Nieuw te streamen deze week: ‘The Playlist’, ‘The Watcher’ en ‘Candy’ zijn nieuw, ‘Big Shot’ en ‘Avenue 5’ gaan verder en Xander De Rycke trakteert ons op zijn nieuwste show ‘Bekend en Bescheiden’

Tussen de nieuwe series vinden we een reeks over een moordenares (Candy op Disney+), een drugverslaafde op de vlucht voor een gevangenisstraf (Shantaram op Apple TV+) en een stalker (The Watcher op Netflix), niets om vrolijk van te worden dus. Maar als het ons allemaal te veel wordt is er Xander De Rycke die een lach op ons gezicht kan toveren of kunnen we ons wenden naar de fijne familieserie Big Shot met John Stamos in de rol van basketbalcoach. Dat en veel meer is het aanbod van deze week.

Series

Maar beginnen doen we deze week met streaming! Niet alleen series worden dezer dagen meer en meer gestreamd, ook onze muziek en podcasttoevoer gebeurt meer en meer via streaming. In The Playlist op Netflix zien we hoe een jonge Zweedse ondernemer met zijn bedrijf een antwoord wil bieden op het illegaal downloaden van muziek. Wat als je gebruikers alle muziek ter wereld zou aanbieden op een legale, maar betalende manier? Zelfs Daniel Ek en zijn partners konden niet vermoeden hoezeer ze de muziekbeleving van de mensen zouden beïnvloeden. In den beginne wilde onder andere Bob Dylan en Arcade Fire niet op Spotify beschikbaar staan omdat ze wilden dat hun muziek meer was dan een muisklik. The Playlist is het verhaal van het ontstaan en de stijle groei van een streamingdienst.

Ian Brennan en Ryan Murphy zijn bezige baasjes. Een paar weken geleden lanceerden ze nog het felbesproken DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story en nu al is het tijd voor hun nieuwe reeks op Netflix: The Watcher. Met de cast zit het alvast goed: niemand minder dan Naomi Watts en Bobby Cannavale spelen de hoofdrollen in deze zevendelige minireeks. Zij vertolken het getrouwde stel Derek en Maria Broaddus. Ze verhuizen naar hun droomhuis in de buitenwijken van New Jersey, maar al snel blijkt de droom een levende hel te worden. Ze ontvangen onheilspellende brieven van iemand die zichzelf “The Watcher” noemt. Dit blijkt nog maar het begin te zijn van hun nieuwe avontuur en al snel komen meer en meer sinistere geheimen van de buurt naar buiten. Grote namen als Mia Farrow, Jennifer Coolidge en Margo Martindale (die we nooit meer los kunnen zien van Bojack Horseman) zijn te zien als enkele van de buren.

Nog intenser is zo mogelijk de Italiaanse reeks Tutto Chiede Salvezza, of in het Engels: Everything Calls For Salvation. Het hoofdpersonage in deze nieuwe reeks op Netflix is Daniele, een twintigjarige jongeman die lijdt een psychosegevoeligheid en na een crisis wakker wordt in de slaapzaal van de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Op de afdeling liggen vijf andere mensen met wie Daniele denkt niets gemeen te hebben. Hij krijgt te horen dat hij gedwongen is opgenomen en minimaal zeven dagen therapie moet volgen voor hij het ziekenhuis mag verlaten. Wat voor hem begint als een opdracht wordt stilaan één van de meest intense en vormende ervarmingen van zijn leven. De reeks telt zeven afleveringen, per therapiedag een aflevering.

Op Apple TV+ is Shantaram gloednieuw. Charlie Hunnam is hier in zijn eerste televisierol te zien sinds hij tussen 2008 en 2014 Jax Teller speelde in Sons Of Anarchy (te zien op Disney+). In de nieuwe reeks volgen we de voortvluchtige Lin Ford die, ergens in de jaren 80, naar Bombay trekt om er te verdwijnen in de anonimiteit en de chaos van de stad. Hij probeert immers een gevangenisstraf die hem in Australië boven het hoofd hangt te ontvluchten. Maar dan komt hij Karla (Antonia Desplat) en wordt hij voor de keuze gesteld tussen vrijheid of liefde en alle complicaties die daaraan vasthangen. De eerste drie afleveringen zijn nu te zien, daarna wordt de reeks wekelijks aangevuld tot 16 december.

Meer misdaad op Disney+: de nieuwe reeks Candy vertelt het waargebeurde verhaal van Candy Montgomery en haar slachtoffer, Betty Gore. Candy Montgomery is een huisvrouw en moeder die schijnbaar alles heeft – een liefhebbende echtgenoot met een goede baan, een dochter en een zoon en een mooi huis in de gloednieuwe buitenwijken. Maar wanneer de druk van conformiteit in haar toeneemt, schreeuwen haar acties om een beetje vrijheid. Maar waarom vermoordde ze haar vriendin van de kerk met een bijl? Jessica Biel geeft gestalte aan Candy, Melanie Lynskey speelt het slachtoffer.

In het eerste seizoen van de fijne familiereeks Big Shot van Disney+ zagen we hoe John Stamos een basketbalcoach vertolkte met een gebroken reputatie. Het enige baantje dat hij nog kon krijgen was een job als coach van een meisjesteam op een middelbare school. Zoals te voorzien en te voorspellen werd stalen de meiden het hart van coach Marvyn Korn en nu is er een tweede seizoen. De ambities van Korn liggen hoger dit seizoen en hij haalt een felbesproken volleybalspeelster bij het team. Als extra afleiding voor de meiden wordt de school plots gemengd en komen de jongens binnenstromen.

