Nieuw te streamen deze week: ‘Young Royals’, ‘Somos.’ en ‘Clarice’, een nieuw seizoen van ‘Mocro Maffia’, twee nieuwe films van Steven Soderbergh, de start van de filmtrilogie ‘Fear Street’ én heel ‘In De Gloria’

We zijn de maand juli ingedoken. Dat wil zeggen dat het jaar 2021 nu officieel over de helft is. Een reis hebben we voorlopig niet geboekt omdat wij reizen via de wereld van televisie en film. Het nieuwe aanbod van deze week ziet er veelbelovend uit, met vooral enkele intrigerende films – twéé keer Steven Soderbergh en een horrorfilm met Maya Hawke! -, de aftrap van een nieuw seizoen Mocro Maffia, de klassieke Deense crimireeks The Killing en een dosis nostalgie met In De Gloria en De Bende Van Wim.

Series

Netflix pakt deze week uit met Young Royals, een nieuwe Zweedse reeks. Het centrale personage hierin is prins Wilhelm. Die loopt school op het prestigieuze Hillerska en wil vooral een leven uit de schijnwerpers, een leven in het teken van vrijheid en de onvoorwaardelijke liefde. Er wordt een streep door zijn plannen gezet wanneer hij plots de troonopvolger blijkt te zijn. De vele seksscènes doen aan een Zweedse versie van Élite denken die wordt gekruist aan de opzet van de Disney-film The Princess Diaries (2001) met een jonge Anne Hathaway. Netflix heeft alvast hoge verwachtingen van deze reeks en een verblijf in de top 10 lijkt ons een zekerheid, maar of Young Royals ook een potentieel blijvertje is, dat wachten we nog even af.

Ook nieuw op Netflix is het veelbelovende Somos. De zesdelige reeks vertelt het waargebeurde verhaal van een bloedbad dat in 2011 in het slaperige stadje Allende werd aangericht, een stadje vlakbij de Amerikaanse grens. De massamoord daar werd afgedaan als een afrekening in het drugmilieu, maar telde veel slachtoffers die niets met drugs te maken hadden. De zaak werd onder de mat geveegd en kreeg weinig tot geen aandacht in de internationale media.

Om in dezelfde sfeer te blijven: ook de twee seizoenen van L.A.’s Finest (2019-2020- staan nu op Netflix. De reeks is een spin-off van de Bad Boys-films. Centraal staat de voormalige DEA-agente Syd Burnett die rechercheur wordt bij de LAPD. Ze werkt er samen met Nancy McKenna, een werkende moeder. De twee hebben totaal andere levensstijlen en een heel andere kijk op het leven, maar als het op hun werk aankomt zijn ze de beste. De reeks kreeg matige kritieken en is intussen ook beëindigd, maar in de hoofdrollen herkennen we wel Jessica Alba en Gabriella Union. Dat lijken ons twee goede redenen om toch eens te kijken.

Ook de nieuwe reeks Clarice – te vinden op Streamz – is gelinkt aan een film. De serie gaat na hoe het Clarice Starling vergaan is na de gebeurtenissen in The Silence Of The Lambs, uit 1991. Daar werd de FBI-agente nog vertolkt door Jodie Foster, in de reeks moeten we het doen met Rebecca Breeds.

Een grote aanrader op Streamz is de Nederlandse misdaadreeks Mocro Maffia. Die draait rond Romano en zijn mannen. Zij hebben al jaren een goed lopende cocaïnehandel in Amsterdam. Echter wanneer ‘de Paus’ na een ruzie voor zichzelf gaat werken, ontstaat er een groot conflict tussen Romano en de Paus. Op Streamz zijn de voorgaande twee seizoenen te vinden en is nu ook de eerste aflevering van het derde en laatste seizoen te vinden. Elke week wordt een nieuwe aflevering toegevoegd.

Ook op VRT Nu valt het één en ander te beleven aan het begin van de zomervakantie. Zo zijn alle drie seizoenen en 40 afleveringen van de Deense reeks The Killing (2007-2012) toegevoegd. De reeks over Sarah Lund (Sofie Gråbøl) en haar wollen truien luidde de start van de golf aan Scandinavische crimireeksen in. De reeks blijft beschikbaar tot 1 januari.

