Nieuw te streamen deze week: ‘Andor’, ‘DAHMER’ en ‘Thai Cave Rescue’ zijn nieuw, ‘Snabba Cash’ en ‘The Handmaid’s Tale’ hebben een nieuw seizoen, de film ‘The Little Things’ presenteert een sterrencast en we leren meer over ‘Laurent, Het Wonderkind’

Het is energiecrisis en dus denken we collectief na over hoe we energie kunnen besparen. Ook wij gaan creatief aan de slag, maar onze streamingtijd geven we niet af. Wij en ons tv-dekentje willen immers verdwijnen in een fantasiewereld. Zullen ons daar deze week bij helpen: de eerste drie afleveringen van de nieuwe Star Wars-reeks Andor (Disney+), eveneens drie nieuwe afleveringen van het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale, de nieuwste productie van Ryan Murphy op Netflix (DAHMERMonster: The Jeffrey Dahmer Story is de vreemde titel daarvan), de fijne biopic The United States vs. Billie Holiday (Streamz+) en nog heel wat andere titels. Het volledige overzicht volgt hieronder.

Series

Disney+ heeft een nieuwe Star Wars-serie voor ons klaar en heeft in één keer de eerste drie van twaalf afleveringen online gepleurd. Andor speelt zich af na Obi-Wan Kenobi en vijf jaar voor de gebeurtenissen van Rogue One en volgt het verhaal van rebellenspion Cassian Andor, een rol van Diego Luna. Het is het begin van de opstand tegen de Empire als Andor wordt ingeschakeld door een mysterieus personage (een heerlijke Stellan Skarsgård) om te vechten tegen het onderdrukkende rijk. Alleen weet Andor dat zelf nog niet in de eerste afleveringen: het rebelse zit zeker al in ‘m, maar hij rebelleert eerder om zichzelf van een inkomen te voorzien. Wanneer hij na een uit de hand gelopen handgemeen twee mannen om het leven brengt, en die twee dan ook nog eens agenten blijken te zijn, krijgt Andor de politiemacht van het Keizerrijk achter zich aan.

De eerste afleveringen geven ons een Star Wars-serie zoals we ze nooit eerder gezien hebben: grijs en grauw, met een samenleving die aan elkaar hangt van de angst. Zoals een oude man op de shuttle zegt: “Je weet niet wie je kan vertrouwen dezer dagen.” Naast Diego Luna en Stellan Skarsgård worden nog enkele nieuwe personages aan het Star Wars-universum toegevoegd in de vorm van Adria Arjona als Bix (we kennen haar uit The Wizard Of Oz-reeks Emerald City en uit Irma Vep) en de heerlijke Fiona Shaw (uit Killing Eve en zo veel andere titels) als Maarva. Tot slot nog een niet onaardig weetje: showrunner Tony Gilroy stapte weg van de uit special effects opgebouwde eerdere series en koos voor Andor voor het filmen op locatie en op gigantische gebouwde sets. Het voelt allemaal een beetje echter en dat kan Andor alleen maar goed doen. Dit seizoen zal twaalf afleveringen tellen, een tweede seizoen met nog eens twaalf episodes is reeds bevestigd.

Op Netflix is de tiendelige reeks DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story de meest in het oog springende titel van de week. Het is de nieuwste reeks die Ryan Murphy voor Netflix ontwikkelde. Hij werkte daarvoor opnieuw samen met Ian Brennan met wie Murphy eerder ook al Halston, Ratched, The Politician, Hollywood, Scream Queens én Glee maakte. Ook in de hoofdrol zien we een oude bekende terug: fans van American Horror Story herkennen Evan Peters die in die reeks in maar liefst 100 (!) afleveringen te zien was. Peters speelt de moordenaar Jeffrey Dahmer. Die werd in 1991 gearresteerd toen de politie verschillende lichaamsdelen en talloze polaroids van verminkte lichamen in zijn appartement aantrof. Dahmer bekende dat hij minstens 17 mensen had vermoord over de periode van 13 jaar. Deze reeks zoomt in op de misdaden en op de slachtoffers die vaak behoorden tot achtergestelde gemeenschappen en het slachtoffer waren van systemisch racisme en institutioneel falen. Niemand minder dan Nick Cave en Warren Ellis maakten de soundtrack bij de reeks.

