wordt in een groot huis aan de rand van de stad, kan het niet over zijn hart verkrijgen om de huidige bewoners van zijn nieuwe woonst op straat te zetten en besluit het met hen te delen. Wat hij echter niet weet, is dat hij daardoor de deur op een kier zet voor een amoureuze relatie tussen zijn eigen vrouw (Keira Knightley) en de voormalige man des huizes (Alexander Skarsgård).

Oudere films

Carol (2016) is en blijft één van onze favoriete films van de laatste jaren en dus zijn we altijd verheugd wanneer we kunnen melden dat de film (opnieuw) ergens te bekijken is. In dit geval is het Sooner die de film aanbiedt aan zijn abonnees. Carol is van de eerste tot de laatste seconde een streling voor het oog en voor het hart. In het New York van de jaren 50 vat Carol, het personage van Cate Blanchett, een interesse op voor de charmante Therese (Rooney Mara), iets waarin we haar zeker kunnen volgen. Iedereen die ooit verliefd is geweest, zal zich herkennen in de mooiste én meest bittere momenten in deze film.

Ook nog op Sooner kan je terecht om 20.000 Days On Earth (2014) te bekijken, de mix tussen drama en documentaire van en over Nick Cave. De 20,000ste dag in het leven van Nick Cave: van het geluid van zijn wekker tot een nachtelijke wandeling langs het strand na afloop van een concert. Cave bezoekt onder meer zijn psychiater, zijn opnamestudio en zijn eigen archief.

Netflix dan, daar is de uitstekende film On The Basis Of Sex opnieuw opgedoken. Felicity Jones geeft op mooie manier gestalte aan de jonge Ruth Bader Ginsberg die aan haar rechtenstudie begint in een heel erg mannelijk getinte Harvard Law School. Ze slaagt met verve, maakt indruk, maar wordt professor omdat geen enkel advocatenkantoor haar wil aannemen omdat ze een vrouw is. In zijn tweede deel spitst On The Basis Of Sex zich op een bepaalde zaak toe, waarin Ruth en haar echtgenoot Martin Ginsburg (Armie Hummer) een begin willen maken aan de wettelijke gelijkheid tussen man en vrouw.

Opnieuw zijn er een aantal films uit de jaren 80 aan Streamz+ toegevoegd. De leukste uit de nieuwe selectie vinden wij La Bamba (1987) waarin Lou Diamond Philips gestalte geeft aan rockster Ritchie Valens. Valens groeit op als de jongste zoon van een familie van Mexicaanse immigranten in Pacoima, een wijk in Los Angeles. Hij begint rock ’n roll te zingen en wordt op korte tijd een superster.

Docu

Curious – te vinden op Streamz – is een docureeks van TAGMAG waarin zonder taboes gesproken wordt over de rol van seks en drugs in de wereld van de jongeren van vandaag. In korte afleveringen wordt er onder andere stilgestaan bij de rol van het sociale medium OnlyFans, bij Vlaamse camgirls, sugardating en het gebruik van cannabis.

Heerlijk weertje buiten, maar op Streamz kan je kijken naar Class Action Park, een documentaire van HBO Max uit 2020 over een attractie- en waterpretpark dat een legendarische status had in de jaren 80 en 90. Alles was er ondergeschikt aan plezier, ook de veiligheidsvoorschriften en regels. Waren de roekeloze attracties en het onbezonnen gedrag van het publiek urban legends? Stoere verhalen die dankzij een zweem van nostalgie in de publieke herinnering alleen maar spectaculairder werden? Twee onderzoeksjournalisten spitten het uit en ontdekken heel wat waarheid in de mythische verhalen.

Er zijn heel wat documentaires en docureeksen te ontdekken op Streamz deze week, want ook Heaven’s Gate: The Cult Of Cults is een vierdelige reeks (van HBO Max) waar we voor willen gaan zitten. De vierdelige reeks is een onderzoek naar de beruchte UFO-cultus door onder andere de ogen van haar vroegere leden. Wat in 1975 begon met de verdwijning van twintig mensen uit een kleine stad in Oregon eindigde in 1997 met de grootste suïcide in Amerika en veranderde het gezicht van de moderne new age-religie voorgoed.

En tot slot nog een oudere documentaire, maar eentje die nog nog steeds boeiend: Waiting For Superman (2010) is nu te zien op Streamz. In deze film volgt regisseur Guggenheim een handvol talentvolle kinderen tijdens hun eerste stappen in het Amerikaanse educatiesysteem. Hij ontdekt dat dit systeem academische groei eerder belemmert dan stimuleert en probeert een dieper beeld te geven van het publieke scholingsnet in de Verenigde Staten en haar problemen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…