Op Streamz, tot slot, is Avenue 5 terug van lang weggeweest. Het eerste seizoen van de reeks van Veep-bedenker Armando Iannucci was al in januari 2020 te zien. Hugh Laurie is in dit kleinood te zien als kapitein Ryan, de kapitein van de Avenue 5, een ruimtecruiseschip die met 5.000 passagiers de ruimte intrekt voor acht weken. Een heleboel technische problemen later wordt duidelijk dat het cruiseruimteschip geen acht weken maar acht jaar in de ruimte zal moeten blijven. Aan het begin van het tweede seizoen hebben de oorspronkelijke reisplannen al een boel vertraging opgelopen, maar de passagiers zijn monter want hun eindbestemming nadert. Alleen heeft kapitein Ryan hen nog niet verteld over hoe lang ze echt nog in de ruimte zullen moeten verblijven. Avenue 5 is niet altijd even scherp, maar heeft zeker zijn goeie momenten. Hugh Laurie is fijn als altijd. Het eerste seizoen van de reeks staat nog steeds op Streamz, het tweede wordt wekelijks (op dinsdag) aangevuld met een nieuwe aflevering.

Films

Op Streamz+ is de mooie Japanse animatiefilm Belle (2021) aan te raden. Het verhaal draait om Suzu, een onzekere tiener die in een afgelegen klein bergstadje woont met haar vader. Maar in de online wereld van ‘U’ verandert ze naar Belle, een muzikaal icoon met meer dan vijf miljard volgers. Het is een moeilijk dubbelleven voor de verlegen Suzu. Bovendien neemt het leven een onverwachte wending voor Belle wanneer ze het Beest ontmoet, een even fascinerend als angstaanjagend wezen. Een virtuele cross-over tussen Belle en het Beest begint, waarna Suzu ontdekt wie ze echt is.

Op Disney+ maken we dan weer kennis met Rosaline, de nicht van Julia van Romeo en Julia. Rosaline had eerder een relatie met Romeo, maar die liet haar zitten toen hij Julia ontmoette. Rosaline blijft met een gebroken hart achter, maar beraamt een plan om de nieuwe romance te dwarsbomen en Romeo voor zich terug te winnen. Een heerlijk geflipt uitgangspunt heeft de film van Karen Maine alvast! Wij kijken ernaar uit omdat Maine ook de regisseur was van de fijne frisse bries die Starstruck (op Streamz) was. De hoofdactrice is Kaitlyn Dever, het talent dat we herkennen uit series als Unbelievable (Netflix) en Dopesick (Disney+) en al bezig zagen in films als Booksmart en het recente Ticket To Paradise. Dan kan het niet meer mislopen, toch?

Grimcutty op Disney+ trekt dan weer volop de kaart van de horror, maar mag best met een trigger warning voor zelfverwonding komen. In deze film is het immers een enge internetmeme die zorgt voor paniek onder de ouders. Wanneer een echte versie van Grimcutty de tiener Asha Chaudhry begint aan te vallen, denken haar ouders dat zij zichzelf verwondt als onderdeel van een uitdaging. Met haar telefoon afgepakt en niemand die haar gelooft, moet Asha uitzoeken hoe ze tot haar ouders kan doordringen en de echte Grimcutty voor eens en altijd kan stoppen.

Het is ook een tienermeisje waar het rond draait in de avonturenfilm The Curse Of Bridge Hollow op Netflix. Hierin komt er per ongeluk een oude en ondeugende geest vrij op Halloween. Hierdoor komen er allerlei versieringen tot leven en die richten grote schade aan. Om de stad te redden, moet ze nu samenwerken met de laatste persoon die ze om hulp zou willen vragen: haar sceptische vader, een wetenschapper die helemaal niets heeft met bijgeloof of ondeugende geesten. Halloweenentertainment voor het gehele gezin.

Docu & Comedy

Streamz zal dit najaar een heleboel comedy op ons loslaten, zowel van Vlaamse als van internationale komieken. Beginnen doen ze met de nieuwste theatershow van Xander De Rycke, Bekend & Bescheiden. In zijn meest persoonlijke voorstelling tot nog toe vat Xander samen wat iedereen gemist heeft de afgelopen jaren. Want, mocht u er nog aan twijfelen: Xander is zeker bekender geworden. Toch is hij nog steeds dezelfde bescheiden jongen gebleven.Verwacht een spervuur aan observaties en verhalen uit zijn eigen leven die toevallig wel heel herkenbaar klinken. Verloren liefde, gevonden familie, een behaald rijbewijs en een tripje naar de Efteling.

In de komende weken en maanden passeren onder andere ook nog Jan Jaap van der Wal en William Boeva, maar ook de eindejaarsconference van Jade Mintjens (bekend van De Ideale Wereld) zal via Streamz te zien zijn. Ook het eerdere werk van Xander De Rycke is nog via Streamz te zien.

Afsluiten doen we deze week met Let The World See, een driedelige docureeks op Disney+ die inzoomt op het leven van Mamie Till-Mobley en haar queeste voor rechtvaardigheid na de moord op haar zoon Emmett Till. Haar strijd vormde één van de vonken die de Amerikaanse burgerrechtenbeweging op gang bracht.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+