Nieuw te streamen deze week: ‘FERRY’ is terug met een eigen serie, ‘Invincible’, ‘Billions’ en ‘The Gilded Age’ gaan verder, ‘Hamsters’ en ‘All The Light We Cannot See’ zijn nieuw, ‘Fingernails’, ‘Quiz Lady’ en ‘NYAD’ zijn veelbelovende nieuwe films

Er beweegt weer het één en ander in het streaminglandschap. Financieel gezien volgt de ene na de andere prijsstijging. In eigen land heeft Streamz een nieuw offensief gelanceerd nadat de lancering van HBO MAX in België aangekondigd werd. Vanaf volgende maand gaan ze een nieuwe samenwerking aan met Paramount+ en die zal gepaard gaan met de toevoeging van titels als Poker Face (met Natasha Lyonne), Rabbit Hole (met Kiefer Sutherland) en klassiekers als Deadwood en Twin Peaks, series die al heel lang niet meer te streamen zijn in België. En dat zonder prijsstijging, overigens. Daarover binnenkort dus meer, maar eerst focussen we op de titels van deze week. Het overzicht van de beste titels van de week hieronder!

Series

Ferry Bouman is terug! Na drie seizoenen Undercover en een Ferry-film heeft Ferry Bouman nu ook een eigen prequel-serie op Netflix. Het is nog steeds Frank Lammers die gestalte geeft aan de intussen gekende drugbaron in het duidelijk getitelde: FERRY: De Serie. Deze keer keren we terug naar het begin van zijn carrière in de Nederlandse misdaadwereld. Zijn criminele activiteiten verricht hij samen met John, zijn schoonbroer Lars, Remco en Dennis. Ferry heeft maar één doel: de top bereiken. Daarvoor gaat hij de strijd aan met drugsbaron Arie Tack en een beruchte motorclub. Pas wanneer zijn grote liefde Danielle de duistere kant van Ferry en zijn handel in drugs leert kennen, wordt duidelijk welke prijs hij moet betalen om de allergrootste te worden. Fans van Undercover weten wat te verwachten: acht nieuwe afleveringen wachten op jullie!

Netflix heeft kosten noch moeite gespaard om All The Light We Cannot See te maken. Op papier heeft de vierdelige minireeks alles om een hit te worden. Het script werd geschreven door Steven Knight, de schrijver van Peaky Blinders. Die baseerde zijn scenario op de bestseller van Anthony Doerr, die een Pullitzer Prize won voor zijn roman. In de cast zitten klasbakken als Hugh Laurie en Mark Ruffalo en de debuterende Aria Mia Loberti doet het uitstekend. Netflix wilde uitpakken en vertoonde de serie op filmfestivals, maar daar werd de reeks vervolgens maar lauw ontvangen. Het verhaal draait rond het blinde meisje Marie-Laure (Aria Mia Loberti) die met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Wanneer Marie-Laure 12 is, bezetten de nazi’s Parijs. Vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo; ze hebben echter de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Ondertussen belandt de Duitse Werner Pfennig, die opgegroeid is in een weeshuis in een Duits mijnstadje samen met zijn jongere zusje Jutta, bij de Hitlerjugend. Hij wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure kruisen.

Het altijd vermakelijke Billions komt na zeven seizoenen – een zeldzaamheid in deze tijd – tot een einde. Op Streamz is net het laatste seizoen beschikbaar gesteld. Voor wie nog moet beginnen: ook de andere seizoenen staan op Streamz en we kunnen de serie alleen maar aanraden. Billions is een complex drama over de politieke en juridische problemen die komen kijken in de financiële wereld van New York. De sluwe advocaat Chuck Rhoades (de geweldige Paul Giamatti) en de briljante en ambitieuze hedgefondseigenaar Bobby ‘Axe’ Axelrod (Damien Lewis) gaan de strijd met elkaar aan. De inzet gaat om miljarden en beiden zullen al hun macht en netwerken moeten inschakelen om als winnaar de eindstreep te halen.

Met het tweede seizoen van The Gilded Age, de serie van Julian Fellowes uit wiens koker ook Downton Abbey kwam, landt nog eens een titel van HBO op Streamz. Overigens geenszins de schuld van Streamz dat het er zo weinig zijn dit najaar, dat is het directe gevolg van voortdurende stakingen in Hollywood. Het tweede seizoen van The Gilded Age begint op paasochtend 1883, met het nieuws dat Bertha Russells bod op een box bij de Academy of Music is afgewezen. Gedurende het achtdelige seizoen zien we hoe Bertha Mrs. Astor en het oude systeem uitdaagt, voet aan de grond in de samenleving probeert te krijgen, in de hoop er uiteindelijk een leidende rol in te spelen. George Russell gaat zijn eigen strijd aan met een groeiende vakbond in zijn staalfabriek in Pittsburgh. In huize Brook probeert Marian haar weg te vinden door in het geheim les te geven op een meisjesschool, terwijl Ada tot ieders verbazing een nieuwe liefde ontmoet. In dit tweede seizoen zullen ook een aantal nieuwe personages geintroduceerd worden, zoals de beroemde krantenredacteur T. Thomas Fortune. Elke maandag landt een nieuwe aflevering.

