Nieuw te streamen deze en vorige week: ‘The Book Of Boba Fett’, nieuwe seizoenen van ‘Love Life’, ‘Big Sky’ en ‘Cobra Kai’, docureeks ‘Het Proces Dat Niemand Wou’, alle ‘Harry Potter’-films én de reünie

2022 is een feit. De eerste dagen van het nieuwe jaar liggen achter ons en dat is altijd een periode waarin de wereld zich weer langzaam op gang trekt. Het streamingjaar kondigt zich alvast veelbelovend aan. En omdat we vorige week diep weggezakt zaten in de eindejaarslijstjes, geven we naast de eerste nieuwe titels voor dit jaar ook nog graag enkele titels van de laatste dagen van 2021 mee.

Series

Zo was er in die laatste dagen van 2021 ook de start van The Book Of Boba Fett, een nieuwe serie op Disney+ die zich afspeelt in het Star Wars-universum. Boba Fett kennen we als de premiejager die geherintroduceerd werd in de populaire reeks The Mandalorian. Geherintroduceerd zeggen we, omdat Boba Fett ook in Episode V van de Star Wars-films – The Empire Strikes Back – ook al een aanzienlijke rol had als de man die uit is op de vernietiging van Han Solo. In de eerste afleveringen van deze reeks zien we hoe het hem sindsdien vergaan is: Boba Fett en Fennec Shand hebben de macht overgenomen van het misdaadsyndicaat van Jabba The Hutt op de planeet Tatooine en verblijven in diens voormalige paleis. Maar er liggen altijd vijanden op de loer waardoor op de lauweren rusten niet meteen een optie is.

In het eerste seizoen van Love Life was te zien hoe Darby (Anna Kendrick) zich een weg ploeterde naar haar grote liefde. Zij heeft haar grote liefde gevonden en dus is het in het tweede seizoen aan een nieuw hoofdpersonage. Op Streamz kunnen we zien hoe William Jackson Harper in dit nieuwe seizoen gestalte geeft aan Marcus, een redacteur bij een uitgeverij die begint te beseffen dat er iets aan zijn relatie met zijn vrouw Emily (Maya Kazan) schort wanneer hij Mia (Jessica Williams) ontmoet. De meer sombere acteerstijl van Marcus is aanpassen na het lentebriesje dat Anna Kendrick heet, maar het concept van Love Life – naar de grote liefde via grote en kleine verliefdheden met een betekenisloze scharrel hier en daar – blijven we top vinden.

De kritiek op het eerste seizoen van Emily In Paris was al niet mild, maar bij de start van het tweede seizoen is de populaire serie van Netflix er in geslaagd om zelfs een minister van Oekraïne boos te krijgen omwille van teveel stereotypen. In het tweede seizoen komt er een Oekraïens personage voorbij dat een winkeldiefstal pleegt, wat volgens cultuurminister Oleksandr Tkachenko stereotyperend zou zijn. Hij bleef niet bij de pakken zitten en legde een klacht neer bij Netflix. Desalnietemin blijft de reeks over de jonge Amerikaanse marketeer die naar Parijs trekt om er te gaan werken onverminderd populair. De grote vraag van het tweede seizoen is of Emily en haar onderbuurman Gabriel nu gaan daten of niet, hoewel het ook de ex is van Camille, de nieuwe beste vriendin van Emily.

Drie afleveringen zijn er op Disney+ al beschikbaar van The Wonder Years, een revival-serie van het komische drama dat eind jaren 80 uitgroeide tot een televisiehit. Het witte gezin van toen is vervangen door de familie Williams, een zwarte middenklassefamilie die eind jaren zestig in Montgomery, Alabama woonde. Dean, de toen twaalfjarige zoon van het gezin, blikt als volwassene terug.

Vorig jaar konden we in het eerste seizoen van Big Sky zien hoe twee privédetectives jacht maakten op een seriemoordenaar. De serie schurkt soms gevaarlijk dicht bij de camp aan, maar blijft wel vermakelijk. In het tweede seizoen, dat zopas van start is gegaan op Disney+, werken Cassie en Jenny weer samen wanneer ze op een autowrak stoten dat meer geheimen lijkt te herbergen dan oorspronkelijk verwacht. Terwijl ze het raadsel van het ongeluk ontrafelen stoten ze op een groep nietsvermoedende tieners, een jongen die in het verleden flirtte met Jenny en een buitenstaander die op zoek is naar antwoorden.