https://www.youtube.com/watch?v=lqyTMZ1CMDk&ab_channel=NetflixNederland%26Belgi%C3%AB

Nog waargebeurde fictie op Netflix met de zesdelige reeks Thai Cave Rescue. De serie vertelt het verhaal van twaalf jonge Thaise voetbalspelers en hun coach die in de zomer van 2018 meer dan twee weken lang vast zaten in grotten die langzaam aan meer onder water kwamen te staan. Het verhaal is populair, want de reddingsactie werd eerder ook al verbeeld in verschillende documentaires. Regisseur Ron Howard maakte voor Prime Video eerder dit jaar ook al Thirteen Lives over hetzelfde onderwerp. De film is daar nog steeds terug te vinden.

Een nieuw seizoen is er dan weer van het Zweedse Snabba Cash, de populaire misdaadreeks op Netflix die zich tien jaar afspeelt na de gebeurtenissen in de gelijknamige filmtrilogie. Het hoofdpersonage in deze serie is de techondernemer Leya die een bedrijf opzet met crimineel geld, maar ook al snel in aanraking komt met die criminele wereld. Het tweede seizoen speelt zich één jaar na de gebeurtenissen van het eerste af. Leya lijkt succesvoller dan ooit, maar draagt ook pijn met zich mee. Tegelijkertijd is het klimaat op straat brutaler dan ooit en kruist haar pad met dat van mensen die haar terugbrengen naar haar vroegere banden met de onderwereld.

Het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale is al van start gegaan voor de abonnees van Proximus Pickx, maar is nu ook te volgen op Prime Video van Amazon. Dat is een kleine primeur, want de vorige seizoenen waren altijd eerst te zien via Canvas en VRT Nu (zoals het toen nog heette), het vijfde seizoen is het eerste dat de abonnees van Prime Video kunnen volgen met Nederlandstalige ondertitels. In dat vijfde seizoen laat de invloed van Gilead zich voelen tot in Canada en werkt commandant Lawrence samen met tante Lydia terwijl hij probeert om Gilead te hervormen en aan de macht te komen. June, Luke en Moira vechten op afstand tegen Gilead terwijl ze hun missie voortzetten om Hannah te redden en te herenigen. De drie eerste afleveringen zijn nu beschikbaar. Voor wie de reeks nog niet gezien heeft: ook de eerdere seizoenen zijn nu met Nederlandse ondertitels te vinden.

Al een paar jaar bezig, maar mooi genoeg om als tip mee te geven: The A Word. De reeks – waarvan de drie seizoenen die tot nu toe verschenen zijn in één keer op Disney+ zijn geland – draait rond de familie Hughes. We zien hoe de familie op een andere manier moet gaan leren samenleven wanneer het jongste familielid autisme blijkt te hebben.

Tot slot ook nog op Disney+ kunnen we in Rookie Cops mee naar de Korean National Police Universirty terwijl we samen met twee studenten zowel de charmes als de zwaartes van het leven ervaren. Daniel Kang speelt één van de hoofdrollen en die is bij fans van K-Pop bekend als een onderdeel van de boysband Wanna One voor die uit elkaar ging en hij een solocarrière uitbouwde.

https://www.youtube.com/watch?v=viHgJG0MmFQ&ab_channel=ZAPZEEOfficial

Film

Op Streamz+ willen we deze week de biopic The United States vs. Billie Holiday aanraden. Die weet zich te onderscheiden van een hele resem dodelijk saaie biopics over muzikale iconen door zijn interessante invalshoek. Die invalshoek heet Strange Fruit, het nummer dat Billie Holiday in 1939 inzong en dat haar tot op de dag van vandaag een icoon maakt. Het lied is immers een aanklacht tegen het lynchen van Afro-Amerikanen zoals dat in die tijd nog voorkwam in de Verenigde Staten. De film draait grotendeels rond de symboolwaarde van dat nummer: Billie Holiday – geweldig vertolkt door Andra Day – wil het nummer absoluut blijven zingen. Haar manager, een deel van haar publiek en de overheid hebben het liever niet. Wanneer de zangeres koppig volhoudt aan het zingen van het nummer – het is haar manier van strijden voor een betere wereld – krijgt ze FBI-agent Harry J. Anslinger achter zich aan.