Twee jaar geleden lanceerde Prime Video de animatiereeks Invincible, een reeks over de jongeman Mark Grayson die opgroeit met een superheld als vader. Maar wanneer het moment gekomen is waarop de verantwoordelijkheid en de krachten stilaan mogen worden doorgegeven van vader op zoon, ontstaat een probleem: Mark blijkt helemaal niet zo’n suprgoeie superheld te zijn. De animatiereeks die gebaseerd is op comics van Robert Kirkman pakte ambitieus uit met afleveringen van rondom de 50 minuten en wil het voor het tweede seizoen niet met minder doen. Twee jaar hebben de fans intussen op nieuwe afleveringen moeten wachten, Kirkman zelf legt de oorzaak voor de langere wachttijd bij de coronapandemie en heeft meteen ook al beloofd dat de volgende seizoenen – een derde is al officieel aangekondigd – minder lang op zich zullen laten wachten. In de stemmencast horen we knap volk als Steven Yeun, J.K. Simmons, Sandra Oh en Zazie Beetz.

Meer animatietips deze week, want ook op gebied van animatie trekt Streamz hun lijn door en investeren ze in talent van eigen bodem. Hamsters is een animatiereeks van de hand van illustrator en cartoonist Laura Janssens (Niet Nu Laura). De reeks vertelt het verhaal van het onwaarschijnlijke stel Philippe en Giovanni: Giovanni, die zijn stem krijgt via Rik Verheye, is permanent online en zit met zijn neus op alle laatste trends. Philippe, met de stem van Yemi Oduwale, zit liever in de zetel voor de tv, met een snack of vijf op de schoot. Samen delen ze lief, leed en vele zakken chips. Wat in de pandemie begon als een hilarische webcomic over twee hamsters, groeit nu uit tot Laura Janssens’ eerste eigen animatiereeks. Herkenbaar voor iedereen die ooit te horen kreeg dat je beter zou investeren in vastgoed in plaats van in avocado toast.

Ook op Netflix start met Blue Eye Samurai een nieuwe veelbelovende animatiereeks. In het Japan van de 17e eeuw, waar de grenzen gesloten zijn voor de buitenwereld, zien burgers nooit een gezicht dat niet Japans is, behalve in zeldzame gevallen van illegale handel. Mizu, een dubbelbloed, weet dat er maar vier blanke mannen in Japan waren ten tijde van haar geboorte en is op weg om deze mannen te doden, van wie één haar vader zou kunnen zijn. Tijdens haar zoektocht verbergt Mizu haar geslacht en blauwe ogen en wordt ze vergezeld door de overijverige Ringo, de pompeuze samoerai Taigen en zijn verloofde, prinses Akemi.

De animatiereeks Solar Opposites is op Disney+ al aan zijn vierde seizoen toe. De reeks draait rond vier buitenaardse wezens die in een Amerikaanse buitenwijk terechtkomen en daar proberen in te burgeren. Elf nieuwe afleveringen staan klaar en daarin zien we onder andere Korvo en Terry op hun nieuwe werk lobbyen voor een pingpongtafel en gaat ASHA op date buiten het schip.

Tot slot is er nog een reeks uit Indonesië op Netflix geland die we graag willen meegeven. Het vijfdelige Gadis Kretek – dat beter bekt onder de Engelse titel Cigarette Girl – vertelt het waargebeurde verhaal van Dasiyah. De reeks zoomt in op Dasiyah’s zoektocht tijdens de jaren zestig naar de perfecte formule voor kreteks (sigaretten met kruiden), maar vertelt evenzeer het verhaal van haar romance met Soeraja. Decennia later gaat de zoon van Soeraja op zoek naar verborgen geheimen uit het verleden van het tweetal.

