Nieuw te streamen deze week: een stortvloed aan series met onder andere de terugkeer van ‘Barry’, ‘Gentleman Jack’, ‘Undone’ en ‘Dollface’, het definitieve einde van ‘Ozark’ en ‘Grace And Frankie’ en nieuwkomers ‘We Own This City’, ‘The Baby’ en ‘Shining Girls’

Tijd is het hoogste goed in het leven, al was het maar om de stortvloed van series die op ons afkomt min of meer te kunnen bijhouden. Deze week was een erg drukke op de streamingdiensten met een aanbod waar we nog wel even zoet mee blijven. Zowat alle streamingdiensten losten nieuwe series, maar bij Streamz was het, met maar liefst vier titels van HBO en twee Vlaamse producties. Bij Netflix komen met Ozark en Grace And Frankie dan weer twee langlopende series definitief aan hun einde.

Series

Barry maakt deze week eindelijk zijn grote terugkeer op HBO en dus op Streamz. Het tweede seizoen van de reeks waarvoor Bill Hader naast het spelen van de hoofdrol ook enkele afleveringen schrijft en regisseert, dateert al van 2019. Een coronacrisis en een heleboel vertragingen later is er dan toch dat derde seizoen. Dat gaat meteen verder waar het tweede eindigde dus de laatste aflevering van het vorige seizoen opnieuw bekijken, lijkt ons geen overbodige luxe. Aan de start van het derde seizoen is Barry op zoek naar werk en woont hij samen met Sally, die intussen de ster is van haar eigen show. NoHo Hank is de meeste van zijn vrienden kwijt en zoekt naar uitbreiding en Gene Cousineau wordt verdacht van moord. De eerste aflevering van het derde seizoen én de twee eerdere seizoenen van Barry zijn beschikbaar op Streamz.

David Simon en George Pelecanos worden door de gemiddelde seriekijker vereerd als goden. Niet alleen schreven ze The Wire bij elkaar, ook series als Treme en The Deuce (allemaal ook nog steeds te bekijken via Streamz) komen uit hun koker. Voor het nieuwe We Own This City keren ze voor het eerst sinds The Wire terug naar Baltimore voor een soort van onofficiële, op journalistiek onderzoek gebaseerde, follow-up. We Own This City onderzoekt corruptie binnen het politie-apparaat van Baltimore en draait om de ‘Gun Trace Task Force’, om de gespannen relatie tussen burger en politie en om het werk van Nicole Steele (Wonmi Mosaku) die als advocaat werkt voor justitie werkt voor de Civil Rights Division. Haar onderzoek spitst zich al snel toe op Daniel Hersl, een agent die ondanks talloze klachten toch de straat op mag blijven gaan. De eerste aflevering is nu beschikbaar.

Eentje die ook pas opnieuw opduikt na drie jaar is Undone, de ontroerend mooie animatiereeks van de makers van BoJack Horseman die op Amazon Prime Video te zien is en nu eindelijk aan zijn tweede seizoen kan beginnen. In de hoofdrol zien we Alma, die als de dood is om een saai leven te leiden. Wanneer ze een auto-ongeluk maar ei zo na overleeft, krijgt ze in het ziekenhuis bezoek van haar overleden vader (gespeeld door Bob Odenkirk) waarna ze een totaal andere relatie lijkt te krijgen met tijd en ruimte en voortdurend heen en weer beweegt tussen heden, verleden en toekomst. In het nieuwe seizoen ontdekt Alma dat ze niet de enige is die over de gave bezit om door de tijd te reizen. Undone wordt gemaakt door zogenaamde rotoscoping animation. De rotoscoop filmt daarbij de bewegingen van de acteur. Daarna wordt er gemonteerd en in een volgende fase worden de scènes frame voor frame geprojecteerd op de tekentafel. Animatoren trekken de scènes dan over met een digitaal potlood. De bewegingen van de acteurs zijn dus echt, waardoor ook de acteurs – ook al spelen ze in een animatiereeks – ook echt spelen.