Wonder Woman 1984 (2020) gaat nog steeds de geschiedenis in als de superheldenfilm die bij ons nooit in de zalen te zien was door de coronacrisis. Nu maakt de film een verhuis door van een plekje op Prime Video naar een stek op Netflix. Ook deze tweede film met Gal Gadot in de hoofdrol is van de hand van Patty Jenkins. De film speelt zich – zoals de titel al een beetje weggaf af – in de jaren 80. Diana probeert haar werkzaamheden als Wonder Woman zoveel mogelijk geheim te houden, maar wanneer een zakenman in het bezit komt van een mysterieuze Dreamstone en die besluit voor eigen gewin te gebruiken komt de anonimiteit van Diana in het gedrang. De film werd niet laaiend enthousiast onthaald, maar intussen werkt Patty Jenkins wel nog aan een derde deel van Wonder Woman. De werkzaamheden aan die film was één van de redenen waarom Disney zich genoodzaakt zag om de Star Wars-film Rogue Squadron van de releasekalender te halen.

The Little Things (2021) haalde bij ons nooit de zalen ondanks de aanwezigheid van een sterrencast met onder andere Denzel Washington, Rami Malek en Jared Leto. Nu staat de film bij ons op Netflix. Het verhaal draait rond Deke (Denzel Washington), een uitgebluste hulpsherrif die tijdens zijn onderzoek naar een seriemoordenaar samenwerkt met Baxter (Rami Malek), een topinspecteur uit Los Angeles. Maar wanneer Deke niet bepaald volgens het boekje blijkt te werken, wordt Baxter voor moeilijke keuzes gesteld.

Een nagelnieuwe Franse thriller van Romain Gavras – die eerder al uitstekend videoclipwerk afleverde voor M.I.A. en het project van Jay-Z & Kanye West – landt ook op Netflix. Het scenario van Athena schreef Gavras samen met Ladj Ly, de regisseur die in 2019 indrukwekkend debuteerde met Les Misérables. Ook deze film gaat over de relatie tussen jongeren en politie, want de plot draait rond Abdel die zijn jongste broer heeft verloren tijdens een aanvaring met de politie. Abdels jongere broer Karim zint op wraak en zijn andere broer Moktar is in de criminele wereld actief. Terwijl Abdel de gemoederen poogt te bedaren, lopen de spanningen in de lokale gemeenschap Athena hoog op.

Nog op Netflix doet de nieuwe actiefilm Lou zijn intrede. Die draait om de kluizenaar Lou, gespeeld door de geweldige Allison Janney die zich sinds 2018 Oscarwinnaar mag noemen toen ze een beeldje mee naar huis mocht nemen voor haar bijrol in I, Tonya. In Lou trekt ze achter de ontvoerder van de dochter van een buurvrouw aan, een reddingsmissie die hun grenzen zal testen en donkere en schokkende geheimen uit hun leven zal blootleggen.

Tot slot is ook Der Parfumeur nieuw op Netflix. Deze Duitse prent baseert zich losjes op de klassieker Het Parfum: De Geschiedenis Van Een Moordenaar van Patrick Süskind dat in 1985 verscheen. Centraal staat een rechercheur die haar reukzin wil herstellen en haar minnaar wenst te heroveren. Ze werkt samen met een parfummaker, die dodelijke methodes gebruikt om de perfecte geur te creëren.

Op Prime Video kunnen we kijken naar To Olivia, een oerdegelijke Britse prent die ons meeneemt naar de jaren zestig. De jeugdauteur Roald Dahl is daar gelukkig getrouwd met de actrice Patricia Neal. Maar wanneer hun dochtertje Olivia komt te overlijden lijkt al het plezier uit Dahl en uit zijn huwelijk met Patricia weg te sijpelen.

