Nieuw te streamen deze week: ‘Arcadia’, ‘Up Here’, ‘The Night Agent’ en ‘The Spectacular’ zijn nieuw, ‘H4Z4RD’ en ‘Bullet Train’ zijn nieuwe films

Deze week kunnen we met allemaal nieuwe titels kennismaken, geen enkele reeks keert terug met een nieuw seizoen. Het ideale moment dus om je te laten verrassen door Arcadia, de eerste reeks die VRT samen met NPO draaide, een Nederlandse reeks met internationaal karakter, een romcom in de vorm van een musicalserie of een reeks over een FBI-agent die een internationale samenzwering op het spoor komt. Bij de films zijn kleppers als H4Z4RD en Bullet Train nieuw en de sportliefhebbers onder ons krijgen in Wolfpack een overzicht achter de schermen van wielerploeg Quick-Step Alpha Vinyl. Een overzicht van de beste nieuwe titels van deze week!

Series

Vorig jaar al werd aangekondigd dat VRT nauwer zou gaan samenwerken met de Nederlandse openbare omroep NPO. Eén van de resultaten daarvan gaat de fictiereeks Arcadia zijn. De reeks speelt zich af in een nabije toekomst waar een nieuwe samenleving is ontstaan. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. Arcadia volgt een gezagsgetrouwe familie die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Maar alles verandert wanneer aan het licht komt dat de vader van de familie gefraudeerd heeft om de Burgerscore van twee van zijn dochters hoog te houden. De opnames van deze reeks vonden plaats in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en ook de cast bestaat uit een mix van Vlaamse en Nederlandse acteurs. Het is meteen ook de eerste keer dat voor een fictiereeks in de Lage Landen een geheel nieuwe wereld gebouwd werd. Dat maakt Arcadia – met een budget van meer dan 1 miljoen euro per aflevering – meteen ook de duurste fictiereeks die hier ooit gemaakt werd. De afleveringen worden in wekelijks tempo uitgezonden op zondagavond, maar wie liever in één keer doorkijkt, kan dat via VRT MAX: daar zijn alle afleveringen reeds beschikbaar.

Met een titel als The Spectacular zou je het niet meteen vermoeden, maar met die reeks doet nog meer Nederlandse fictie zijn intrede op onze streamingdiensten. De reeks was in 2022 al op NPO3 te bekijken, maar is nu ook beschikbaar op Disney+. De reeks speelt zich eind jaren 80 af wanneer het Zuiden van Nederland opgeschrikt wordt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen. Ze zijn gericht op Engelse soldaten die, gelegerd in bases in Duitsland, veel uitgaan in Nederlands Limburg. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs heeft als taak de groep terroristen, die zichzelf als vrijheidsstrijders zien, op te pakken. Langzamerhand groeien bij het rechercheteam vermoedens dat hooggeplaatste Nederlandse en internationale autoriteiten er juist alles aan doen om de aanhouding te voorkomen. Ondertussen wordt door de terreurcel een aanslag in Nederland voorbereid van ongekende omvang, beter bekend als ‘The Spectacular’. Deze miniserie van vier afleveringen is geïnspireerd op een waargebeurd en niet eerder verteld verhaal.

Up Here is een nieuwe serie van hulu en dus bij ons te zien op Disney+. De reeks wordt aangekondigd als een muzikale romantische komedie en speelt zich in het New York van eind jaren negentig af. We volgen het verhaal van een schijnbaar doodgewoon koppel – Lindsay en Miguel – dat verliefd wordt en zo de hoofdrolspelers worden in een buitengewoon verhaal. Tot ze ontdekken dat zijzelf misschien wel het grootste obstakel zijn dat hun geluk in de weg staat. De hoofdrollen worden gespeeld door Mae Whitman (Annie uit Good Girls) en Carlos Valdes (die bekend zal zijn voor de fans van de series in het Arrowverse). Steven Levenson, die eerder ook al het script schreef voor de uitstekende musical Tick, Tick…Boom! (die op Netflix te bekijken is) en showrunner was van de sublieme reeks Fosse/Verdon (te bekijken op Disney+) bewerkte de musical van Kristen Anderson-Lopez, die onder andere de songs van Frozen II schreef, tot deze reeks.

