Nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in Japan

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft zondag bekendgemaakt dat het een nieuwe variant van het coronavirus heeft ontdekt.

Het ministerie heeft de variant ontdekt bij vier toeristen die terugkwamen van een reis naar Brazilië. Volgens het Nationaal Instituut voor Besmettelijke Ziektes (NIID) in Japan zijn er momenteel geen bewijzen dat de nieuwe variant erg besmettelijk is.

Enkele gelijkenissen met andere varianten

Er wordt nog onderzocht of er sprake is van ernstige klachten en of de mutatie resistent is voor de vaccins. Volgens de onderzoekers zouden er enkele gelijkenissen zijn met de variant uit het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zuid-Afrika. Pfizer maakte vrijdag bekend dat het vaccin alvast werkt tegen de variant afkomstig uit het VK.

De vier reizigers hebben een positieve coronatest afgelegd bij hun aankomst in de luchthaven. Volgens de Japanse overheid werd de nieuwe mutant ontdekt nadat het NIID de staaltjes grondig had onderzocht. Ze hebben daarbij meteen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte gebracht.

Drie reizigers hadden klachten

Een van de besmette personen, een 40-jarige man, had bij aankomst in Japan geen symptomen, maar meldde later dat hij ademhalingsproblemen had. Een 30-jarige vrouw zei dan weer dat ze pijn aan het hoofd had. De andere besmette reizigers zijn twee tieners, waarvan een jongen met milde symptomen. Een tienermeisje dat positief testte had geen klachten.

Intussen neemt het aantal besmettingen in Japan zienderogen toe. Zaterdag zijn er 7.855 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat is de grootste toename in Japan tot nu toe. In totaal zijn er in het land al 3.966 mensen gestorven aan het virus.

Meer
Lees meer...