Eén oudere film verdient ook nog wat aandacht: op Disney+ is God’s Own Country (2017) toegevoegd. Josh O’Connor – die Prince Charles speelde in het vierde seizoen van The Crown – en Alec Secareanu spelen de hoofdrollen in dit liefdesverhaal tussen een Roemeense boerenknecht en zijn baas.

Docu

De twaalfjarige Laurent heeft een IQ hoger dan 145 en mag zich sinds deze maand officieel ‘Master of Science’ noemen. Laurent rondde drie keer sneller zijn Master in de kwantum-fysica af aan de Universiteit van Antwerpen, en ook nog eens summa cum laude. Hij is daarmee één van de slimste kinderen ter wereld. In de nieuwe documentaire Laurent, Het Wonderkind op Streamz vertelt Laurent openhartig over zijn leven, zijn studie en zijn toekomstplannen. Sinds Laurent is gaan studeren zijn zijn ouders hun zoon gaan begeleiden en zijn carrière gaan managen omdat hun wonderkind vanuit de hele wereld op veel belangstelling kan rekenen. 

Het jaar 2022 was nog maar enkele dagen bezig toen Sidney Poitier stierf. Poitier groeide op in armoede op de Bahama’s maar werd op zijn vijftiende door zijn ouders naar Miami gestuurd. Onder filmliefhebbers doet die naam zeker een belletje rinkelen, want Poitier was de eerste zwarte acteur die een Oscar kreeg voor een hoofdrol in een film. Hij was dan ook één van de eerste filmsterren van kleur die grote dramatische rollen ging spelen, rollen die in die tijd nog vaak automatisch werden toegekend aan witte acteurs. In 2009 kreeg hij van president Obama de Presidential Medal Of Freedom. Oprah Winfrey is de producer Sidney, deze documentaire op Apple TV+ die ons meer vertellen zal over de carrière en het leven van Sidney Poitier. Onder andere Denzel Washington, Halle Berry, Barbara Streisand en Spike Lee vertellen over wat de acteur voor hen betekend heeft.

Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, dat weten ook Ryan Reynolds en Rob McElhenney. De superster uit onder andere Deadpool en de acteur in en scenarist van reeksen als It’s Always Sunny In Philadelphia (Disney+) en Mythic Quest (Apple TV+- sloegen in 2020 de handen in elkaar om Wrexham AFC, de oudste professionele voetbalclub van Wales, te kopen in de hoop van de club een underdogverhaal te maken waar de hele wereld voor zou kunnen pleiten. Als de Ted Lasso van dienst hebben Rob en Ryan hebben geen ervaring in voetbal of werken met elkaar. Of het goed afloopt kunnen we vanop de eerste rij volgen in de docureeks Welcome To Wrexham op Disney+ waarvan wij nu de eerste aflevering kunnen bekijken. De afleveringen zullen wekelijks worden aangevuld.

Momenteel draait de knappe documentaire Onze Natuur in de bioscoop, een initiatief van Natuurpunt en een poging om ons nog eens echt voeling te doen krijgen met de natuur. In Super/Natural op Disney+, een serie van National Geographic, hebben de makers een gelijkaardig doel: ons kennis laten maken met de buitengewone krachten van de meest bijzondere dieren ter wereld. De reeks werd geproduceerd door James Cameron, de vertelstem is die van Benedict Cumberbatch.

https://www.youtube.com/watch?v=GDYEVR12aoE&ab_channel=NationalGeographic

In 2013 konden we The Bling Ring in de bioscoop gaan bekijken van regisseur Sofia Coppola. In deze onderschatte film konden we volgen hoe een groepje jongeren er een sport vak maakten om in te breken bij beroemdheden wanneer ze niet thuis waren en daar dan vervolgens kleding, geld en naaktfoto’s te stelen om vervolgens met het geld hun eigen dure en wilde levensstijl te financieren. Op Netflix kunnen we nu in de driedelige docureeks The Real Bling Ring: Hollywood Heist kennis maken met de echte daders achter het verhaal uit die film. De reeks laat twee van de daders aan het woord, geeft ons inzicht in wat hen dreef en laat ook zien hoe het afliep met de daders.

Meer
Lees meer...