Van het drieluik The Net is nu op Disney+ ook het laatste deel The Net: Powerplay te bekijken. The Net omspant drie afzonderlijke series die elk op hun manier één van de lelijke kanten van het internationale topvoetbal belichten. In Powerplay trekken we naar Florence in Italië en maken we kennis met Vicenzo’s familie. Die kan terugkijken op een lange geschiedenis binnen hun eigen voetbalclub. Terwijl ze nog steeds dromen van succes, lijkt de toekomst alles behalve rooskleurig. Vincenzo houdt vast aan de hoop om een waardige zoon van zijn vader te zijn en zijn club naar glorie te leiden. Dan is er nog Maurizio Corridoni, de intrigerende paus van het Italiaanse voetbal die ervan droomt het voetbal terug te brengen naar wat het vroeger was: Italiaanse clubs met Italiaanse eigenaars en Italiaanse spelers. Wanneer Vincenzo gedwongen wordt 50% van de club te verkopen aan Chinese investeerders, weet hij niet dat hij de woede van een machtige vijand oproept.

Op Netflix doet The Night Agent zijn intrede, een nieuwe reeks van televisielegende Shawn Ryan, die onder andere The Shield (2002-2008 en volledig op Prime Video te bekijken), Timeless (2016-2018) en S.W.A.T. (2017-2023) naar het kleine scherm bracht. De reeks draait rond Peter Sutherland, een laaggeplaatste FBI-agent die in de kelder van het Witte Huis werkt. Hij bemandt een noodtelefoon voor Amerikaanse spionnen die nooit overgaat, tot er op een nacht een telefoontje binnenkomt van een doodsbange burger, Rose Larkin. Peter moet Rose beschermen en met haar samenwerken om een snelle en gevaarlijke samenzwering bloot te leggen die uiteindelijk helemaal naar het Oval Office leidt en het land bedreigt.

Netflix ontvangt ook de Duitse detectivereeks Lauchhammer met open armen. Daarin zien we hoe een rechercheur terugkeert naar zijn geboorteplaats om er de moord op een zeventienjarig meisje, die er altijd van droomde om uit haar opvoedingssituatie te ontsnappen, te onderzoeken. De serie was eerder al te zien op de Duitse televisie en bestaat uit zes afleveringen.

Uit Turkije krijgen we deze week van Netflix Who Were We Running From?, een zevendelige reeks over een moeder die op een eeuwige vlucht is voor een geheim uit haar verleden in het gezelschap van haar dochter Bambi. De twee verblijven in hotels en zien alle anderen als een bedreiging. Ze laten een spoor van lijken achter, maar als de luxehotels vervangen worden door louche motels, wordt het duidelijk dat het sprookje niet alles is wat haar moeder Bambi beloofd had. Kan zij de jager zijn en niet de prooi?

En tot slot nog eentje die vorige week onder onze radar gezwommen is: Class Of ’07 op Prime Video. In deze reeks komen zes voormalige schoolvriendinnen die tien jaar geleden van een meisjesschool afstudeerden bij elkaar. Precies op dat moment zorgt een gigantische vloedgolf ervoor dat er nog maar weinig van hun stad overblijft. De vrouwen zullen een manier moeten vinden om te overleven op het nieuwe eiland terwijl ze door daden uit het verleden worden achtervolgd en gedwongen worden hun fouten onder ogen te zien. De acht afleveringen van het eerste seizoen zijn meteen beschikbaar.

Films

Op Streamz is nu ook de recente Vlaamse film H4Z4RD te vinden. De film, die geregisseerd werd door Jonas Govaerts, werd dit jaar voor zeven Ensors genomineerd en valt ook in het buitenland op. Opvallend is ook de aanwezigheid van Dimitri ‘Vegas’ Thivaios die gestalte geeft aan hoofdpersonage Noah Hazard. Zijn grootste liefde, naast zijn dochtertje, is zijn gouden sportwagen. Wanneer een klus die Noah samen doet met zijn neef Carlos (Jeroen Perceval) compleet uit de hand loopt, is het aan Noah om te vermijden dat zijjn geliefde wagen meteen ook zijn lijkkist wordt.

Op Streamz+ doet meer denderende actie zijn intrede in de vorm van Bullet Train. In die film zien we hoe Brad Pitt gestalte geeft aan Ladybug, een huurmoordenaar die vastbesloten is om zijn werk voortaan vreedzaam te verrichten nadat zijn werk in het verleden iets te vaak ontspoord is. Het lot lijkt Ladybug niet gunstig gezind, want aan boord van de snelste trein op aarde stevent hij in zijn nieuwe missie af op een confrontatie met dodelijke huurmoordenaars van over de hele wereld die stuk voor stuk verwante, maar tegenstrijdige doelen hebben.