Film

Het belooft een boeiende filmweek te worden op de streamingdiensten met voorop Fingernails op Apple TV+. Jessie Buckley speelt Anna, een vrouw die al een tijd in een langdurige relatie zit waarvan ze steeds meer de echtheid in twijfel trekt. Ze wil dit onderzoeken en neemt een baan aan in een mysterieus bedrijf dat zich bezighoudt met de aanwezigheid van liefde tussen koppels. Ze wakkert de vlam aan en bekijkt of de liefde oprecht is. De andere helft van het koppel wordt vertolkt door Riz Ahmed. Ook onder andere Jeremy Allen White, Annie Murphy en Luke Wilson zijn te zien in deze prent.

Awkwafina en Sandra Oh zijn dan weer samen te zien in Quiz Lady op Disney+ en ook hier heet het hoofdpersonage toevallig Anne. Awkwafina speelt de briljante, maar gespannen Anne die geobsedeerd is door spelprogramma’s. Ze herenigt zich met haar vervreemde zus Jenny om de gokschulden van hun moeder af te betalen.

NYAD was al even in de bioscoop te zien en is nu ook te bekijken via Netflix. De 60-jarige Diana Nyad – gespeeld door Annette Bening – blijft gefrustreerd over de manier waarop ze haar zwemcarrière de rug heeft toegekeerd. Nadat ze 30 jaar eerder de marathon niet heeft kunnen volbrengen, begint ze opnieuw te trainen. Haar doel is de eerste persoon te zijn die zonder haaienkooi van Cuba naar de Verenigde Staten zwemt. Steun krijgt ze van haar beste vriendin en coach Bonnie Stoll (Jodie Foster), die er wel haar bedenkingen bij heeft.

De Franse actrice Mélanie Laurent regisseerde de nieuwe film Voleuses die nu op Netflix te zien is en speelt er ook zelf in mee. Zij en Adèle Exarchopoulos spelen de jeugdvriendinnen Alex en Carole. Samen doen ze hun ding in de misdaad, maar Carole heeft daar bijna genoeg van en wil met één laatste klus afscheid nemen. Om een schilderij uit het Louvre te stelen, hebben ze hulp nodig van de wapenhandelaar Clarence, die achterna gezeten wordt door een drugskartel, en de bokser Sam. Ze nemen het op tegen de speciale eenheden en komen erachter dat hun onderlinge relatie nooit meer dezelfde zal zijn.

De Nederlandse actrice Famke Janssen is dan weer één van de bekende namen in de nieuwe film Locked In op Netflix Lina (Rose Williams) is een jonge vrouw, die net gehuwd is. Ze heeft echter problemen, vooral met haar schoonmoeder Katherine (Famke Janssen). De zaken verergeren binnen de familie ten gevolge van een geheime liefdesaffaire. Bovendien wil iemand Lina vermoorden, maar wie dat is weet ze niet. Wanhopig tracht ze uit te pluizen wie aan haar kant staat en wie haar om het leven probeert te brengen.

Het Italiaanse Nuovo Olimpo op Netflix brengt een prachtige ode aan de bioscoop en de liefde. De film speelt zich eind jaren zeventig af. Pietro en Enea zijn twee 25-jarige mannen die elkaar bij toeval ontmoeten in de bioscoop en er smoorverliefd worden. Door een onverwachte gebeurtenis raken ze echter van elkaar gescheiden. Dertig jaar lang koesteren ze de hoop dat ze elkaar terug zullen vinden, omdat ze nog steeds van elkaar houden.

Docu

Volgende week is het aan Robie Williams, maar deze week is het Sylvester Stallone die zijn eigen documentaire op Netflix krijgt. Het dingetje van 95 minuten heeft de even compacte titel Sly meegekregen. Al bijna vijftig jaar vermaakt Sylvester Stallone miljoenen mensen met iconische personages en blockbusters. Van Rocky tot Rambo en de Expendables-reeks. Deze documentaire biedt een intieme kijk op de Oscargenomineerde acteur, schrijver, regisseur en producent, waarbij Stallone een parallel trekt tussen zijn inspirerende underdog-verhaal en de onuitwisbare personages die hij tot leven heeft gewekt. De film behandelt zijn vroege leven in New York City en onthult zijn triomfen en worstelingen.

Voor de voetballiefhebbers is er tot slot nog de documentaire Higuita: El camino Del Escorpion op Netflix. Die vertelt het verhaal van de Colombiaanse sterdoelman René Higuita die 68 interlands speelde voor het Colombiaanse elftal tussen 1987 en 1999 en daar drie keer bij scoorde. Hij staat bekend om zijn excentrieke spelstijl waarbij hij regelmatig risico’s nam en, als doelman, mee ten aanval trok en dus af en toe zelfs scoorde. Het leverde hem de bijnaam El Loco (de gek) op. Eveneens beroemd is zijn Escorpión, de spectaculaire redding die hij uit tegen Engeland op Wembley voor het eerst uitvoerde.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+