Tot hiertoe redelijk vederlicht kijkvoer, maar Feud: Bette And Joan (2017) dat aan Disney+ is toegevoegd, is andere koek. De briljante minireeks van Ryan Murphy was niet eerder te streamen of te bekijken in België en willen we dan ook van harte aanraden. Het verhaal draait rond de ruzie tussen de legendarische actrices Bette Davis en Joan Crawford tijdens de productie van hun film What Ever Happened To Baby Jane? uit 1962. Ze gaan de strijd aan met ouderdom, seksisme, buitenstaanders en vooral met elkaar.

De Spaanse reeks The Pier was eerder al te bekijken via VRT Nu en myLum, maar is nu aan Disney+ toegevoegd. Je kan er meteen de beide seizoenen (2019-2020) bekijken van de reeks van een architecte, Alexandra, die er na de dood van haar man Oscar achter kwam dat haar man jarenlang een dubbelleven leidde en er ook een gezinsleven op nahield met Valencia. Hoewel ze weet dat het onverstandig is, zoekt Alexandra Valencia op en ook zij twee bouwen samen een leven uit. Tegelijkertijd blijft het de beide vrouwen bezig houden wat er die ene fatale nacht met Oscar gebeurd is. Waar The Pier aanvankelijk op een reeks lijkt over een banale affaire wordt het al snel duidelijk dat ze veel meer is dan dat. Het is één van die zeldzame reeksen waaraan alles klopt: de melancholie die in beeld en in de ondersteunende muziek zitten, klikken in elkaar en naast pijnlijk en mooi is The Pier soms ook pijnlijk mooi. Door naar The Pier te kijken ga je jezelf de vraag stellen wat liefde is. Wat het kan betekenen.

In de laatste dagen van 2021 voegde Netflix ook een nieuwe veelbelovende Zuid-Koreaanse reeks toe, The Silent Sea. Daarin wordt Yoon Jae, een soldaat voor het ruimte-agentschap, geselecteerd voor een missie naar de maan. Hij wordt vergezeld door een team van ruimte-onderzoekers die daar tijdens een vierentwintig uur durende gevaarlijke missie monsters uit een verlaten onderzoeksstation moeten zien te halen.

Een reeks die maar steeds aan populariteit lijkt te winnen op Netflix is Cobra Kai. Het vierde seizoen werd ons voorgeschoteld op de laatste dag van 2021 en een vijfde is al in de maak. Dit vierde seizoen gaat terug naar de basis: de twee karatetrainers Johnny Lawrence en Daniel LaRusso werken samen en trainen elkanders leerlingen om ze voor te bereiden op een belangrijk karatetoernooi.

https://www.youtube.com/watch?v=CG97s84FnWI&ab_channel=NetflixNederland%26Belgi%C3%AB

Nieuwe films

Geen andere film in 2021 waar de meningen zo over uiteenliepen dan Don’t Look Up. Bij ons landde de film op nr. 7 in ons eindejaarslijstje en we kunnen dan alleen maar aanraden om je naar Netflix te reppen. De sterren struikelen in deze prent als het ware over elkaar heen: Jennifer Lawrence speelt Kate Dibiasky, een doctoraatsstudente bij Dr. Mindy (Leonardo DiCaprio) die van haar stoel valt als ze ontdekt dat er een gigantische komeet recht op de aarde afstevent. Samen proberen ze de president van de Verenigde Staten (Meryl Streep) en haar stafchef (Jonah Hill) ervan te overtuigen hoe prangend de situatie is, maar ze worden afgescheept en besluiten zelf dan maar om de media op te zoeken.

Op kerstdag verraste Disney door Encanto op Disney+ los te laten, een film die momenteel nog in diverse bioscopen speelt. Hoofdpersonage Mirabel is een vijftienjarig meisje en een echt familiemens. Ze woont met haar hele familie in één bijzonder huis in Colombia. Niet alleen wonen ze in een magisch huis, ieder lid van haar familie beschikt ook over magische krachten. Iedereen, behalve Mirabel zelf. De aanstekelijke deuntjes zijn van de hand van Lin-Manuel Miranda.

