Nieuw te streamen deze week: ‘Never Have I Ever’ en ‘Locke And Key’ hebben nieuwe seizoenen, ‘Five Days At Memorial’ en ‘A League Of Their Own’ zijn nieuw en in ‘Chasing Beauty’ werpen we een blik op de zoektocht naar het perfecte lichaam

De fijne Netflixreeks Never Have I Ever is terug en dat is altijd goed nieuws! Ook veelbelovend nieuw werk op Amazon Prime Video, want na Paper Girls wordt met A League Of Their Own alweer een nieuwe veelbelovende reeks gelanceerd. In Five Days At Memorial (Apple TV+) krijgen we een blik op de gebeurtenissen in één ziekenhuis tijdens orkaan Katrina en op Streamz draait het deze week niet alleen om het nastreven van het schoonheidsideaal middels plastische chirurgie, maar ook om de strijd voor abortus, in The Janes.

Series

Never Have I Ever is sinds de start van de reeks in 2020 op kousevoeten één van de vaste waarden op Netflix geworden. De reeks over het Indiaas-Amerikaans tienermeisje Devi – die nu aan haar derde seizoen toe is – betekende de doorbraakrol voor Maitreyi Ramakrishnan en hoewel Never Have I Ever als een typische tienerreeks oogt, is de reeks veel meer dan dat. De humor is fris, de emoties gaan dieper dan je ooit zou vermoeden, de voice-over van tennis-mopperpot John McEnroe (de echte) blijft een geweldige vondst en de Indiaas-culturele aspecten worden met respect in de serie verwerkt. Aan het begin van het derde seizoen is de jarenlange droom van Devi uitgekomen: ze datet officieel met Paxton (Darren Barnet). Maar dan eist een roddel over haar grote liefde haar aandacht op. Er volgt nog een vierde seizoen van Never Have I Ever, maar dat wordt wel het laatste.

Ook een nieuw derde seizoen van een Netflixreeks, maar wél het laatste: Locke & Key. Opnieuw draait het hier om sleutels, want Kinsey en Nina zijn op zoek naar een gestolen sleutel. Daarnaast zorgt ook nog een mysterieuze sneeuwbol voor een dosis problemen in Keyhouse. De laatste acht afleveringen zijn nu te zien.

Helemaal nieuw op Apple TV+ is Five Days At Memorial. Deze door de scenarist van 12 Years A Slave bijeen gepende reeks gaat over de impact van orkaan Katrina, die in augustus 2005 vernietigend toesloeg in New Orleans. In deze reeks treden we binnen in het Memorial Medical Center waar het personeel ,vijf dagen lang helemaal afgesneden van de buitenwereld, hun werk probeerde te doen te midden van opkomend water, intense hitte en zonder stroom. Vijf dagen die het personeel jarenlang zouden achtervolgen, na de gebeurtenissen werden ze ervan beschuldigd dodelijke injecties te hebben toegediend aan patiënten zodat ze sneller zouden overlijden. De serie werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Sheri Fink en belooft de zoveelste indrukwekkende minireeks op Apple TV+ te worden. De eerste aflevering is nu te bekijken.

Op Amazon Prime Video staat A League Of Their Own te wachten, een eigentijdse remake van de film uit 1992. In die film waren onder andere Tom Hanks en Madonna te zien, maar draaide het vooral om twee zussen – Kit en Dottie – die gescout werden om naar Chicago te trekken om daar deel uit te gaan maken van de eerste vrouwelijke professionele Baseball League. Plaats van het gebeuren is de Tweede Wereldoorlog, in een poging om de sport nieuw leven in te blazen op een moment waarop alle mannen vastzitten in de oorlog. In de nieuwe reeks draait het niet om de band tussen twee zussen, maar lijkt er meer maatschappijkritiek rond de rassenscheiding in het verhaal verwerkt. Carson Shaw (Abbi Jacobson) trekt naar Chicago omdat ze droomt van een carrière als honkballer. Max Chapman (Chanté Adams) meldt zich daar ook aan en toont zich een verdienstelijk pitcher. Maar toch wordt ze geweigerd met allerlei smoesjes. Zij moet dus op zoek naar een andere weg om haar droom waar te maken.

Zuid-Koreaanse fictie is populair, dat weten ze bij Netflix als geen ander. Met het nieuwe A Model Family hopen ze het succes van Squid Game te evenaren. De reeks draait rond een universiteitsprofessor die ondanks geleverde inspanningen zijn hoop op een vaste aanstelling ziet vervliegen. Park Dong-ha ging al gebukt onder de financiële en relationele problemen en handelt snel wanneer hij getuige is van een auto-ongeluk en op de achterbank een grote som geld ziet liggen. Wat hij op dat moment niet wist, is dat het geld eigendom blijkt te zijn van een drugkartel.