Op hetzelfde platform is sinds het begin van deze maand ook Staged te vinden. In de twee seizoenen zien we hoe twee Britse acteurs zich tijdens de coronacrisis voorbereiden op een theaterproductie. Dat de twee acteurs in kwestie Michael Sheen en David Tennant zijn, maakt het geheel erg bekijkenswaardig. De twee seizoenen en 14 afleveringen van Staged blijven beschikbaar tot 1 januari 2022.

En ze blijven gaan aan de Reyerslaan. Om de troosteloze zomerprogrammering door te komen, heeft de VRT ook enkele nostalgische reeksen toegevoegd. Zo zijn beide seizoenen van In De Gloria opnieuw beschikbaar zodat er te genieten valt van legendarische sketches als Den Draad, De Ontploffing, Burenruzie of de Hallo Televisie-sketch met de treintjes. Voor de thuisblijvende reizigers onder ons is er het Vlaamse reisprogramma De Bende Van Wim dat tussen 2002 en 2006 werd uitgezonden. De Bende Van Wim draait rond drie vrienden – Wim Opbrouck, Jean Blaute en Michiel Hendryckx – die Europa doorkruisen op de motor en in diverse landen aandacht schenken aan muziek, geschiedenis, gastronomie en plaatselijke volksfiguren.

Deze week worden eveneens twee reeksen afgesloten op Netflix: het zesde seizoen en dus de laatste vijftien afleveringen van How To Get Away With Murder zijn toegevoegd. Aan de start van het zesde seizoen blijft Laurels verblijfplaats onbekend en heeft Annalise een doorbraak in de ontwenningskliniek. Ook van DC-superheldenreeks Black Lightning zijn de laatste afleveringen toegevoegd. Het laatste, vierde, seizoen start een jaar na de gebeurtenissen in het vorige en Jefferson en zijn gezin vragen zich luidop af of ze de strijd voor Freeland nog wel verder moeten voeren.

Nieuwe films

Verschenen de twee vorige films van Steven Soderbergh – High Flying Bird en The Laundromat – beide nog in 2019 op Netflix dan lijkt het erop dat de onrustige filmmaker nu een nieuwe thuis heeft gevonden bij HBO Max. Opnieuw landen twee films op korte tijd, die wij nu ook allebei via Streamz kunnen bekijken. Uit 2020 is er Let Them All Talk, met Meryl Streep in de hoofdrol. Streep speelt een gerenommeerd schrijfster die met enkele vrienden op reis vertrekt in een poging enkele oude wonden te helen. Ook haar neef komt mee, niet in het minst om de vrouwen in toom te houden.

Maar daar stopt het niet, want er is ook nog de kersverse release No Sudden Move, eveneens via Streamz te bewonderen. In de film – die zopas nog op 18 juni zijn wereldpremière beleefde op het Tribeca Film Festival – wordt een kleine groep criminelen ingehuurd om een document te stelen. Hun plan loopt echter vreselijk mis. Vervolgens brengt hun zoektocht naar wie hen heeft aangenomen de groep door alle afdelingen van een door ras verscheurde en snel veranderende stad. Er staan veel bekende namen in de credits. U zal niet alleen Don Cheadle herkennen, maar ook onder andere nog Benicio Del Toro, Jon Hamm, Ray Liotta en Brendan Fraser.

