Nieuw te streamen deze week: ‘The Sandman’ en ‘The Undeclared War’ zijn nieuw, ‘Industry’ heeft een nieuw seizoen, bij de films lopen ‘Prey’ en ‘Lightyear’ in de kijker en we trekken ook terug naar Woodstock ’99

De vorige twee jaren stond The Sandman (Netflix) in ons jaarlijks lijstje waarin we een vooruitblik werpen op het komende seriejaar. We zaten er dus al even op te wachten, maar de serie is er nu dus echt én ze wordt lovend ontvangen. Verder is ook een nieuw seizoen van Industry (Streamz) van start gegaan, wordt Lightyear (Disney+) de ruimte in geschoten, blijkt Prey (Disney+) een meer dan uitstekende toevoeging aan het Alien en Predator-universum en kunnen we in een docureeks (Netflix) terugkeren naar de shitshow die Woodstock ’99 was.

Series

Er wordt al enige tijd naar The Sandman uitgekeken en dat hoeft niet te verbazen als we erbij zeggen dat de reeks gebaseerd werd op de stripreeks van Neil Gaiman en dat de man zelf ook aan deze reeks heeft meegewerkt. Eerder werd al werk van Gaiman verfilmd, denken we maar aan Lucifer, Good Omens of American Gods. Maar The Sandman – de tien afleveringen zijn nu geland op Netflix – heeft een bijzondere plek in het hart van de auteur.

De mensheid leeft hun leven in de wakende wereld, de wereld die zij ook wel de ‘echte wereld’ plegen te noemen. Maar er is ook nog een andere wereld: de wereld van fantastie en vrijheid, van droom en nachtmerrie, de wereld die we betreden wanneer we in slaap vallen. The Sandman neemt ons mee naar de kruising van die twee werelden wanneer een magiër zijn in de oorlog overleden zoon opnieuw tot leven wil wekken. Maar in plaats van De Dood tevoorschijn te toveren landt Dream in zijn kelder. De magiër besluit om Dream daar gevangen te houden en pas na 105 jaar gevangenschap weet Dream zichzelf te bedrijven. Na zijn ontsnapping moet hij de drie totems van zijn macht zien terug te winnen: zijn buidem, zijn helm en zijn robijn. Zonder deze totems kan hij immers zijn eigen wereld niet herbouwen. Hou je vast aan de takken van de bomen, want er wordt veel verwacht van The Sandman. Acteur Mason Alexander Park – die Desire speelt – vertelde ons al dat deze nieuwe Netflixshow met niets anders te vergelijken valt.

Op Streamz zijn alle afleveringen al beschikbaar van het zesdelige The Undeclared War. Hierin bevinden we ons in het jaar 2024 en in het Verenigd Koninkrijk naderen de verkiezingen. Bij de Britse inlichtingendienst werkt een toonaangevend team van analisten in het geheim om een cyberaanval op het kiesstelsel van het land af te wenden. Saara Parvan, een jonge studente die werkervaring opdoet op de malware-afdeling, wordt op haar eerste werkdag geconfronteerd met een beveiligingslek. Er staat veel op het spel en Saara komt al snel terecht in het middelpunt van een escalerende dataoorlog met Rusland die gevaarlijke implicaties heeft die veel verder reiken dan cyberspace. Een plot die verdacht actueel aandoet.

Het eerste seizoen van Industry werd een onverwachte hit voor HBO en dus kon een tweede seizoen niet op zich laten wachten. De reeks draait rond een stel twintigers die alles op alles zetten om een job te krijgen bij een grote Londense investeerdersbank, Pierpoint. Ze worden helemaal opgeslorpt door een bedrijfscultuur van deals, seks, drugs en ego’s. Aan het begin van het tweede seizoen is thuiswerken geen optie meer en dus keert Harper terug naar de kantoren van Pierpoint. Richtlijnen van de nieuwe Amerikaanse eigenaars zorgen voor spanningen bij het bedrijf. Robert zit ondertussen achter een nieuwe klant aan. Elke dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering op Streamz.

Voor de liefhebbers van Scandinavische krimi heeft Streamz ook nog Wisting in de aanbieding, de Noorse reeks over de gelijknamige inspecteur. In de vier nieuwe afleveringen van het derde seizoen draait het om een gruwelijke moord: het afgehakte hoofd van een jonge asielzoeker wordt gevonden op een staak midden op het plein. FBI-agente Maggie Griffin keert terug om te helpen bij de zaak.

Films

Exclusief op Disney+ is nu de gloednieuwe film Prey te bekijken, een film in de Predator-reeks, maar ook als je geen voorkennis hebt in de reeks is Prey losstaand te bekijken. De film is immers een prequel en komt chronologisch gezien als eerste in de rij. We keren 300 jaar terug en maken kennis met Naru, een vrouwelijke krijger en tevens stamleider van haar volk in de jungle. Naru wil graag haar vechtkunsten aan haar volk bewijzen. Die kans krijgt ze wanneer er een vreemde dreiging van buitenaf komt opdagen. Deze “Predator” en Naru gaan de strijd met elkaar aan en moeten elkaar herhaaldelijk te slim af zijn. Prey krijgt meer dan uitstekende recensies naar het hoofd geworpen en lijkt dus zeker de moeite waard te zijn!