En als uitsmijter hebben we nog I Am Groot, op Disney+. In vijf korte geanimeerde afleveringen minuten wandelen we daar de wereld in van Groot uit Guardians Of The Galaxy. Kort en dus zo voorbij, maar wel erg vermakelijk.

Films

MUBI is de ideale streamingdienst voor de filmliefhebber die graag ontdekt, die van wereldcinema houdt, nieuw en oud, en die niet vies is van wat experiment. Maar af en toe biedt de streamingdienst ook een exclusieve première aan. Zo pakken ze nu uit met The Humans, een debuutfilm van Stephen Karam die een sterrencast heeft weten te strikken waar we onder andere Steven Yeun, Amy Schumer en Richard Jenkins in herkennen. Het verhaal draait rond de familie Blake die voor Thanksgiving samenkomt. De frustraties en onzekerheden van de familieleden worden blootgelegd terwijl familiale waarheden en lang verborgen geheimen aan de oppervlakte komen.

Rosamund Pike is dan weer om van te smullen als de geniepige Marla Grayson in I Care A Lot, nu te zien op Streamz. Grayson heeft een lucratief handeltje opgezet in het oplichten van ouderen. Ze is een gerespecteerde wettelijke voogd die zich opwerpt om de financiën te beheren voor bejaarden die hiertoe zelf niet meer in staat zijn. Al snel komen we erachter dat Marla daarbij vooral zichzelf bevoordeeld: ze keert zichzelf een riant loon uit, dumpt de oudjes in een woonzorgcentrum, verkoopt in sneltempo alle bezittingen en de woonst van haar slachtoffer en dat met maar één doel: zichzelf verrijken. Wanneer ze haar oog laat vallen op Jennifer Peterson (Dianne West), een welgestelde schijnbaar eenzame oude vrouw zonder familie, blijkt er al snel meer aan de hand te zijn en moet Marla verder gaan dan ooit tevoren.

Op Netflix, tot slot, is er Day Shift. Jamie Foxx – die ooit een Oscar won voor zijn vertolking van Ray Charles in Ray (2004) – speelt hierin een hardwerkende man die de kost verdient door zwembaden schoon te maken in de San Fernando Valley in Californië. Dit is echter een dekmantel voor het echte werk dat hij uitvoert: op vampieren jagen.

Docu

Op Streamz verwijzen we je graag naar The Janes, een HBO-documentaire over zeven vrouwen die in 1972 in Chicago werden gearresteerd. Ze vormden een clandestien netwerk voor vrouwen die op zoek waren naar een veilige en betaalbare, maar in het Verenigde Staten van die tijd illegale abortus. Ze noemde zichzelf Jane en werden later dus bestempeld als The Janes. Actueler maken ze de documentaires niet meer.

Een eigen productie van Streamz – een Streamz Original dus – is het vijfdelige Chasing Beauty: Perfectie Te Koop. We vertellen geen wereldschokkend nieuws wanneer we zeggen dat hoe je eruit ziet ertoe doet in de wereld van vandaag. Schoonheid is een product geworden en het is ook al lang geen schande meer om aan jezelf te laten werken om zo dichter bij het ‘perfecte’ lichaam te komen, wat we daar dan ook onder moge verstaan. De docureeks onderzoekt of de stap om dit soms gevaarlijke traject aan te gaan in deze huidige maatschappij misschien te klein is geworden. Dit aan de hand van getuigenissen van negen jonge vrouwen en mannen, waaronder DJ en zangeres Anouk Matton en realityster Yasmine Pieraerds.

Het regent documentaires, want ook nog te vinden op Streamz is WeWork: Or The Making And Breaking Of A $47 Billion Unicorn. Er wordt ingezoomd op één van de grootste der kapitalistische zeepbellen, WeWork. In deze onderneming die schijnbaar de maatschappij en het volk vooraan stelde, werd door de beloftes torenhoog geïnvesteerd. Maar wat gebeurde er nu echt achter de schermen? Hier wordt licht op geschenen, door ook de spot te richten op de messiaanse hippie Adam Neumann, het hoofd van het bedrijf.

Op Netflix gaat het dan weer over de relatie tussen de Verenigde Staten en zijn veteranen in de documentaire For Military Merit. Toen een raket naast zijn helikopter explodeerde, veranderde het leven van Walt Fricke voor altijd. Hij verliet Vietnam kreupel en mentaal getekend. Met de kans om andere gewonde soldaten te helpen, begon hij een initiatief dat de levens van duizenden veteranen heeft veranderd.

De nieuwste true crime-hit van Netflix heet I Just Killed My Dad. In deze driedelige reeks maken we kennis met een zeventienjarige jongen, Anthony Templet, die in 2019 zijn vader neerschoot. Al snel heeft de politie een bekentenis in handen, maar even snel bleek ook dat vader Burt niet zuiver op de graat was. Dit verhaal vertelt in drie delen hoe een dader ook een slachtoffer kan zijn en hoe een verhaal niet altijd is wat het op het eerste zicht lijkt.

Meer
Lees meer...