Op AppleTV+ start dan weer Shining Girls, een nieuwe reeks met Elisabeth Moss (bekend van onder andere Mad Men en The Handlmaid’s Tale) in de hoofdrol. Ze geeft gestalte aan Kirby Mazrachi, een vrouw die in het archief van een krant in Chicago werkt. Ze kampt met een trauma dat ze heeft overgehouden aan een aanval van enkele jaren geleden. Door dat trauma heeft ze haar journalistieke ambities moeten parkeren. Wanneer ze verneemt dat een recente moord in verband wordt gebracht met de aanval waar zij het slachtoffer van werd werkt ze samen met journalist Dan Velaquez (Wagner Moura) aan deze zaak die haar zal confronteren met haar verleden. De drie eerste afleveringen zijn beschikbaar.

Keren we terug naar Streamz voor de nieuwe rariteit The Baby. Daarin krijgt de 38-jarige Natasha die niet heel erg tuk is op baby’s onverwacht een baby in handen in bizarre omstandigheden. Terwijl ze uitzoekt waar ze de baby kwijt kan, stapelen de bizarre voorvallen zich op en verandert de baby Natasha’s leven in een horrorshow. Elke week krijgt The Baby er een nieuwe aflevering bij.

Nog op Streamz is het tweede seizoen van Gentleman Jack van start gegaan. In die serie maakten we al kennis met Anne Lister, een vrouw die in de negentiende eeuw niet meteen van plan was om met een man te trouwen. Aan de start van het tweede seizoen zien we dan ook hoe Anne gaat samenwonen met haar vrouw Ann Walker, wat voor een schok zorgt bij de familie van de nieuwe echtgenote. De twee blijven echter vastbesloten om hun machtsmiddelen te verenigen om op die manier uit te groeien tot een echt powerkoppel waar niemand nog omheen kan.

Weinig machtsmiddelen voor Jules (Kat Dennings) in het tweede seizoen van Dollface, een leuke maar wat onderbelichte reeks op Disney+. Bij de start van de reeks zagen we hoe Jules gedumpt werd door haar vriendje om dan te beseffen dat ze het contact met al haar vroegere vriendinnen verloren was. Ze werd opnieuw omarmd door enkele vriendinnen, maar Jules merkte al snel dat die vriendschappen dan weer hun eigen uitdagingen met zich mee brachten. Ook in het nieuwe tweede seizoen, dat meteen in zijn volledigheid beschikbaar is, worstelen Jules en haar vriendinnen met elkaar en met het leven, met verwachtingen, dates en met de uitdagingen van iemand die dertig wordt.

Maar er is ook een nieuwe titel bij de Vlaamse series: Streamz pakt uit met Nonkels, een reeks geschreven door Jelle De Beule, Rik Verheye en Koen De Poorter. De reeks draait rond drie broers die in relatieve rust in de Vlaamse polders wonen op hetzelfde perceel. Hun rust wordt grondig verstoord wanneer de Kameroense vluchteling Innocent Dipanda onaangekondigd bij één van hen voor de deur staat, en hem vraagt om onderdak.

Wie Grond nu nog niet gezien heeft, heeft het aan zichzelf te wijten. Na Play4 én Netflix is de reeks nu ook nog eens op Streamz te zien. Vorige maand werd de reeks nog één van de grote winnaars op de Ensors door daar de prijzen binnen te halen voor Beste TV-Serie, Beste Scenario en Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol voor Yassine Ouaich, die Ismaël vertolkte. De reeks over twee jongens die een zakenopportuniteit ruiken wanneer één van hen plots mede-eigenaar wordt van het mortuarium van zijn vader is dan ook niet minder dan uitstekende televisie.

Het is een beetje bizar, maar amper drie maanden na de eerste seizoenshelft zijn de laatste zeven afleveringen van Ozark al op Netflix gearriveerd. Met deze laatste afleveringen van het vierde seizoen komt de reeks die toch een beetje het kindje was van Jason Bateman tot een definitief einde.