Op Amazon Prime Video is bijna onmerkbaar Being The Ricardos in première gegaan, een film met ook best wat sterren aan boord. Nicole Kidman vertolkt Hollywoodlegende Lucille Ball. Zij staat op de set van Desi Arnaz (Javier Bardem) op de set van I Love Lucy, een legendarische Amerikaanse comedyserie die liep van 1951 tot 1957. Being The Ricardos volgt de twee een week lang, van de leesrepetitie op maandag helemaal tot aan een scène met studiopubliek op vrijdag. In die week komen zowel hun carrière als hun huwelijk voor stevige uitdagingen te staan. Scenario en regie zijn van de al bijna even legendarische Aaron Sorkin.

Oudere films

Het is jaarwisseling geweest en dus wisselen er ook traditioneel een pak films van streamingdienst. Dit jaar valt de nieuwe oogst nogal mee. De belangrijkste nieuwkomers lijken ons de toevoeging van alle Harry Potter-films aan Streamz, die in het kielzog van de special (zie verder) aan komen zweven. Voor diegenen onder ons met jongere kinderen zijn de films ook in het Vlaams beschikbaar.

Op Netflix zijn ook een aantal interessante films te vinden, al gaat het veelal over films die opnieuw beschikbaar zijn. Zo kunnen we Lady Gaga en Bradley Cooper opnieuw verliefd naar elkaar zien kijken in A Star Is Born (2018), kunnen we naar de mooiste film van Jane Campion, The Piano, (1993) kijken, zijn er met Dirty Dancing (1987) en Notting Hill (1997) ook twee romantische klassiekers toegevoegd, krijgen we een blik op trauma in het Oscarwinnende Room (2015), kunnen we weer op Nazi-jacht trekken in Inglourious Basterds (2009 en kunnen we opnieuw een krop in de keel krijgen bij Schindler’s List (1993), de mooiste, meest persoonlijke en ook wel langste film van Steven Spielberg tot nu toe.

Op Disney+ zijn twee eigenzinnige komedies uit de jaren 2000 toegevoegd: Little Miss Sunshine (2006) en Juno (2007). In de eerste reist een bijzonder gezin in een Volkswagenbusje van de ene kant van de Verenigde Staten naar de andere om hun jongste telg aan een schoonheidswedstrijd te kunnen laten meedoen. In Juno zien we Elliot Page (toen nog Ellen) als zestienjarig zwanger meisje. Met de ondersteuning van haar vader, haar stiefmoeder en haar beste vriendin Leah ontmoet ze Mark en Vanessa Loring, die zij als de ideale adoptieouders ziet.

Docu & Reality

Tot slot valt er in deze sectie ook nog heel wat te beleven. Zo pakte Streamz enkele dagen geleden uit met een onverwachte driedelige docureeks Het Proces Dat Niemand Wou. Daarin delen acht van de vrouwen uit het proces hun verhaal. Indrukwekkend en broodnodig.

Streamz is het jaar ook sterk begonnen, want ze konden ook Harry Potter 20th Anniversary: Return To Hogwarts aanbieden, de reünie-documentaire die gemaakt werd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de eerste films uit de reeks. Het is een hartverwarmende documentaire geworden die veel oprechter aanvoelt dan de reünie van Friends vorig jaar, waarin wordt stilgestaan bij de unieke band die Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint met elkaar ontwikkelden, hoe ze opgroeiden op de set, en met welke legendarische acteurs ze doorheen de jaren mochten samenspelen. Het is een bij momenten zelfs schattige documentaire waarin je ook opmerken kan dat acteurs en personages soms wel heel dicht bij elkaar aanleunen.

Netflix verraste op de laatste dag van het jaar met het zesde seizoen van Queer Eye, dat uit tien nieuwe afleveringen bestaat. De Fab 5 brengen liefde en licht dit seizoen naar Texas, de ‘Lone Star State’, waar alles groter is: van de sterren in de hemel tot de hartverwarmende transformaties.

Tot slot nog twee documentaires over muzikale iconen van enkele jaren geleden die aan Netflix zijn toegevoegd: Bowie: The Man Who Changed The World (2016) en How The Beatles Changed The World (2017). De docu over Bowie is een prima startpunt voor wie nog niet met ‘m bekend is. De film over The Beatles gaat de impact van de band na, eerst in hun geboorteland Groot-Brittannië en kort daarna wereldwijd.



Meer
Lees meer...