Lightyear staat ook reeds op Disney+ en hoewel deze film wel nog een cinemarelease kreeg volgt de streamingrelease er toch behoorlijk snel achteraan. In deze film zoomen we in op de voorgeschiedenis van Buzz Lightyear, het geliefde personage uit vier Toy Story-films. We leren Buzz (hier met de stem van Chris Evans) kennen als Space Ranger. Wanneer hij samen met zijn collega een supersnelle nieuwe raket mag uittesten komt hij vast te zitten op een vreemde planeet. Hij zet alles op alles om hen ook weer van die vreemde wereld weg te brengen, maar dat blijkt nog niet zo evident te zijn.

Op Apple TV+ weinig nieuwe titels deze week en seizoensfinales van Black Bird en Physical. Maar er is wel Luck, een gloednieuwe animatiefilm. Eva Noblezada vertolkt Sam Greenfield, een meisje dat nooit eens geluk heeft in het leven. Maar dan komt ze terecht in het nooit eerder gevonden Land van het Geluk. Daar moet ze samenwerken met de magische wezens die er wonen om haar geluk te vinden.

Is uit het niets komen aanvliegen op Amazon Prime Video, Thirteen Lives. In deze nieuwe film van Ron Howard (Oscarwinnaar voor A Beautiful Mind, Oscargenomineerd voor Frost/Nixon) loopt mooi volk rond als Viggo Mortensen, Colin Farrell en Joel Edgerton. Howard vertelt in deze stevige film van 147 minuten het verhaal van de redding van een jongensvoetbalteam uit de Tham Luang-grot in Thailand nadat ze vast kwamen te zitten door stortregens en gevaarlijke overstromingen.

Oudere films

Bij de oudere films zijn er ook een paar dingetjes op te merken: zo zijn alle Harry Potter-films nadat ze begin dit jaar aan het aanbod van Streamz werden toegevoegd ook opnieuw op Netflix te bekijken. Harry Potter bleek voor hen niet voldoende, want Netflix heeft meteen de Lord Of The Rings-trilogie (ook nog te zien op Amazon Prime Video) én de volledige Mission:Impossible-reeks binnen gehaald. Met het oog op de nakende release van Lord Of The Rings: The Rings Of Power op 2 september op Amazon Prime Video en het toekomstige zevende en achtste deel in de Mission:Impossible-reeks in 2023 en 2024 kunnen we onze kalender aanvullen met te houden filmmarathons.

Meesterwerk gespot op Netflix, want ook Dunkirk (2017) van Christopher Nolan is opnieuw toegevoegd aan Netflix. In een nagelbijtend spannende film vertelt Nolan het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven. Het was ook de eerste keer dat we konden kennismaken met Harry Styles als acteur.

Top Gun: Maverick is zonder twijfel de meest succesvolle en misschien ook wel beste blockbuster van het jaar. Wie het origineel uit 1986 nog nooit gezien heeft of zich gewoon nog een keer wil onderdompelen in de nostalgie van Top Gun kan daarvoor nu terecht op Netflix.

Ook nog op Netflix: Training Day (2001), de film waarin Denzel Washington meesterlijk de corrupte flik Alonzo speelt en daar een Oscar voor op zak stak. Ethan Hawke, het groentje dat een soort van ‘kijkstage’ ondergaat naast Alonzo, werd genomineerd voor zijn bijrol.

Op Disney+ ook één toevoeging aan de filmcollectie die we niet onvernoemd willen laten: Jagten (2012) van Thomas Vinterberg toont Mads Mikkelsen in één van zijn allerbeste rollen. Hij speelt Lucas, een man die net is gescheiden en klaar is voor een nieuw begin: hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer Klara, een vijfjarige leerling, hem beschuldigt van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok, wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt voelt Lukas al snel hoe het voelt om in eenzaamheid te moeten leven.

Docu

Twee documentairereeksen die de moeite zijn deze week: het verhaal van het totaal erbarmelijke Woodstock ’99 is al eerder verteld, maar nog nooit zo uitgebreid dan in Clusterf**k: Woodstock ’99, een driedelige docureeks op Netflix. Woodstock ’99 moest soort van herbeleving worden van het legendarische origineel, een millenniumbepalende viering van vrede, liefde en geweldige muziek. In plaats daarvan ontaardde het festival in een episch drama van branden, rellen en vernietiging. Gebruikmakend van zeldzame insiderbeelden en ooggetuigeninterviews met een indrukwekkende lijst van festivalmedewerkers, artiesten en aanwezigen, gaat deze docuserie achter de schermen om de ego’s, hebzucht en muziek te onthullen die drie dagen van totale chaos aanwakkerden.

Tot slot verwijzen we de voetbalfans in het algemeen en Arsenal-fans in het bijzonder nog naar All Or Nothing: Arsenal, een eveneens driedelige docureeks op Amazon Prime Video. In drie afleveringen volgen we de club tijdens een bijzonder seizoen waarin de fans terugkeren naar de stadions en de trainer Mikel Arteta en zijn jonge team hun weg proberen terug te vinden naar hun vroegere glorie. Deze serie biedt inzicht in hun hoogte- en dieptepunten op het veld en daarbuiten.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+