De langstlopende Netflix Original is geen echt grote titel zoals Ozark of Stranger Things, maar wel de kleine gezellige sitcom Grace And Frankie. Ook deze reeks komt nu tot een einde, met de release van de laatste twaalf afleveringen. 94 afleveringen waren krasse knarren Jane Fonda en Lily Tomlin te zien als de uitersten die toch hartsvriendinnen worden. Doorheen de seizoenen werden de actrices en hun serie genomineerd voor een mooi aantal van dertien Emmy’s. Lily Tomlin werd daarbij zelfs maar liefst vier keer genomineerd, Jane Fonda was goed voor één nominatie.

De jaren 90, het was toch iets. In de nieuwe Franse Netflix-reeks Les 7 Vies De Léa keren we er helemaal terug naartoe. In de reeks volgen we een vrouw die het lijk van Ismael vindt, een tiener die dertig jaar geleden verdween. Op onverklaarbare wijze wordt Lea teruggeflitst naar 1991, waar ze elke ochtend wakker wordt in een nieuw lichaam. Ze ondergaat zeven gedaanteverwisselingen en probeert én het mysterie te ontrafelen én te voorkomen dat de misdaad ooit begaan wordt.

Op Amazon Prime Video start de Italiaanse reeks Bang Bang Baby, een reeks gebaseerd op waargebeurde feiten die om Marisa Merico draait. Zij verlaat op vijftienjarige leeftijd haar huis om haar vader te zoeken. En die vader heeft ze al meer dan tien jaar niet gezien. Marisa’s zoektocht leidt haar naar Milaan waar ze wordt verwelkomd door haar vervreemde familie, maar dan ontdekt ze dat zij behoren tot de beruchte ‘Ndrangheta’-bende. De bende, aangevoerd door Marisa’s grootmoeder, is een van de machtigste, gewelddadigste en meest gevreesde groepen in Italië. Voor ze het weet raakt Marisa verwikkeld in een leven van lucratieve en gewelddadige georganiseerde misdaad.

Eén oudere titel hebben we op Disney+ gespot: Mayans MC. Van de spin-off van Sons Of Anarchy zijn de eerste twee seizoenen van die reeks op de streamingdienst verschenen. Daarin volgen we de broers Angel en EZ: de laatste is net vrij uit de gevangenis en loopt een soort van stage bij de Mayans, een motorclub aan de grens tussen Californië en Mexico. Bij zijn vrijlating wordt EZ ook geconfronteerd met heel wat geschiedenis: zijn jeugdliefde Emily blijkt getrouwd te zijn met de plaatselijke kartelbaas Miguel Galindo en EZ komt ook iets meer te weten over het verleden van zijn gezin dan hij misschien gewild had. De reeks is nog steeds lopende en is in de Verenigde Staten net aan zijn vierde seizoen begonnen.

Nieuwe films

Een streepje horror is te vinden op Amazon Prime Video waar Candyman (2021) te bekijken valt. De prequel op de horrorfranchise vertelt het verhaal van Anthony, een kunstenaar die in Chicago een tentoonstelling organiseert rond de stadslegende van de Candyman. Volgens die legende is de Candyman een eenarmige man die verschijnt om je te vermoorden als je vijf keer z’n naam uitspreekt. Wanneer er vervolgens mysterieuze moorden beginnen plaats te vinden rondom Anthony, kan hij niet anders dan besluiten dat de Candyman teruggekeerd is. Jordan Peele is één van de schrijvers aan deze film.

We hebben nog trauma’s van het een paar weken geleden verschenen The Bubble op Netflix of hier is Bubble. Behalve dezelfde streamingdienst en de gelijkenis in titel hebben beide films echter niets gemeen. Deze Japanse animatiefilm kreeg een nominatie voor de Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn en speelt zich af in een alternatieve wereld waarin de wetten van de zwaartekracht gebroken zijn en luchtbellen op de wereld neerdwarrelen. In deze gekke wereld maken we kennis met Hibiki, een roekeloze maar getalenteerde atleet die op een dag gered wordt van het ongeluk door Uta, een meisje met mysterieuze krachten. Ze ontdekken dat ze ook een gemeenschappelijke gave hebben: ze kunnen geluid horen dat enkel voor hen hoorbaar is.