Op Netflix kunnen we naar Johnny kijken, een Poolse dramafilm die een grote hit was op het Poolse filmfestival en daar de prijzen won voor Beste Acteur en Beste Debuterend Acteur en ook nog eens bekroond werd met de publieksprijs. Johnny draait om een man die na een gerechterlijke uitspraak moet gaan werken in een palliatief centrum. Daar maakt hij kennis met een erg sympathieke priester die zijn hele leven weet te veranderen.

Docu

Het is opvallend hoezeer streamingdiensten inzetten op sport dezer dagen. Apple TV+ gunt de fans een inkijkje achter de schermen van Real Madrid, Netflix heeft al jarenlang een grote hit te pakken met Formula 1: Drive To Survive en probeert dat nu te herhalen in de wereld van het golf (Full Swing) en tennis (Break Point) en Prime Video heeft volop ingezet op het wielrennen. Onlangs was er al de docureeks All-in Team Jumbo Visma en in Wolfpack – een documentairereeks van productiehuis van Woestijnvis – krijgen de liefhebbers op Prime Video een blik achter de schermen bij de wielerploeg Quick-Step Alpha Vinyl. Al bijna een decennium lang is dit de meest succesvolle wielerploeg van het land, vooral in de eendagsklassiekers. Voor het eerst in hun bestaan heeft de ploeg van Patrick Lefevere met kopmannen Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe ook hun zinnen gezet op een grote ronde. Alle zes de afleveringen zijn nu reeds beschikbaar.

Op Netflix blijven ze bij hun leest: true crime en sektes. In Waco: American Apocalypse wordt in drie afleveringen het verhaal verteld van het Waco-conflict. In 1993 raakten tv-kijkers over de hele wereld gefascineerd door de rechtstreekse verslaggeving van een vuurgevecht dat destijds werd omschreven als het grootste op Amerikaanse bodem sinds de Burgeroorlog. Deze documentaireserie bevat nooit eerder vertoond materiaal van de notoire 51 dagen durende impasse tussen federale agenten en een zwaarbewapende, religieuze groep in 1993. David Koresh was de sekteleider die het opnam tegen de federale overheid en verantwoordelijk was voor het bloedbad.

Op Streamz is een nieuwe True Crime Belgium gearriveerd. In Rijk, Dood En Opgelicht over de acht jaar durende zoektocht naar de vermiste Jean Hyde. Oplichter Christian Fobe is hoofdverdachte nummer één voor de moord op Jean aan wie Fobe veel centen terug belooft via zijn vernuftige maar bedriegelijke software om de beurskoers te voorspellen . Op 27 november 2004, anderhalve maand na de verdwijning van Jean Hyde, schiet Fobe, André dood in de tuin van zijn hoeve in Merkem. Hier wordt ook Jean na talloze graafacties uiteindelijk gevonden. ​ Blijkt dat beide heren hun geld terugvroegen van Fobe, wat hen fataal werd. In 2007 krijgt Christian Fobe levenslang voor de moord op André. Pas tien jaar later kan Fobe ‘eenvoudig schuldig verklaard’ worden voor de moord op Jean Hyde. In België kan je namelijk slechts één keer tot levenslang veroordeeld worden.

We gaan eruit met een streepje muziek. Op Apple TV+ start de eerste muziekcompetitie van de streamers en die is toegespitst op countrymuziek, wat in grote delen van de Verenigde Staten een ontzettend populair muziekgenre is. In My Kind Of Country – waarvan nu de eerste aflevering te bekijken is – kiezen muziekscouts Mickey Guyton, Jimmie Allen en Orville Peck elk een selectie opkomende artiesten uit die ze uitnodigen in Nashville, Tennessee, de moederstad van de countrymuziek, om hun unieke geluid te laten horen. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een grote prijs van Apple Music en krijgt ongekende ondersteuning en bekendheid op het platform. Doorheen de weken komen ook diverse gaststerren aan bod, volgende week doen niemand minder dan Reese Witherspoon en Kacey Musgraves, die beide ook executive producer zijn van de show, hun duit in het zakje.

Meer
Lees meer...