Netflix heeft zijn eigen kunstje: zij laten deze week Fear Street: 1994 in première gaan. Het is de eerste van een horrortrilogie van Leigh Janiak. Het tweede deel van de trilogie verschijnt volgende week en zal zich afspelen in 1978, het derde deel verschijnt dan weer de week nadien en verplaatst ons naar het verre 1666. In dit eerste gedeelte, dat zich afspeelt in het dorpje Shadyside, speelt onder andere Maya Hawke (de dochter van Uma Thurman en Ethan Hawke) een rol.

https://www.youtube.com/watch?v=clZK2PqLWpI&ab_channel=Netflix

Nog meer fun vinden we op Amazon Prime. Het is betrekkelijk rustig op die streamingdienst, maar er is wel The Tomorrow War met Chris Pratt in de hoofrol. In dit onnozel, maar amusant filmpje staat de wereld versteld wanneer een groep tijdsreizigers uit het jaar 2051 arriveert. Ze hebben een dringende boodschap: binnen dertig jaar zal de mensheid een oorlog tegen aliens verliezen. De enige hoop op overleving is dat soldaten en burgers uit het heden naar de toekomst worden getransporteerd en zich bij de strijd voegen. Onder degenen die zijn gerekruteerd is Dan Forester, leraar op de middelbare school en huisvader. Vastbesloten om de wereld te redden voor zijn jonge dochter, werkt Dan samen met een briljante wetenschapper en zijn vervreemde vader.

Oudere films

Tien jaar oud alweer is Melancholia van Lars Von Trier. In die film wordt het einde van de wereld aangekondigd. In de film, die in twee delen verdeeld is, zien we de twee geheel verschillende reacties van de zussen Justine (Kirsten Dunst) en Claire (Charlotte Gainsbourg). Destijds kreeg de film kritiek omdat Dunst en Gainsbourg fysiek zo verschillend zijn dat ze nooit zussen zouden kunnen zijn en dat klopt wel enigszins. Wat buiten kijf staat, is de schoonheid van deze film, die tien jaar na datum nog meer dan overeind staat. De abonnees van Sooner kunnen ‘m nu terugvinden in hun aanbod,

Ook weer een flink aantal nieuwe films op Netflix, want we zijn weer een nieuwe maand binnen gestapt. Zo is daar ook The Hobbit Trilogy te vinden van Peter Jackson. Zelf vinden we de films stelselmatig te lang en veel minder sterk dan de LOTR-trilogie, maar de fans weten dus waar te zijn. Willen we zelf meer aanraden: de allereerste Mission:Impossible met Tom Cruise, uit 1996. Het spionnengehalte ligt hoog en een aantal scènes zijn klassiek. Wie voor een echte klassieker wil gaan kan – nog steeds op Netflix – Forrest Gump opnieuw vinden.

Bij één film zouden we graag nog willen stilstaan. Het was met een bang hartje dat we enkele jaren later aan Me Before You begonnen. De film was een hype, maar klonk nogal sentimenteel. Toch is de film waarin levensgenieter William verlamd raakt en dan Louisa tegenkomt erg mooi. De vergelijking met Intouchables ligt voor de hand doordat ook Louisa Clark in dienst wordt genomen om voor William te zorgen. Deze film vonden wij echter de mooiere van de twee. Gewoon de weg naar Netflix volgen.

Docu

Geen nieuwe week zonder een streepje true crime op Netflix. Deze week is er de driedelige reeks Sophie: A Murder In West Cork, maar de zaken worden hier toch wat anders aangepakt dan we gewend zijn. De reeks zoomt in op de moord op een Franse televisieproducente op 23 december 1996. De dader wordt gevonden en de zaak wordt succesvol afgerond, maar dan begint een bureaucratische nachtmerrie omtrent het lot van de dader. Het Franse gerechtsapparaat wil dat Ierland de dader uitlevert, maar het Ierse hooggerechtshof weigert. Het is van deze bijzondere procedureslag dat de minireeks verslag uitbrengt.

En op Streamz, tot slot, is een extra aflevering van de docureeks I’ll Be Gone In The Dark toegevoegd. De miniserie over true crime-blogger Michelle McNamara (Lauren Orlando) keert terug met een extra aflevering. De alomgeprezen reeks debuteerde in juni 2020 en volgt het obsessieve onderzoek van een schrijfster in de donkere wereld van een gewelddadige moordenaar die ze “The Golden State Killer” doopte. Een jaar na de uitzending van de reeks keren de makers terug om te zien hoe het met de slachtoffers gaat. De zeven afleveringen zijn nu te bekijken via Streamz.

Meer
Lees meer...