Het bewijs dat we als mensheid masochistisch zijn heet 365 Days: This Day, de titel die momenteel op Netflix wereldwijd het meest wordt bekeken. Het is de sequel op het ook al abominabel slechte 365 Days (2020) waar elke Netflix-abonnee enkele jaren geleden naar gekeken heeft. In die film kreeg de jonge Siciliaanse maffiabaas Massimo het te pakken voor Laura. Hij liet haar kidnappen, hield haar gegijzeld in zijn kelder en uiteindelijk werden de twee toch nog verliefd. Slaagt nergens op, maar de ijzere wetten der streaming zeggen dat successen vervolgen krijgen en dus is die vervolgfilm er nu. Deze film wordt op IMDb voorlopig nog slechter beoordeeld dan zijn voorganger en heeft op moment van schrijven een 2,9/10 toebedeeld gekregen. Zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben.

Oudere films

In de Verenigde Staten heette de film Ford v. Ferrari, bij ons werd het Le Mans ’66. Voor beide titels is iets te zeggen, want de film beschrijft de strijd van ex-coureur en auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) die nadat bij hem een versleten hartklep wordt vastgesteld niet meer mag racen. In zijn zoektocht naar een nieuwe levensbestemming wordt hij aangetrokken door Lee Iacocca (Jon Bernthal) die hem vraagt of hij voor de Ford Motor Company geen raceteam wil opbouwen, te beginnen vanaf nul. Ford is immers jaloers op het imago van Ferrari en wil via de racen het imago van Ford hipper maken. Shelby, die in 1965 de 24 uur van Le Mans won, wil inzetten op het winnen van die lange en veeleisende 24 uur durende race, maar wil dat enkel met zijn vriend en onmogelijke keikop Ken Miles (Christian Bale) aan het stuur. De film werd een succes in de zalen en is nu beschikbaar op Disney+.

Op Streamz kunnen we terugkeren naar Children Of Men (2006) van Alfonso Cuarón (de regisseur van Harry Potter & The Prisoner Of Azkaban, Gravity en Roma), een film die ons vervolgens zal meenemen naar een nabije toekomst. De film speelt zich immers af in het jaar 2027 in een chaotische wereld waarin vrouwen onvruchtbaar zijn geworden. Clive Owen speelt een antiheld die ietwat tegen zijn zin wordt aangezocht om de laatste zwangere vrouw in veiligheid te brengen.

2022 wordt een groot jaar voor Adil El Arbi en Bilall Fallah: zeer binnenkort (8 juni) gaat Ms. Marvel van start op Disney+, een serie waarvan zij de eerste én de laatste aflevering mochten regisseren, en op het filmfestival van Cannes zijn ze dit jaar aanwezig in de Midnight Screening voor hun film Rebel. Intussen zijn er ook nog bezig met het postproductieproces van Batgirl, een film waar grote ambities rond hangen. Op Netflix kan je nog eens kijken naar één van hun eerste successen, Black (2015). Deze film vertelt een Romeo & Julia-achtig verhaal van een verliefdheid tussen twee mensen uit rivaliserende Brusselse jeugdbendes.

Docu

Hollywood-icoon Marylin Monroe blijft tot de verbeelding spreken. Regisseur Andrew Dominik bereidt de release van Blonde voor, een film waarin actrice Ana De Armas gestalte zal geven aan Monroe en die onlangs door zijn regisseur omschreven werd als “een film alsof Citizen Kane en Raging Bull samen een dochter zouden hebben gekregen.” We zouden willen dat we met een fractie van Dominiks lef door het leven gingen, maar in afwachting van die bom kunnen we ter voorbereiding op Netflix kijken naar de documentaire The Mystery Of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes. Hierin worden haar laatste weken, dagen en uren – die al voor veel speculatie hebben gezorgd in het verleden – gereconstrueerd aan de hand van niet eerder gehoorde opnames van degenen die haar het best kenden.

Meer
Lees meer...